Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ν.Τραμπ ανακοίνωσε τον Ρεξ Τίλερσον στενό φίλο του Β.Πούτιν ως νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ!


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Επισήμως ανακοίνωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ρεξ Τίλερσον, προέδρο της πετρελαϊκής εταιρίας Exxon Mobil για την θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον καθώς ο νέος επικεφαλής του State Department έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε το κορυφαίο επιχειρηματικό στέλεχος, που έχει εμπειρία στην επίτευξη συμφωνιών παγκόσμιας εμβέλειας για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρία στον κόσμο

Ο Τραμπ αποφάσισε να επιλέξει τον 64χρονο Τίλερμαν από το Τέξας, μετά την υποστήριξη που εκδήλωσαν στο πρόσωπό του προσωπικότητες του ηγετικού πυρήνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ και Κοντολίζα Ράις, αλλά και ο πρώην υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σύμφωνα με το στέλεχος του επιτελείου Τραμπ.

Η υποστήριξη των στελεχών αυτών έχει ουσιαστική πολιτική σημασία για τον Τραμπ προκειμένου η επιλογή του Τίλερσον για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, να εγκριθεί από τη Γερουσία, καθώς το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή του στις σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος απένειμε τιμητική διάκριση στον Τίλερσον το 2013, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειές του, για “την ενίσχυση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.” Η επιλογή του Τίλερσον από τον Τραμπ θα πυροδοτήσει προβληματισμό και ερωτήματα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, σύμφωνα με την άποψη αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον.

Τα μέλη της Γερουσίας και από τα δύο κόμματα θα έχουν πολλές ερωτήσεις πέρα από την επιλογή του Τίλερσον και για την πιθανή επιλογή του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, το όνομα του οποίου ακούγεται για τη δεύτερη σε ιεραρχία θέση ευθύνης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ο Μπόλτον είναι γνωστός για την επιθετική ρητορική του, έναντι του Ιράκ και του Ιράν.

Τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί, δηλώνουν ότι ο Τίλερσον ως πρόεδρος της κοινοπραξίας (Exxon-Mobil Corp.) θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ενώ ο ίδιος έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν αρκετές φορές. Η είδηση για την επιλογή του στην ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σχολιάστηκε θετικά από τη Μόσχα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.