Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Η Τουρκία αποδέχθηκε την ήττα της στη Συρία και ανακοίνωσε το «τέλος» της Ασπίδας του Ευφράτη



Το αδιέξοδο της τουρκικής εισβολής στη Συρία παραδέχθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία στις 24 Αυγούστου 2016, ολοκληρώθηκε.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε «επιτυχή» την επιχείρηση και πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία, αυτή δεν θα εντάσσεται στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Οι Τούρκοι εισέβαλαν στη βορειοδυτική Συρία δυτικά του Ευφράτη, συνεργαζόμενοι με συμμορίες Τουρκμένων και ισλαμιστών Σύρων μισθοφόρων τους που «υπάγονται» στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA).

Αρχικά διακήρυξαν ότι στόχος τους ήταν η καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ωστόσο σύντομα «πρόσθεσαν» στους στόχους και τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, δηλαδή τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού.

Μετά την κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ στη βορειοδυτική Συρία από τους Τούρκους και τους μισθοφόρους τους στις 23 Φεβρουαρίου 2017, οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να προελάσουν άλλο προς τον νότο επειδή τους έκλεισε τον δρόμο ο στρατός της Συρίας.

Στη συνέχεια αποπειράθηκαν να κινηθούν ανατολικά, για να επιτεθούν στην πόλη Μανμπίτζ που ελέγχεται από τους Κούρδους και τους συμμάχους τους, αλλά σύντομα εκεί αναπτύχθηκαν αμερικανικές δυνάμεις εμποδίζοντας τους την προέλαση.

Μετά έκαναν μια απόπειρα να κινηθούν δυτικά, προς την επίσης υπό κουρδικό έλεγχο Εφρίν, αλλά αναπτύχθηκαν Ρώσοι στο πλευρό των Κούρδων.

Έχοντας απέναντί τους τον στρατό της Συρίας, τους Κούρδους της Συρίας, τους Αμερικανούς και τους Ρώσους οι Τούρκοι δεν είχαν καμία άλλη «επιλογή» από το να παραδεχθούν ότι τα όνειρά τους για οθωμανικές κατακτήσεις στη Συρία ναυάγησαν.

Στην πραγματικότητα η επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη» απέτυχε και έληξε επειδή η Τουρκία αντιλήφθηκε ότι την «πάτησε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.