Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΣΥΡΙΑ, ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΙ, ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
 
Η υλοποίηση του ιρανικού σχεδίου δημιουργίας διαδρόμου που θα ενώνει το Ιράν με την Μεσόγειο, υπογράφτηκε αυτές τις μέρες μεταξύ του Ιράν, της Συρίας και του PUD, δηλαδή των Κούρδων της Συρίας. Το επίμαχο σημείο αυτού του σχεδίου είναι ότι η έξοδος προς την Μεσόγειο θα γίνει μέσω της τουρκικής επαρχίας του Hatay, μια επαρχία που κατέλαβαν οι Τούρκοι παράνομα το 1939 και που ποτέ η Δαμασκός δεν αναγνώρισε την τουρκική κατοχή και την θεώρει επαρχία της Συριακής Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφοριες, ο γνωστός Ιρανός στρατηγός, Kasım Süleymani, είχε αυτές τις μέρες συνάντηση με εκπροσώπους των Κούρδων στην πόλη Nubbul, όπου και συμφωνήθηκε η συνεργασία για την δημιουργία του διαδρόμου μήκους 150 χιλιομέτρων, που θα συνδέει την συριακή επαρχία του Afrin που είναι υπό κουρδική κυριαρχία, με την Μεσόγειο.

 
Εκείνο που έχει ανησυχήσει περισσότερο την Τουρκία είναι ότι οι πληροφορίες που έρχονται στην τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί είναι εν γνώση αυτού του σχεδίου και στηρίζουν τους Κούρδους στην υλοποίηση του.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο διάδρομος της Μεσογείου θα αρχίζει από το Afrin και θα συνεχίζεται μέσω των πόλεων : Dar et Izze, Atme, Sarmada, Bab el Hava, Harim, Salkin, Derkuş, Yakubiye, Cenudi, Hırbit el Cuz, Cisr eş Şugur, Aynel Beyda, Cebel Ekrad, Han el Cuz, Türkmen Dağı και Kesep.
Ήδη στην περιοχή του Hatay έχουν αυξηθεί αυτή την περίοδο οι επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών, ενώ και από το συριακό έδαφος κατά διαστήματα εκτοξεύονται πύραυλοι εδάφους-εδάφους.
Για την υλοποίηση του σχεδίου ο ίδιος ο Άσαντ φέρεται να διέθεσε σε πρώτη φάση στρατιωτική δύναμαι 800 αντρών, με 15 άρματα μάχης και πολλά τεθωρακισμένα, όπλα και πολεμοφόδια. Χώρια οι ιρανικές δυνάμεις.
Όλα αυτά επόμενο ήταν να κάνουν πολλούς στην Άγκυρα να… χάσουν τον ύπνο τους..

 
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.