Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Η προέλευση-σημασία της φράσεως "'Αμπρα-κατάμπρα"

Η φράση "Άμπρα-κατάμπρα" είναι γνωστή σε όλους μας,

καθώς επαναλαμβάνεται συνεχώς στα καρτούνς και στα παιδικά προγράμματα από υποτιθέμενα μυθικά πλάσματα όπως μάγους, μάγισσες και νεράιδες. Στην πραγματικότητα, η φράση αυτή έχει αρχαία προέλευση. Σ' ένα ποιήμα αποκρυφιστικής ιατρικής, γραμμένο τον 2ο αι. μ.Χ. από τον παγανιστή γιατρό, του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Caracalla, τον Serenus Sammonicus, για να ρίχνει τον πυρετό και να θεραπεύει, οι φυσικοί σύστηναν να γράφεται η φράση "'Αμπρα-κατάμπρα" σε σχήμα ανάστροφου τριγώνου όπως στην φωτογραφία κάτω:


Στη συνέχεια, το χαρτί όπου ήταν γραμμένη η φράση, έπρεπε να δεθεί γύρω από τον λαιμό του ασθενούς για εννέα ημέρες και μετά να πεταχτεί προς τα πίσω, πάνω από τον ώμο του, μέσα σε ένα ποτάμι, που θα έρεε προς τα ανατολικά. Και τότε ο πυρετός θα έπεφτε και ο ασθενής θα θεραπευόταν!

Οι μάγοι συχνά χρησιμοποιούν το τρίγωνο ως σύμβολο, που παρέχει προστασία. Πιστεύουν αυστηρά ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως φυλαχτό, ειδικά αν το "Τετραγράμματον", τα εβραϊκά γράμματα για τον Θεό, εισαχθούν μέσα στο τρίγωνο. (Σχόλιο: ο εβραΪκός τετραγράμματος όρος יְהֹוָה στα ελληνικά αποδίδεται ως "Ιεχωβά" ή "Γιαχβέ" και αναφέρεται φυσικά στον Σαμαέλ-Σατανά και όχι στον Χριστό, τον μόνο αληθινό Θεό. Οπότε καταλαβαίνουμε από που πήγαζε η θεραπευτική δύναμη των μαγικών φράσεων και συμβόλων που χρησιμοποιούσαν οι μάγοι, οι μασόνοι και οι αποκρυφιστές).

Μια εκδοχή προέλευσης της μαγικής φράσης "Άμπρα-κατάμπρα" είναι ότι προέρχεται από την λατρεία της Λατινικής θεότητας "Abrasax", που όμως στην εβραΪκή μυθολογία συναντάται ως ο δαίμονας "Abraxas".

(Σχόλιο: Αν θυμάστε, διαβάσαμε σε άρθρο που ανέβηκε στο EL.gr για μια δαιμονική-παγανιστική λατρεία που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 11-12 Νοεμβρίου 2017 στην Ουάσινγκτον. Επίκεντρο της τελετής ήταν ο δαίμονας Abraxas ο οποίος απεικονιζόταν σαν μεγάλος κόκκινος δράκος. "Συμπτωματικά", ένας από τους σκοπούς του τελετουργικού ήταν η θεραπεία από διάφορες τραυματικές εμπειρίες και πόνους της ψυχής που έφευγαν, υποτίθεται, με την αναγραφή τους σε σημειώματα, τα οποία οι επισκέπτες έκαιγαν σε έναν ναό που είχε στηθεί. Ενδιαφέρον έχει και η σφραγίδα που αποδίδεται στον Abraxas, η οποία ταιριάζει σε αισθητική και τεχνοτροπία με τις σφραγίδες των 72 βασιλέων των Νεφελίμ. Μην ξεχνάμε ότι δαίμονες παλαιότερα αποκαλούσαν οι άνθρωποι τους διαφόρους Νεφελίμ ή Ραν λόγω της άγνοιας του, τι πραγματικά ήταν αυτά τα όντα. Οπότε δεν αποκλείεται και η πιθανότητα ο Abraxas να πρόκειται για κάποιον ισχυρό Νεφελίμ. Ορίστε και η σφραγίδα του:

Άλλες εκδοχές προέλευσης της φράσης λένε, πως προέρχεται από τον Αιγυπτιακό θεό Abraxas ή τον Συριακό θεό Abracalan. 'Αλλη υπόθεση είναι ότι προέρχεται από το Αραβικό "Abra Kadabra", που σημαίνει ¨είθε αυτά να καταστραφούν", που θυμίζει και άλλη αραμαΪκή έκφραση την "abhadda kedhabhra", που σημαίνει "εξαφανίσου όπως αυτή η λέξη". Πιθανόν η λέξη εξαφάνιση να αναφέρεται σε κάποια ασθένεια. (Σχόλιο: δεν ξέρω αν το διαπιστώσατε, αλλά υπάρχει μεγάλη ομοιότητα μεταξύ της αραμαΪκής φράσης "abhadda kedhabhra" και της φράσης "avada kedavra" που συναντήσαμε στις ταινίες Χάρι Πότερ και η οποία, σύμφωνα με την συγγραφέα της σειράς των ομόνυμων βιβλίων, σημαίνει "ας καταστραφεί αυτό το πράγμα").

Το ξόρκι αυτό είναι φονικό και πανίσχυρο και η αποτελεσματική επίκληση του, έχει μοιραία αποτελέσματα. Η λέξη εξαφάνιση λοιπόν, που προκύπτει από την μετάφραση του "Avada kedavra" ίσως να μην αναφέρεται σε ασθένειες, αλλά σε κάποιον εχθρό και αντίπαλο, την εξολόθρευση του οποίου επιθυμούμε.

Το βέβαιο, από όλη αυτή την ανάλυση, είναι πως δύσκολα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την προέλευση της φράσης "Άμπρα-κατάμπρα". Μπορούμε, ωστόσο, με σιγουριά να πούμε, πως δεν πρόκειται για ένα απλό παιδικό παιχνίδι. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, διότι πολλά σύμβολα και φράσεις που συναντάμε και τα θεωρούμε αθώα ή ασήμαντα, πιθανόν να σχετίζονται με μαγεία και σατανολατρεία. Ο αρχαίος εχθρός είναι ύπουλος και μπορεί να παίρνει εξουσίες εις βάρος μας, με τρόπους που ούτε καν φανταζόμαστε. O Θεός να είναι πάντα μεθ' ημών. + IC XC NIKA +
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.