Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε ελληνική εταιρία


 
Ιερουσαλήμ - Την Τρίτη το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου, των οποίων τα αποθέματα εκτιμώνται σε 60 δισεκατομμύρια κ.μ., στην ελληνική εταιρεία Energean, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz.

Η εκμετάλλευση αυτών των δύο αυτών κοιτασμάτων, Karish και Tanin, είχε αποδοθεί αρχικά σε μια κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy και της ισραηλινής Delek, η οποία ελέγχει ήδη δύο άλλα πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα.
«Αποφασίσαμε να θέσουμε τέρμα σε αυτή τη μονοπωλιακή κατάσταση», δήλωσε ο Yuval Steinitz στο κρατικό ραδιόφωνο για να εξηγήσει τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων των κοιτασμάτων Karish και Tanin.

Η Energean είχε συμφωνήσει τον Αύγουστο να πληρώσει 150 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ) για τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Noble Energy και τη Delek.

Σύμφωνα με τον Yuval Steinitz, η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου από τα τέσσερα πεδία που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου αναμένεται να αποφέρει 350 δις σέκελ (92 δις δολάρια, 87,5 δις ευρώ), ήτοι περισσότερο από την ενίσχυση που χορηγήθηκε από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι προχωρούν τα έργα κατασκευής αγωγών στην περιοχή της Μεσογείου προς την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ιταλία, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στα μέσα Νοεμβρίου, το Ισραήλ είχε ξεκινήσει αιτήσεις προσφορών για την εξερεύνηση άλλων 24 πεδίων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια. .

Το σύνολο αυτών των αποθεμάτων φυσικού αερίου προβλέπεται να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία μιας χώρας που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το εξωτερικό και άνοιξε επίσης την προοπτική εξαγωγής ενέργειας στην Ευρώπη ειδικότερα, και ακόμη και να σφυρηλατήσει νέους στρατηγικούς συνδέσμους στην περιοχή. 

Μετάφραση από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 7.12.2016
 
 
Πηγή: http://www.romandie.com


Deals για τα κοιτάσματα στο Ισραήλ αναζητά η Energean
 
Μιχάλης Καϊταντζίδης 

Για τον επικεφαλής της Energean Oil & Gas, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το άνοιγμα της ισραηλινής αγοράς αερίου και η ανεύρεση νέων αγοραστών. Η συμφωνία με τις εταιρίες Delek και Noble για τις αγορές δύο κοιτασμάτων. 
 
Η πώληση αερίου από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν του Ισραήλ, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, θα ενισχύσει τα έσοδα της Energean, θα φέρει αναγνώριση και θα παρέχει ευκαιρίες συμμετοχής σε άλλα υποσχόμενα σχέδια. Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil and Gas Μαθιός Ρήγας, σε παρουσίαση στο Oil Council, ενόψει της ετήσιας συνόδου 2016 World Oil & Gas Week που διοργανώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Ρήγας τονίζει ότι στόχος της για τους επόμενους 18 μήνες είναι να αναπτύξει τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει με το ερευνητικό της πρόγραμμα στη Δυτική Ελλάδα και την Αδριατική, μια υποσχόμενη περιοχή που διαθέτει ανάλογη γεωλογία με παραγωγικά κοιτάσματα στην Ιταλία, την Κροατία και την Αλβανία.
Ειδικότερα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν και τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων, ο CEO της Energean τονίζει ότι η εταιρεία του θα εξετάσει πιθανές συνεργασίες, όπως επίσης και τις αγορές ομολόγων για άλλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες.
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων είναι ένα δύσκολο έργο σε μεγάλα βάθη νερού. Ωστόσο επισημαίνει ότι οι απαιτούμενες τεχνικές έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε παρόμοιες περιπτώσεις. Για τον κ. Ρήγα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το άνοιγμα της ισραηλινής αγοράς αερίου και η ανεύρεση νέων αγοραστών. Για το κρίσιμο αυτό θέμα, θεωρεί ο ίδιος ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη κάνει βήματα για την αναδιάρθρωση της ενεργειακής αγοράς με το κλείσιμο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με στερεά καύσιμα, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται και άλλες παρόμοιες κινήσεις, που θα συμβάλουν στην αύξηση της κατανάλωσης αερίου.
Επιπλέον η συμφωνία της Energean με την Delek και τη Noble, από τις οποίες αγόρασε τα δύο κοιτάσματα έναντι 148,5 εκατομμυρίων δολαρίων, βασίζεται σε ρεαλιστικούς και βιώσιμους όρους για την ελληνική εταιρεία.

Πηγή: http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.