Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Μέλλον, υδρίτες και Ελλάδα


Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Η Ιαπωνική Κρατική Εταιρεία JOGMEG πέτυχε την πρώτη υποθαλάσσια παραγωγή φυσικού αερίου από υπεράκτιες συγκεντρώσεις στερεών υδριτών μεθανίου, με την μέθοδο της αποσυμπίεσης. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική από την προηγούμενη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσε ζεστό νερό. 
 
Το νοητικό σχήμα που ακολούθησαν είναι το εξής. Στο κοίτασμα υδριτών μεθανίου υπάρχει και φυσικό αέριο, το οποίο είναι εγκλωβισμένο στο κάτω μέρος. Η γεώτρηση δίνει πρόσβαση σε αυτό το σημείο και κατά συνέπεια στη συνέχεια αλλάζει την πίεση που προκαλεί μία θερμοδυναμική αλλαγή φάσης και επιτρέπει την αξιοποίηση του μεθανίου των υδριτών μέσω διπλού σωλήνα. 
 
Η JOGMEG δήλωσε ότι η εξόρυξη αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την επίτευξη εμπορικής παραγωγής μέσα στα επόμενα 6 χρόνια. Από το 2001, η Ιαπωνία, η οποία εισάγει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της, έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για την αξιοποίηση αποθεμάτων ένυδρου μεθανίου των θαλασσών της, οι οποίες εκτιμάται ότι περιέχουν ποσότητες μεθανίου που αντιστοιχούν σε έντεκα έτη κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα. 
 
Πριν οι ειδικοί πίστευαν ότι οι υδρίτες υπάρχουν μόνο στις παγωμένες συνθήκες του εξώτερου ηλιακού συστήματος και είναι επιβεβαιωμένο στον πλανήτη Άρη. Σήμερα όμως γνωρίζουν ότι μεγάλες αποθέσεις υπάρχουν σε πολλά σημεία του θαλάσσιου πυθμένα, ακόμα και στην περιοχή του Αιγαίου. 
 
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ελληνική ΑΟΖ, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Μεσογείου, έχει τα υψηλότερα αποθέματα Υδριτών Μεθανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας είχαμε αναφέρει, σε πιο πρακτικό επίπεδο, ότι σε μία συνολική έκταση 80.000 km2 της Υπεράκτιας Νότιας Κρήτης θα μπορούσαν να εντοπιστούν συγκεντρώσεις στερεών Υδριτών Μεθανίου που θα μπορούσαν να αποδώσουν στη χώρα από 20 μέχρι και 50 Τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Οι παραπάνω επισημάνσεις βασίστηκαν στις συστηματικές χαρτογραφήσεις των στερεών υδριτών της Μεσογείου από το Εθνικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής και Ωκεανογραφίας της Τεργέστης, το Ινστιτούτο GEOAZUR της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο της Βρέμης και το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. 
 
Είναι φανερό ότι ακόμη εάν στο μέλλον το 10% των παραπάνω 20 Τρις m3 συγκεντρώσεων υδριτών αποδειχθεί ότι είναι εκμεταλλεύσιμο αυτή η ποσότητα αντιπροσωπεύει τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδος για 400 χρόνια περίπου. Σε συνέχεια εισήγησης της Ευρωβουλευτού Τζαβέλλα - η οποία αναφέρεται στην ΑΟΖ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου - και σχετικής έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ενεργειακού Οδικού Χάρτη 2050 της Ε.Ε., η Ελληνική Πολιτεία οφείλει το συντομότερο δυνατόν να αναδείξει τα αναμενόμενα μη συμβατικά κοιτάσματα των Ελληνικών Υδριτών συμπληρώνοντας σχετικά την κείμενη επί των Υδρογονανθράκων Νομοθεσία. 
 
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να προσαρμόσει την ισχύουσα περί των Υδρογονανθράκων σήμερα Νομοθεσία ώστε στο άμεσο μέλλον να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση αυτή της μορφής κοιτασμάτων δηλαδή των μη συμβατικών υδρογονανθράκων. Ως γνωστόν η κείμενη Νομοθεσία δεν περιλαμβάνει ακόμη την Έρευνα και Παραγωγή τέτοιας μορφής συγκεντρώσεων μη συμβατικών Υδρογονανθράκων δηλαδή τους υδρίτες.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.