Ιστορική στιγμή για τον Πανάγιο Τάφο - Παραδίδεται το έργο που συγκλόνισε επιστήμονες και επισκέπτες
Αποστολή Ιερουσαλήμ Μαρία Γαχνάκη
Αποστολή Ιερουσαλήμ Μαρία Γαχνάκη

Τα συγκλονιστικά ευρήματα, τις κρυμμένες αγιογραφίες, τα γλυπτά μαρμάρινα ανάγλυφα αλλά και τον Σταυρό του Κομνηνού παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη (22/03/2017) η επιστημονική ομάδα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που για επτά ολόκληρους μήνες έκανε την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, ελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Η ομάδα υπό τη διεύθυνση της Τόνιας Μοροπούλου, παραδίδει σήμερα το έργο στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε μια μορφή τελείως διαφορετική από ότι το παρέλαβε. Δεν έκανε μόνο την αποκατάσταση αλλά και την συντήρηση πολλών μερών του Τάφου αλλά κυρίως την καθαριότητα στα τοιχώματα και τον τρούλο έτσι ώστε να φανούν τα χρώματα οι αγιογραφίες αλλά κυρίως να δουν το φως, στοιχεία που αφορούν την κατασκευή του και την τελευταία του αναστήλωση.

Το ιστορικό αυτό έργο που έχει να συντηρηθεί από το 1809, έχει προκαλέσει το δέος επιστημόνων αλλά και την συγκίνηση του κόσμου.
Δεν ήταν μικρό πράγμα να ανοίγεται ο Τάφος του Χριστού από Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι και μόνο στην πρώτη επαφή καταρχήν με τον ανοιχτό Τάφο γονάτισαν συγκλονισμένοι.
Μπήκαμε στον Πανάγιο Τάφο με την κάμερα του Νewsbomb.gr, λίγες ώρες πριν ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες, ώστε να παραδοθεί τελικά στο Πατριαρχείο την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί και απαθανατίσαμε τα ευρήματα από το τεράστιο αυτό έργο.
Για όσους είχαν επισκεφθεί παλαιότερα τον Πανάγιο Τάφο μπορούν πια να καταλάβουν τη μεγάλη διαφορά που έχει το σήμερα των εργασιών, με το πριν. Από προσωπική μου εμπειρία και από όλες μου τις επισκέψεις στο μνημείο όλα αυτά τα χρόνια, μπόρεσα να δω ξεκάθαρα τις διαφορές και στην επιφάνεια του έργου, αυτό δηλαδή που βλέπει κάποιος με γυμνό μάτι. Διότι πέρα από την ουσιαστική συντήρηση, την ενίσχυση των τοιχωμάτων και τις άλλες σημαντικές εργασίες που έγιναν για την ποιότητα και την βιωσιμότητα του μνημείου, η καθαριότητα ολόκληρου του έργου, έφερε στην επιφάνεια συγκλονιστικές αγιογραφίες στο κουβούκλιο.
Ακριβώς στον ουρανό του Τάφου, όπως σας αποκαλύπτουμε στις αποκλειστικές μας φωτογραφίες, φαίνονται δυο αγιογραφίες αρχαγγέλων, μια αγιογραφία της Θεοτόκου και αγιογραφίες των μυροφόρων όπως η Μαρία του Κλωπά, η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μάρθα, η Σαλώμη, η Σωσάνα και η Ιωάννα που κρατούν στα χέρια τους μύρα για να αλείψουν το σώμα του Χριστού καθώς πήγαιναν στον Τάφο του, πριν μάθουν ότι αναστήθηκε.



Η εξωτερική μορφή επίσης του Ιερού Κουβουκλίου από την μαύρη καπνισμένη όψη που είχε ως τώρα, μεταμορφώθηκε σε ένα φωτεινό Κουβούκλιο αναδεικνύοντας τα πραγματικά χρώματα των ασβεστόλιθων, των μαρμάρων και όλων των υλικών με τα οποία είναι φτιαγμένο.
Ο κίνδυνος βεβαίως να ξαναμαυρίσει και να επιβαρυνθεί με τα ίδια φορτία το Ταφικό μνημείο είναι πολύ πιθανός, αν δεν ληφθούν μέτρα όπως μας είπε ο καθηγητής κύριος Κορρές μέλος της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε το έργο:
«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι καταφέραμε να το φέρουμε σε αυτή τη μορφή , όμως αν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να προστατευθεί το μνημείο, τότε θα ξαναγίνει πάλι όπως ήταν πριν. Ίσως αν τοποθετηθούν κιγκλιδώματα περιμετρικά του Τάφου τότε ο κόσμος δεν θα μπορεί να αγγίζει και να ανάβει κεριά γύρω από τα τοιχώματα κι έτσι το έργο θα κρατήσει και θα μπορούμε να το βλέπουμε έτσι καθαρό και σε ένα υγιές περιβάλλον και ο κόσμος θα το σέβεται περισσότερο.»
Ο κύριος Μουζάκης επίσης καθηγητής και μέλος της ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναφέρθηκε σε αυτήν την θαυμαστή αλλαγή:
«Δεν ήταν λίγο αυτό που έγινε , η δουλειά ήταν αρκετή και σκληρή. Μας πήρε μόνο 6 μήνες να το ολοκληρώσουμε τη στιγμή που στην Ελλάδα τέτοιο έργο θα ήθελε 5 χρόνια να ολοκληρωθεί. Η σημερινή μορφή του Τάφου, σε σχέση με την πρώτη του μορφή, είναι η μέρα με τη νύχτα . Το έργο αυτή τη στιγμή λάμπει, είπε, χαρακτηριστικά, ενώ πλαισιώνεται από αγιογραφίες και έργα τα οποία πριν, κανείς δεν ήξερε ότι υπάρχουν»

Ιησούς Χριστός Νικά. Ημέρα Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 1809 και στο πίσω μέρος αναφέρει το όνομά του: «Κομνηνός.» Αυτός τον Σταυρό τον έκρυψε σε μια οπή στον τοίχο, ο ίδιος και μετά την έχτισε. Καθαρά τυχαία βρέθηκε από τεχνίτη μαρμαρά κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης που τρυπούσε το σημείο για τις ανάγκες της αναστήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.