Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η BP αγοράζει μερίδιο από τα αιγυπτιακά υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου ‘Ζορ’


Η βρετανική εταιρεία πετρελαίου BP συμφώνησε να αγοράσει το 10 τοις εκατό από το μερίδιο της ιταλικής πολυεθνικής εταιρείας ‘Eni’, η οποία πραγματοποιεί την έρευνα για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ‘Eni’ στο πεδίο ‘Ζορ’ της Αιγύπτου υπάρχει γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, ενώ η προσφορά της BP ανέρχεται στα 375 εκατομμύρια δολάρια, που ενώνεται με άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών που έχουν επενδύσει στην αγορά φυσικού αερίου.

Η συμφωνία δίνει στην ‘Eni’ τα πολυπόθητα μετρητά ως μέρος του σχεδίου εκποίησης των 5 δις προκειμένου να συνεχίσει την επένδυση και να πληρώνει τα μερίσματα παρά τις αδύνατες τιμές του πετρελαίου.

Οι εταιρείες συμφώνησαν επίσης, η BP να έχει τη δυνατότητα αγοράς ενός άλλου 5% του πεδίου πριν από το τέλος του επόμενου έτους, όταν το πεδίο ‘Ζορ’θα είναι έτοιμο για να ξεκινήσει η παραγωγή, με τους ίδιους όρους η BP θα επιστρέψει στην Eni’ περίπου $ 150 εκατομμύρια για δαπάνες του παρελθόντος.

Η ‘Ζορ’ ανακαλύφθηκε από την Eni πέρυσι, έχει κατ’ εκτίμηση 850 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Θα βοηθήσει τα μέγιστα στην οξεία έλλειψη ενέργειας που παρουσιάζεται στην Αίγυπτο και θα προσδώσει δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, αυτά που τώρα δαπανά για εισαγωγές.

Η συμφωνία βαθαίνει τη συνεργασία της BP με την Eni στην Αίγυπτο, καθώς ανακοινώθηκε μια νέα σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου ανατολικά του Δέλτα του Νείλου, τον Ιούνιο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.