Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Αυτό είναι το βρετανικό σχέδιο που προβλέπει τον "θάνατο" της Κύπρου!

Του Ραφαήλ Αξιώτη

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στον Κραν Μοντανά της Ελβετίας και ήδη άρχισαν να ακούγονται φωνές για..επανέναρξη των συνομιλιών και μάλιστα πολύ σύντομα. Όπως αποκάλυψαν κυπριακά μέσα, το Λονδίνο έχει προβεί σε παρασκηνιακές πιέσεις σε Λευκωσία και Άγκυρα προκειμένου οι δύο πλευρές να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προφανώς προς όφελος της Βρετανίας.

Μάλιστα, οι Βρετανοί φέρονται να επεξεργάζονται σχέδιο το οποίο προβλέπει μείωση των τουρκικών στρατευμάτων -όχι απόσυρση- και μετάθεση της κατάργησης των εγγυήσεων σε βάθος 15ετίας, με την απόφαση, όμως, να εναπόκειται στον γ.γ. του OHE, αντί στην Τουρκία, όπως ζητούσε η Άγκυρα. Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η μείωση των τουρκικών δυνάμεων από μόνη της δεν λέει τίποτα από άποψη ασφαλείας αντιθέτως από άποψη συμβολισμού λέει πολλά, γιατί η διατήρηση των εγγυήσεων για 15 χρόνια -και βλέπουμε- δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία για νέα απόβαση, αν και όταν το αποφασίσει, με αφορμή κάποια προβοκάτσια.

Άλλωστε, όπως είχε πει και ο ίδιος ο Τσαβούσογλου στην Ελβετία μετά την πίεση του Έλληνα ΥΠΕΞ, η Τουρκία έχει ακόμα στα σχέδιά της το ενδεχόμενο απόβασης για την κατάληψη και του υπόλοιπου ελεύθερου νησιού. Από την άλλη, η βρετανική κίνηση μόνο δόλο μπορεί να κρύβει, καθώς το Λονδίνο εμφανίζεται ανήσυχο για την πρόσφατη κίνηση των εταιρειών πετρελαίου στην περιοχή, βλέποντας ότι η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά. Ο φόβος του Λονδίνου εναπόκειται στην σταδιακή εκδίωξη των βάσεων, εάν η Κύπρος αποκτήσει το απαραίτητο γεωπολιτικό status, αλλά και στην αδυναμία "επαφής" με τα κέρδη που ενδέχεται να προκύψουν από τους υδρογονάνθρακες.

Για αυτό, όπως επισημαίνουν οι Κύπριοι, οι Βρετανοί δεν αποκλείεται να "ανασύρουν" ένα παλιό σχέδιο που αναφέρει ότι οι βάσεις τους στη Μεγαλόνησο έχουν... δική τους ΑΟΖ και συνεπώς ανήκουν και μπορούν να εκμεταλλευτούν μόνο από το Λονδίνο. Με δεδομένο ότι η βάση στο Ακρωτήρι (λίγο έξω από τη Λεμεσό) κατέχει στρατηγική θέση, η ενεργοποίηση αυτού του σχεδίου θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στηνν ήδη τεταμένη κατάσταση. 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.