Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ από την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas


 
 
Της Μαριάννας Τζάννε
Πηγή: New Money

Την πρώτη της μεγάλη συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου στην αγορά του Ισραήλ φέρεται να έκλεισε η Energean Oil & Gas, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Με βάση τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, η εταιρεία που έχει ως τώρα κέντρο των δραστηριοτήτων της την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, συμφώνησε με τον όμιλο Dalia την πώληση συνολικά 23 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε βάθος χρόνου.
Το φυσικό αέριο θα παραχθεί από τα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, τα οποία αγόρασε στα τέλη του 2016 η Energean απο τις ισραηλινές Delek και Avner.
H Dalia είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός παραγωγός ηλεκτρισμού στο Ισραήλ και με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά σπάει το μονοπώλιο στην εγχώρια αγορά, η οποία τροφοδοτείται ως τώρα με φυσικό αέριο κατά 100% από το κοίτασμα του Tamar, το οποίο ανήκει σε κοινοπραξία εταιρειών υπό την Delek του γνωστού μεγιστάνα Γιτζάκ Τσούβα.

Όπως έχει αναφέρει σε επίσημες ανακοινώσεις της η Energean, ο προγραμματισμός της προσβλέπει σε ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin ώστε να είναι σε θέση να διοχετεύσουν φυσικό αέριο στην ισραηλινή αγορά το 2020.
Τα δύο κοιτάσματα έχουν διαπιστωμένη από γεωτρήσεις δυναμικότητα περίπου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου καθώς και περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Όπως, μάλιστα, ανέφερε χθες ο ισραηλινός τύπος, τις επόμενες εβδομάδες η Energean Israel, θυγατρική του ομίλου της Energean και του ιδιωτικού διαχειριστή κεφαλαίων Kerogen Capital, πρόκειται να υποβάλει προς έγκριση στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές το πλήρες σχέδιο για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη η Energean υπέγραψε με την ελληνική κυβέρνηση τη σύμβαση μίσθωσης για την έναρξη έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην χερσαία περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και εκείνη των Ιωαννίνων, την οποία η Energean ερευνά από τον Οκτώβιρο του 2014, έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθεί σε ποσοστό 60% στον ισπανικό κολοσσό Repsol, ο οποίος θα αναλάβει και το ρόλο του Operator στα δύο project.
Επιπλέον η Energean είναι η μοναδική παραγωγός πετρελαίου στην χώρα (Πρίνος), έχει περάσει σε φάση εκμετάλλευσης το κοίτασμα του Κατακόλου (το πρώτο στη Δυτική Ελλάδα) ενώ έχει ερευνητική δραστηριότητα τόσο στην Αίγυπτο όσο και στο Μαυροβούνιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.