Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Το αντίδοτο της ζήλιας


Αν είχατε μια επιλογή στην ανηθικότητα, τι θα διαλέγατε μέσα απο τις εφτά κλασικές επιλογές αμαρτίας; Οι άλλες έξι έχουν έστω μια μικρή σύνδεση με καλοσύνη.
Σκεφτείτε την παρακμιακή χαλαρότητα ενός Σαββατοκύριακου και παραδοθείτε επιεικώς, σε ένα νόστιμο παράδοσιακό επιδόρπιο, ή μια παθιασμένη ιδέα, που σας γεμίζει περηφάνεια. Ακόμη και οι μάχες με τον εαυτό μας έχουν κάτι να μας διδάξουν.
Ο φθόνος δεν έχει άλλοθι, που θα σας βγάλει αθώους. Είναι το πιο θανατηφόρο συναίσθημα από τα επτά αμαρτήματα, και πιάνει μια κατηγορία από μόνο του. Η ζήλια στρέφεται εναντίον μας και εναντίον των άλλων, διαταράσσει την ειρήνη του μυαλού, και το τροφοδοτεί με ντροπή και ενοχή. Στη ρίζα του, ο φθόνος είναι αισθητό κακό, διότι αναδεικνύει ότι λείπει ένα βασικό συστατικό. Συγχρόνως μισεί και επιτίθεται στην ίδια την καλοσύνη.
Συνειδητά, ο φθόνος είναι τόσο οδυνηρός, διότι βασίζεται σε ένα αίσθημα στέρησης. Εξετάζουμε τους γείτονές μας και φαντάζει η ζωή τους πολύ πιο όμορφη, χαρούμενη, και ικανοποιητική από τη δική μας. Το πανάρχαιο πράσινο φάντασμα του Σαίξπηρ, μπήκε για τα καλά στο σύγχρονο πολιτισμό μας. Πολλές φορές θα τον συνατήσετε στο όνομα "ανταγωνισμός". Ο καπιταλισμός έχει έξυπνα κατασκευάσει τη λαχτάρα και την επιθυμία, και μας δελεάζει με προσφορές για το τι θα μπορούσαμε να έχουμε ή που θα μπορούσε να αποκτήσουμε στο μέλλον, αντί να αγκαλιάζουμε το καλό που έχουμε σήμερα. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ο φθόνος αφήνει ένα ίχνος κατάθλιψης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίμησης, και η κακή εικόνα του μυαλού και του σώματος, ολοκληρώνεται με μια επίδειξη τελειομανίας στους άλλους. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα ανησυχητικά αποτελέσματά της.
Στη ρίζα του, ο φθόνος χαλάει την αίσθηση της καλοσύνης του εαυτού μας. Αισθανόμαστε μικροί, ανάξιοι και ανεπαρκείς. Για τις γυναίκες η κρίση βασίζεται στα ιδεώδη της σύγχρονης κοινωνίας, και τη λαχτάρα για μια καλύτερη εικόνα, ένα καλύτερο σπίτι, ένα πιο ελκυστικό σύντροφο, περισσότερα χρήματα, περισσότερη επαγγελματική επιτυχία, πιο ταλαντούχα παιδιά, και ο κατάλογος συνεχίζεται. Και για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, κάτω από την επιρροή του φθόνου, αισθανόμαστε ότι άλλοι έχουν το συνοδευτικό προνόμιο της ευτυχίας . Αντιμέτωποι με αυτή την συγκρουσιακή πίεση τέτοιων συναισθημάτων τι πρέπει να κάνουμε;
Για να είμαστε ειλικρινής, οι περισσότεροι παίρνουν τον εύκολο δρόμο: Προσπαθούν να αισθάνονται καλύτερα βρίσκοντας ψεγάδια στους άλλους. Νομίζω ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο φθόνος είναι τόσο θανατηφόρος. Είναι κάτι που όχι μόνο ριζώνει με τις σκέψεις που γίνονται πράξεις, αλλά στην χειρότερη μορφή του μπορεί να επιτεθεί στην καλοσύνη των άλλων. Στη μικρή κλίμακα, μέσα σε αυτό το σκοτεινό υπογάστριο του φθόνου βρίσκεται η πηγή του κουτσομπολιού, της μικροπρέπειες, της διαμαρτυρίας, και κάθε είδος ελιγμού. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, βρίσκεται η πηγή του πολιτικού αδιεξόδου, η τρομοκρατία, και ο επεκτατισμός.
