Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Το μεγάλο δίδαγμα της ταινίας "Το Βασίλειο των Ουρανών"

Πολλοί που έχουν παρακολουθήσει την ταινία μπορεί να μην έχουν προσέξει την παρακάτω σκηνή και το μεγάλης σημασίας μήνυμα που περνάει:
Λέει, λοιπόν, ο βασιλιάς Baldwin στον Balian, τον πρωταγωνιστή του έργου, τα παρακάτω σοφά λόγια:

"Ο κόσμος όλος είναι σαν το σκάκι. Κάθε κίνηση μπορεί να είναι ο θάνατος σου. Κάνε ο,τιδήποτε, εκτός απ' το να παραμείνεις εκεί όπου ξεκίνησες και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τέλος σου. Κανένας μας, πραγματικά, δεν ξέρει το τέλος του ή ποιό χέρι θα τον οδηγήσει εκεί. Ένας βασιλιάς μπορεί να κινήσει έναν άνθρωπο, ένας πατέρας μπορεί να διεκδικήσει έναν υιό, αλλά ο άνθρωπος μπορεί να κινηθεί και από μόνος του και μόνο τότε ξεκινάει το δικό του παιχνίδι. Να θυμάσαι ότι ανεξάρτητα από το πως κατευθύνεσαι ή από ποιούς, η ψυχή σου είναι δικό σου θέμα, ακόμα και αν αυτοί που υποτίθεται σε ελέγχουν είναι βασιλιάδες ή άτομα με εξουσία, όταν σταθείς ενώπιον του Θεού δεν μπορείς να πεις: "μα, μου είπαν άλλοι να συμπεριφερθώ έτσι, ή η αρετή δεν ήταν βολική εκείνη την εποχή". Αυτό δεν θα είναι αρκετό. Να το θυμάσαι".

Ας το αναλύσουμε λίγο και ας το συσχετίσουμε με τη δική μας πραγματικότητα.

Ο κόσμος όλος είναι σαν το σκάκι: Όντως η ζωή μας είναι σαν μια παρτίδα σκάκι με πολλούς παίχτες και παράγοντες να επηρεάζουν τις κινήσεις μας, από τις οποίες τελικά θα εξαρτηθεί αν θα την κερδίσουμε ή αν θα τη χάσουμε.

Κάθε κίνηση μπορεί να είναι ο θάνατος σου: Ανάλογα με το πως ενεργούμε, δίνουμε δικαιώματα, είτε στις δυνάμεις του σκότους, είτε στις δυνάμεις του φωτός. Κάθε κίνηση, κάθε σκέψη, κάθε νεύμα, κάθε λόγος μας μετράει. Όταν οι επιλογές μας δεν είναι σύμφωνες με την νοοτροπία του καλού και αγαθού, αλλά είναι λανθασμένες και απερίσκεπτες, τότε είναι εύκολο να χάσουμε την παρτίδα ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένουμε βγαίνοντας εκτός παιχνιδιού.

Κάνε ο,τιδήποτε εκτός απ' το να παραμείνεις εκεί όπου ξεκίνησες και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τέλος σου: Στον αόρατο πόλεμο συμμετέχουμε όλοι, γιατί άμαχοι δεν υπάρχουν, και την τελική του έκβαση για τον καθένα μας δεν την ξέρουμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι, πως όσοι τον αγνοούν και απλά περνούν τη ζωή τους εδώ, χωρίς να γνωρίζουν τους κανόνες του, έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριο για το επόμενο θέατρο επιχειρήσεων του Σαμαέλ, το next level.

Να θυμάσαι, ότι ανεξάρτητα από το πως κατευθύνεσαι ή από ποιούς, η ψυχή σου είναι δικό σου θέμα, ακόμα και αν αυτοί που υποτίθεται σε ελέγχουν είναι βασιλιάδες ή άτομα με εξουσία: Κανένας άνθρωπος δεν έχει πραγματική εξουσία επάνω μας. Μόνο ο Χριστός ειναι πηγή κάθε εξουσιάς, γι' αυτό και όταν ο Πιλάτος πήγε να τον εκφοβίσει λέγοντας Του πως έχει εξουσία να Τον Σταυρώσει ή να Τον απολύσει, του απάντησε: "οὐκ εἶχες ἐξουσίαν οὐδεμίαν κατ᾿ ἐμοῦ, εἰ μὴ ἦν σοι δεδομένον ἄνωθεν·" Η σωτηρία της ψυχής είναι καθαρά δικό μας θέμα. Οι έχοντες κοσμική εξουσία το πολύ πολύ, όπως είπε και ο Χριστός, να σκοτώσουν το θνητό σώμα.

Όταν σταθείς ενώπιον του Θεού δεν μπορείς να πεις: "μα, μου είπαν άλλοι να συμπεριφερθώ έτσι: Προσέξτε! Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας. Είναι λάθος π.χ. να θεωρούμε ότι ο πνευματικός είναι υπεύθυνος για την δική μας σωτηρία. Διότι αν σου πει να πάρεις το χάραγμα και τον ακούσεις, δεν έχεις δικαιολογία και δεν μπορείς να επιρρίψεις ευθύνες σε αυτόν και σε κανέναν άλλον γενικά για ότι στραβό κάνεις. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Η αρετή δεν ήταν βολική εκείνη την εποχή: ένας από τους τρεις εχθρούς του ανθρώπου, πέρα από τον εαυτό του και τους δαίμονες, είναι ο κόσμος. Σήμερα ζούμε σε περίοδο εκτεταμένης αποστασίας και ανηθικότητας. Στην ακριβοδίκαιη όμως κρίση του Θεού, η δικαιολογία αυτή δεν ευσταθεί. Πρέπει να μείνουμε ανεπηρέαστοι από τον ψεύτικο κόσμο και να τον απαρνηθούμε μαζί με όλες τις ανομίες που πρεσβεύει.

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Δημοσθένη για τον ρόλο του στην δική μου παρτίδα σκακιού, γιατί με κίνησε αρκετά τετράγωνα πιο κοντά στον Χριστό.

Καλή αντάμωση στο Kingdom of Heaven, την Βασιλεία των Ουρανών.

+++ IC XC NIKA +++

Ajax Dragonkiller
 
Πηγή: http://www.el.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.