Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Θανατική ποινή και στον… Αμπντουλάχ Οτσαλάν


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σαν «βόμβα» έπεσε η ήδη ότι βουλευτής του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος στην Τουρκία δήλωσε πως η εφαρμογή της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες θα συμπεριλάβει και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν που βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές του Ιμραλί από το 1999.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του Αφιόν Καραχισάν του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, Ali Özkaya, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα σε τουρκικά ΜΜΕ απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Nail Azbay για το θέμα της θανατικής ποινής, υποστήριξε πως αυτή θα εφαρμοστεί και για τον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο αλλά λόγω της κατάργησης της θανατικής ποινής στην Τουρκιά, η ποινή τότε δεν εφαρμόστηκε και μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά.

Μάλιστα τότε η ΜΙΤ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ετσεβίτ ότι αν εφαρμοστεί η θανατική ποινή και εκτελεστεί ο Κούρδος ηγέτης, τότε θα ανάψει μεγάλη φωτιά σε όλη την Τουρκία με το κουρδικό στοιχειό σε διαρκή επανάσταση με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Τώρα η επαναφορά αυτού του καυτού θέματος υπό τις “ιαχές” της θριαμβολογίας του Ερντογάν με το αποτυχόν πραξικόπημα, μόνο τυχαία δεν φαίνεται και δείχνει πως κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία θέλουν να τραβήξουν στα άκρα το κουρδικό ζήτημα, ενώ στην νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζεται ο πόλεμος με τους Κούρδους με καθημερινά θύματα.

Να δούμε!

Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.