Ο γρήγορος και εύκολος τρόπος εξόδου από τον πόνο του φθόνου είναι η επίθεση σε οτιδήποτε είναι καλό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την καταστροφή για όλους.Eίναι αλήθεια ότι η ζήλια βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη λογική και την «τρέλα». Oρισμένες αντιδράσεις ζήλιας θεωρούνται τόσο λογικές και αναμενόμενες, που αν κάποιος δεν τις εκφράσει, φαίνεται παράλογος. Aπό την άλλη μεριά, κάποιες αντιδράσεις είναι τόσο υπερβολικές, που φτάνουν στα όρια της παθολογίας.
Κατεδαφίζοντας και καταστρέφοντας ,είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι η οικοδόμηση. Χρειάζονται χρόνια για μια επιχείρηση να χτίσει μια καλή φήμη και μια στιγμή κακής κριτικής να την αμαυρώσει. Ένας αγώνας μπορεί να καταστραφεί μέσα σε λίγα λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Μια φήμη μπορεί να καταστρέψει μια καριέρα ή ένα γάμο, και ένα καλό όνομα. Η αρνητικότητα είναι πολύ ισχυρή, και οι επιθέσεις της ζήλιας είναι μια γρήγορη εργασία.
Φυσικά, κανείς δεν κερδίζει με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης του φθόνου. Κανείς δεν αισθάνεται καλά, και τίποτα εποικοδομητικό δεν επιτυγχάνεται, Ο φαύλος κύκλος της στέρησης γυρίζει γύρω γύρω.
Το αντίδοτο στο φθόνο μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα σας, καθώς θα πρέπει να καλλιεργήσετε τον εαυτό σας με ότι καλό διαθέτετε ήδη. Αν πιστεύετε πως όλοι θα σας εγκαταλείψουν, θα σας πληγώσουν και θα σας κακομεταχειριστούν ή ότι δεν αξίζετε αγάπη, τότε είναι αναμενόμενο να ζηλεύετε πολύ εύκολα. Η ζήλια είναι παθολογική κατάσταση δεν εκλογικεύεται και όταν καταλήγει να μας απειλεί τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.
Η αλήθεια μας δείχνει περισσότερο τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά μπορεί κάποιος να προσπαθήσει, ποτέ δεν μπορεί να τα αποκτήσει όλα. Πάντα θα υπάρχει κάτι που λείπει. Αλλά αυτό το κάτι που λείπει, κάνει τη διαφορά, και δίνει την επιλογή για προσπάθεια, με υγιείς τρόπους αντιμετώπισης που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, στα μάτια και τα αυτιά όσων μπορούν να δούν και να ακούσουν. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες στη ζωή, και κάποιες φορές οι μικρές αναποδιές μας ξεπερνούν σε αντοχή. Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να λείπει κάτι, γιατί αυτή είναι μια ρεαλιστική ανθρώπινη κατάσταση.
Η ζήλια μας λέει ψέματα, και μας παραπλανά όταν ισχυρίζετε ότι κάποιος, έχει τα πάντα. Η πρόκληση για όλους στη ζωή, είναι η διαρκής προσπάθεια, να βελτιώσουμε την ψυχική μας εικόνα, και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δούμε το καλό των άλλων και του εαυτού μας, που θα μας δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα και τη σιγουριά της ηρεμίας.
Tο συναίσθημα της ζήλιας έχει και τη θετική του πλευρά. Όταν μπορούμε να δούμε τις πηγές τις ζήλιας, τότε μπορούμε να μάθουμε πολλά, καθώς προσφέρει μία εμπειρία που μπορεί να συμβάλει στην προσωπική ωριμότητα και την αυτογνωσία. 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.