Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

«Ενεργειακός κόμβος Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου, Λιβύης»! Που είναι η Τουρκία, οεο;


Ιταλικός κολοσσός δίνει το στίγμα… Πως θα απαντήσουν οι Τούρκοι;

Η αξιοποίηση του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Ζορ» θα μπορούσε να οδηγήσει πιο κοντά την Αίγυπτο με το Ισραήλ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλζι.

Ειδικότερα ερωτηθείς ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι επιπτώσεις της ανακάλυψης που έκανε η Eni στην πολιτική πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή Egypt, ο κ. Ντεσκάλζι σημειώνει:

«Νομίζω ότι η Αίγυπτος θα γίνει πλήρως αυτάρκης. Στο τέλος, θα εξάγουν επίσης ενέργειας. Θα φέρει σταθερότητα στην Αίγυπτο. Μπορούν να δημιουργήσουν ταμειακές ροές από την πώληση του αερίου και να προωθήσουν την ανάπτυξη τους. […] Μπορούν να δημιουργήσουν έναν κόμβο με το Ισραήλ, την Κύπρο, μελλοντικά με τη Λιβύη. Μπορούν να είναι μία από τις λύσεις για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ισραήλ με την Αίγυπτο, επισημαίνει: «Αυτές οι χώρες χρειάζονται η μία την άλλη. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν από κοινού τις εγκαταστάσεις. Μπορούν να δουλέψουν μαζί. Όταν η ενέργεια ενώνει τους ανθρώπους, αυτό είναι πολύ θετικό. Μπορεί να είναι μία θετική ευκαιρία για ανάπτυξη της φιλίας» των δύο χωρών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου