Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Σχέδια για τον στρατό, το ναυτικό και την πολεμική αεροπορία της ΕΕ, ώστε να αναπτυχθούν χωρίς την έγκριση των εθνικών βουλευτών


Οι ευρωβουλευτές καταρτίζουν τρομακτικά σχέδια για έναν πλήρη στρατό της ΕΕ, ναυτικό και αεροπορία που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν από τις Βρυξέλλες χωρίς διαβούλευση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Σε φάκελο που κατάρτισε ο φιλελεύθερος όμιλος ALDE, ο οποίος είναι επικεφαλής του διαπραγματευτή του Brexit Guy Verhofstadt, οι ευρωβουλευτές ζητούν να «επεμβαίνουν οι ενωμένες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ» για λογαριασμό του μπλοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Λένε ότι οι Βρυξέλλες χρειάζονται «αυτόνομες» στρατιωτικές ικανότητες οι οποίες θα έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό, θα είναι υπό την άμεση εντολή των ευρωκρατών και θα φορούν το έμβλημα της ΕΕ στη μάχη.

Το έγγραφο, το οποίο δεν έχει επίσημη βαρύτητα και είναι πιθανό να απορριφθεί από τα κράτη μέλη, θα προκαλέσει, εντούτοις, ενόχληση σε ορισμένους πολιτικούς που φοβούνται ότι το μπλοκ βαδίζει προς την κατεύθυνση μιας ολοένα και μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης.

Η επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι επέμεινε επανειλημμένα ότι οι ευρωκράτες δεν δημιουργούν το δικό τους στρατό, αλλά οι επικριτές λένε ότι μια σειρά πρόσφατων αμυντικών μεταρρυθμίσεων προετοιμάζει το έδαφος για αυτό ακριβώς.

Το όραμα που προβάλλει η ALDE, η οποία κυριαρχείται από τους ευρωπαίους ηγέτες, σχεδόν σίγουρα θα θεωρηθεί άγρια μη ρεαλιστικό, αλλά ακόμη και μια εκδοχή που έχει μειωθεί σημαντικά θα σήμαινε ριζική αλλαγή του ρόλου της ΕΕ.

Τα δεσμευμένα ευρωφύλια πιέζουν για περισσότερη στρατιωτική ολοκλήρωση της ΕΕ εδώ και δεκαετίες, αλλά με τη Βρετανία – μακρύ αντίπαλο σε μια τέτοια προσέγγιση – αφήνοντας το μπλοκ να έχει κάποια αίσθηση ότι ορισμένες από τις φιλοδοξίες τους θα περάσουν τώρα.

Σε σχέση με το έγγραφο, ο κ. Verhofstadt σχολίασε: «Οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη απαιτούν ένα σημαντικό άλμα προς την πλήρη ευρωπαϊκή αμυντική ένωση ΤΩΡΑ!»

Στον φάκελο με τίτλο «Χάρτης πορείας προς τις ολοκληρωμένες στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ» (“a roadmap towards EU integrated military forces”), ο συνασπισμός φιλελεύθερων κομμάτων καλεί τα κράτη μέλη να «προσφέρουν προοδευτικά στην ΕΕ την επείγουσα αμυντική ικανότητα».

Λένε ότι πρέπει να υπάρξει μια «σταδιακή ενσωμάτωση των στρατιωτικών δυνάμεων των κρατών μελών και η» ανάπτυξη ενός σαφούς πλαισίου λήψης αποφάσεων, με πολιτική ηγεσία και έναν προϋπολογισμό «.

Ο φάκελος αναφέρει: «Ως τελικός στόχος, ο χάρτης πορείας θα αποσκοπεί στη δημιουργία υπερεθνικής στρατιωτικής δύναμης. Ο χάρτης πορείας θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση και την πολιτική ευθύνη του προέδρου της EUCO, με τους ρόλους εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ.

Αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει ένας κοινός προϋπολογισμός, ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη, ο οποίος θα πληρώνει για τη «δομή διοίκησης, τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τον εξοπλισμό και τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην ΕΕ».

Αλλά παρά το γεγονός ότι πληρώνουν γι ‘αυτό, οι εθνικοί βουλευτές δεν θα έχουν σημαντική επίβλεψη των στρατιωτικών δυνάμεων με δύναμη που στηρίζεται στα χέρια της Επιτροπής και του Συμβουλίου των ηγετών.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ!!!! Η πρόταση της ALDE λέει: «Όταν δεσμεύονται στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν επίσης να προσαρμόσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες (συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών συναινέσεων) ώστε να συμφωνήσουν εκ των προτέρων με την ανάπτυξη ορισμένων ζωτικών συνιστωσών της ολοκληρωμένης στρατιωτικής δύναμης».

Ο νέος στρατός θα είναι «πλήρως λειτουργικός σε όλες τις διαστάσεις του πολέμου (Land, Air, Sea, and Cyber). Προστίθενται επίσης Ειδικές Δυνάμεις (χημικές ουσίες κ.λπ.), καθώς και διοικητικές και ιατρικές δυνατότητες».

Προσθέτει: «Οι ολοκληρωμένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει προοδευτικά να τεθούν υπό ενιαία εντολή, υπό την ευθύνη του Προέδρου της EUCO. Όπως συμβαίνει τώρα με το Eurocorps, οι ευρωπαϊκές ολοκληρωμένες στρατιωτικές δυνάμεις θα σημαδεύονται από ένα διακριτικό σήμα της ΕΕ. »

Ο φάκελος καταλήγει: «Η ικανότητα να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας είναι η τελική ενσάρκωση της κυριαρχίας. Οι Ευρωπαίοι έχουν δυσκολέψει την κοινή άμυνα για περισσότερο από μισό αιώνα. Τώρα είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα.

«Οι εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εξοικονομηθεί και έχουν κοπεί έξω. Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγοντα προβλήματα μεγέθους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσπάθειες που μπορούν να επιλύσουν οι εθνικές απαντήσεις.

Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή άμυνα δεν αφορά την εγκατάλειψη της ικανότητας δράσης, αλλά την ανάκτηση της – και τη διασφάλιση όλων των στοιχείων που αντιπροσωπεύει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.