Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες τάσσονται υπέρ της ένωσης με τους Καθολικούς!


Η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει πως είναι...θρησκευόμενη, ωστόσο ο Χριστός...χάνεται στην τυπολατρεία.
 
Σε έρευνα τους Pew Research Center που διαβάζουμε στο militaire, διαπιστώνεται πως η Ελλάδα κατέχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά "πιστών" στην γηραιά ήπειρο, ενώ δεν είναι λίγο εκείνοι που τάσσονται ανοικτά υπέρ της ένωσης με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Πάπα.

Πιο συγκεκριμένα, Έλληνες σε ποσοστό 59% δήλωσαν ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική για τη ζωή τους. Η Ελλάδα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι παγκοσμίως δεύτερη μετά την Αιθιοπία, όπου ο ορθόδοξος χριστιανικός πληθυσμός έχει αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ό,τι στην Ευρώπη τα τελευταία 100 χρόνια. Σχεδόν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Αιθιοπίας δηλώνουν ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική γι’ αυτούς. Την ίδια ώρα, η από αιώνες αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία Tewahedo έχει περίπου 36 εκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 14% του συνολικού ορθόδοξου πληθυσμού του κόσμου. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αρμενία με 53% και στην τέταρτη, οι ορθόδοξοι της Αμερικής με 52%.

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί που ζουν στην Ευρώπη, εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συγκριτικά παρουσιάζουν κάπως υψηλότερα επίπεδα..."θρησκευτικής ευλάβειας", αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ λιγότερο ευλαβείς από την ορθόδοξη κοινότητα της Αιθιοπίας.

Η λατρεία των θρησκευτικών εικόνων, καθολική πρακτική μεταξύ των ορθοδόξων

Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις στο ερώτημα αν οι ορθόδοξοι πιστοί διατηρούν θρησκευτικές εικόνες κατ’ οίκον, καταδεικνύεται ότι η λατρεία των θρησκευτικών εικόνων αποτελεί σχεδόν καθολική πρακτική μεταξύ των ορθοδόξων, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι λένε ότι κρατούν εικόνες ή άλλα ιερά σύμβολα στα σπίτια τους. Στην πραγματικότητα, η απόκτηση εικόνων είναι από τους λίγους δείκτες θρησκευτικότητας στους οποίους οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ξεπερνούν τους ορθόδοξους Αιθίοπες σε έρευνες. ‘Αξιο λόγου είναι ότι σε 14 χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και σε άλλες στην Ευρώπη με μεγάλους ορθόδοξους πληθυσμούς, το ποσοστό των ορθοδόξων που λένε ότι έχουν εικόνες στο σπίτι είναι 90%, ενώ στην Αιθιοπία το ποσοστό είναι 73%. Ειδικότερα, το 95% των ορθοδόξων Ελλήνων έχει εικόνες στο σπίτι του, με τους Μολδαβούς να κρατούν τα σκήπτρα στη σχετική κατάταξη σε ποσοστό 97%.

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί αντιτίθενται στη χειροτονία των γυναικών

Οι ορθόδοξοι χριστιανοί διάκεινται, επίσης, ευρέως ευνοϊκά σε ορισμένες εκκλησιαστικές θέσεις που ευθυγραμμίζονται με εκείνες της Καθολικής Εκκλησίας, όπως η απαγόρευση της χειροτονίας των γυναικών. Το 58% τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της Εκκλησίας, ενώ το 38% κατά. Στην πραγματικότητα, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία με αυτή τη θέση στην Ορθοδοξία παρά στο εσωτερικό του Καθολικισμού, στον οποίο σε ορισμένες περιοχές η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι σε θέση να γίνουν ιερείς.

Αναφορικά με την ένωση των δύο Εκκλησιών, Ρωμαιοκαθολικής και Ορθόδοξης, εμφανίζονται χλιαροί και υποστηρίζουν τις βασικές πολιτικές της Εκκλησίας. Στην Ελλάδα το 35% τίθεται υπέρ, ενώ η Ρωσία παρουσιάζει το χαμηλότερο επίπεδο υποστήριξης με 17%. Μόνο σε μία χώρα, τη Ρουμανία, το 62% εκφράζει την υποστήριξή του για την επανένωση των Εκκλησιών. Συνολικά, οι ορθόδοξοι χριστιανοί βλέπουν κοινό έδαφος μεταξύ της πίστης τους και του Καθολικισμού. Όταν ρωτήθηκαν αν η Ορθοδοξία και ο Ρωμαιοκαθολικισμός «έχουν πολλά κοινά» ή «είναι πολύ διαφορετικά», οι περισσότεροι στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη απάντησαν ότι οι δύο πίστες έχουν πολλά κοινά. Από την πλευρά τους, οι καθολικοί στην περιοχή τείνουν, επίσης, να βλέπουν τις δύο παραδόσεις πιο πολύ παρόμοιες παρά διαφορετικές.

Στα 260 εκατ. παγκοσμίως ανέρχεται ο ορθόδοξος χριστιανικός πληθυσμός

Εξάλλου, όπως προκύπτει από την αναζήτηση της Pew Research Center, κατά τον περασμένο αιώνα, ο ορθόδοξος χριστιανικός πληθυσμός υπερδιπλασιάστηκε και σήμερα ανέρχεται σε περίπου 260 εκατομμύρια. Μόνο στη Ρωσία ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια, θεαματική αύξηση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ωστόσο, παρά την αύξηση αυτή σε απόλυτους αριθμούς, οι ορθόδοξοι χριστιανοί μειώνονται ως ποσοστό του συνολικού χριστιανικού πληθυσμού -και του παγκόσμιου- λόγω της πολύ ταχύτερης ανάπτυξης των προτεσταντών, των καθολικών και των μη χριστιανών
 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.