Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

WikiLeaks - Όταν ο "σουλτάνος" Ερντογάν επιχείρησε να εξαγοράσει την Ουάσιγκτον!


Στις αρχές Οκτωβρίου του 2016, τα WikiLeaks δημοσίευσαν μια σειρά ηλεκτρονικών επιστολών από το αρχείο του John Podesta, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και στενός συνεργάτης του ζεύγους Κλίντον για πολλά χρόνια. Ο Podesta είναι επίσης ιδρυτής του Podesta Group μαζί με τον αδερφό του Tony. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά λόμπι στην Ουάσιγκτον. Είναι επίσης ιδρυτής του Center for American Progress (CAP), ενός Αμερικανικού think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ένα email που στάλθηκε από τον Michael Werz, βασικό στέλεχος του CAP, προς τον John Podesta στις 19 Αυγούστου του 2015, αποκαλύπτει τη βαθιά ανησυχία του Αμερικανικού κατεστημένου για την επιθετική πολιτική του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να επεκτείνει την επιρροή του μέσα στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα και κυρίως στο Δημοκρατικό κόμμα, ώστε να περιορίσει την επιρροή της Τουρκικής αντιπολίτευσης και των Κούρδων.

Η σύντομη αυτή επιστολή είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Απευθυνόμενος στον Podesta, ο Werz μιλάει ουσιαστικά για "φράξια" Ερντογάν, η οποία προχωρεί σε σημαντικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσει την ισχύ της αντιπολίτευσης, δηλαδή το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP), τους Κούρδους, τους Γκιουλενιστές, κ.λ.π., προσεγγίζοντας τους φορείς χάραξης πολιτικής και την Αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Werz λέει επίσης ότι έχει πληροφορηθεί για κάποιες κινήσεις ανθρώπων του επιτελείου του Ερντογάν που επιχειρούσαν να "διεισδύσουν" στους υποψηφίους των Δημοκρατικών μέσω διαφόρων δωρεών, προφανώς για να μεγιστοποιήσουν την επιρροή τους στο Δημοκρατικό κόμμα. Αναφέρει μάλιστα και δύο ονόματα, αυτά του Mehmet Celebi και του Ali Cinar.

Υπενθυμίζεται ότι, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουσιαστικά παρέχουν προστασία στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατονόμασε ως άμεσα υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του και απαίτησε την έκδοσή του στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ -Τουρκίας βρέθηκαν στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.

Η επιστολή: https://wikileaks.org/podesta-emails/emailid/43035


Πηγή: http://failedevolution.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.