Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ποια τα νέα σενάρια για τη βάση της Σούδας

Πως μπορεί η αποξένωση της Τουρκίας να αλλάξει άρδην τα πράγματα.

Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει μία παραφιλολογία σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, με απαρχή την επιδείνωση των σχέσεών της τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρώπη.

Έπειτα από το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού, η Τουρκία αναδείχθηκε σε ένα δυνητικό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ, με πρωταγωνίστρια την μεγάλη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ. Τα προβλήματα στην λειτουργία της βάσης δεν άργησαν γρήγορα να φανούν, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση ισχυρών οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, σε συνέντευξή του προβάλλει τον αξιοσημείωτο ρόλο της βάσης της Σούδας για το ΝΑΤΟ, την οποία μάλιστα , όπως τόνισε, θα μπορούσαν οι χώρες-μέλη να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Ανέκαθεν η βάση της Σούδας αποτελούσε ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, πόσο μάλλον τώρα που οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε πρωτοφανή κρίση. 

Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.