Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Ο Ερντογάν πήρε το μήνυμα της ΕΕ, μαζί με 3 δισ. και διεθνή νομιμοποίηση


Οδικός χάρτης για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, με πρώτο βήμα την απελευθέρωση των Ευρωπαίων που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Σε εκκρεμότητα το κυπριακό και οι υδρογονάνθρακες, υπό συζήτηση η Βίζα και η τελωνειακή ένωση

Σε συμφωνία για τον οδικό χάρτη αποκατάστασης των διμερών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας φαίνεται ότι κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ και ο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Βάρνας, στη Βουλγαρία, παρά τη δύσκολη ατζέντα.

Οι πρώτες ενδείξεις, που προκύπτουν από την κοινή συνέντευξη Τύπου και την ερμηνεία ρητορικής, δηλώσεων και παραλειπομένων είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε το μήνυμα που του έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς η συνάντηση και μόνο με την ηγεσία της ΕΕ, για πρώτη φορά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αποτελεί επένδυση στο πολιτικό του κεφάλαιο, καθώς συνιστά διεθνή νομιμοποίηση, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Οι επόμενες ώρες και ημέρες είναι κρίσιμες καθώς θα δοθούν τα απαραίτητα σημάδια που θα βοηθήσουν να κατανοηθεί καλύτερα η συμφωνία και η πολιτική βούληση του Ταγίπ Ερντογάν να την τηρήσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε να δέχεται τις συστάσεις για την απελευθέρωση των Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς παρά τη δημόσια αναφορά σ’ αυτά τα ζητήματα τόσο από τον Τουσκ όσο και από τον Γιούνκερ, ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του δεν έδωσε απάντηση επ αυτών.
Αντιθέτως, ο Ταγίπ Ερντογάν επαναδιατύπωσε το veto στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο, ζητώντας συνδιαχείριση των κοιτασμάτων από τις δύο κοινότητες, ενώ νωρίτερα και οι δύο εκπρόσωποι της ΕΕ είχαν εκφράσει και δημοσίως ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «επανεξετάσει» το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ανάλογο μήνυμα έστειλε νωρίτερα και ο Ντόναλντ Τουσκ:

«Οι καλές διμερείς σχέσεις είναι πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας (…) διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ από την Άγκυρα»,
Η στάση του Ταγίπ Ερντογάν στα μείζονα ζητήματα της κράτησης Ευρωπαίων πολιτών και της Κύπρου είναι ενδεικτική της διαπραγματευτικής του στρατηγικής. Οπερ σημαίνει ότι προσήλθε στη Βάρνα έτοιμος να «ανταλλάξει» τους Ευρωπαίους πολίτες που κρατούνται, με τη διεθνή αναγνώριση, την επανέναρξη διαλόγου και την αποκατάσταση της προοπτικής για τη Βίζα και λεφτά.
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος «παντρεύει» με την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.
Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας. 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.
Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

«Η Ε.Ε. δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το υπόλοιπο του ποσού που αναμένουμε με βάση την συμφωνία μας, η Τουρκία θα τους προσφέρει ομαλή διαβίωση. Εμείς έχουμε ανάγκη για τους πολίτες μας την ελεύθερη κίνηση στα ευρωπαϊκά σύνορα. Θέλω να παρακαλέσω να τελειώσουμε την πρεοτοιμασία με τη βίζα ώστε να δοθεί ελευθερία κίνησης στους Τουρκους πολίτες. Εχουμε προσμονή πάνω σε αυτό το θέμα, εδώ και 2-3 χρόνια…Η ΕΕ που επιθυμεί να γίνει παγκόσμια δύναμη δεν πρέπει να παραλείψει την Τουρκία. Γεωστρατηγικά, διαθέτουμε μεγάλο δυναμικό και Ιστορία. Η Τουρκία συνδέεται ιστορικά με την Ευρώπη. Εχουμε κοινά ενδιαφέροντα στο προσφυγικό αλλά και στον εμπορικό τομέα»
δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.


Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.