Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Φέρνουν νομοσχέδιο... «Tsiprascare»: Ποιοι θα ελέγχουν απόλυτα την Υγεία

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Παράβαση στην οργάνωση των ιατρικών συνεδρίων που πραγματοποιούνται σήμερα από επιστημονικές εταιρείες, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Το νομοσχέδιο, σε στιλ «Tsiprascare», ενδέχεται να αλλάξει πλήρως τον «χάρτη» των επιστημονικών εταιρειών που υπάρχουν σήμερα στη χώρα και μέσω των αλλαγών αυτών τροποποιούνται και οι κανόνες για τα ιατρικά συνέδρια.

Πρώτα βέβαια, το Κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των επιστημονικών εταιρειών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τις τελικές εγκρίσεις για την διεξαγωγή των Ιατρικών Συνεδρίων θα έχει πλέον το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (μέχρι σήμερα η αρμοδιότητα ήταν στον ΕΟΦ), μετά από σχετική εισήγηση της Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας (ΕΙΚ), όπως μετονομάζονται πλέον οι βασικές επιστημονικές εταιρείες των ειδικοτήτων κορμού που είναι κοντά στις 45.

Με άλλα λόγια, το Κράτος θα έχει τον απόλυτο έλεγχο ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβάσεις θα γίνονται και στην σύσταση των συμβουλίων επιστημονικών εταιρειών, η οποία γινόταν μέχρι σήμερα με ψηφοφορία.

Οι επιστημονικές εταιρείες θα γίνουν «Επιστημονικές Ιατρικές Κοινότητες (ΕΙΚ)», θα εντάξουν στους κόλπους τους όλες τις μικρότερες ενώσεις και εταιρείες, προκειμένου, όπως λένε, να μειωθεί ο αριθμός τους και φυσικά να ελέγχονται πιο εύκολα.

Φυσικά για την ένταξή τους θα γίνεται αυστηρός έλεγχος από την Επιτροπή Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ που θα δημιουργηθεί άμεσα.

Όποια επιστημονική εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τις κεντρικές οδηγίες του Κράτους και φυσικά της παγκοσμιοποιημένης αλλοπαθητικής Ιατρικής θα απορρίπτεται και δεν θα έχει πια λόγο ύπαρξης.

Επιπλέον, προβλέπεται πως κάθε μικρή επιστημονική εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί μέχρι δύο επιστημονικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Τέλος δηλαδή στα πολλά συνέδρια, με σκοπό, όπως σχολιάζεται να μπει σε μία «τάξη» ο αριθμός τους, ώστε το Κράτος να έχει μια καλύτερη εικόνα για τι προωθεί η κάθε εταιρεία.

Μέχρι δύο συνέδρια θα μπορούν όμως να οργανώνουν και οι Επιστημονικές Εταιρείες Κορμού με Γεωγραφικό Προσδιορισμό που θα δημιουργηθούν.

Υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ θα είναι και οι χορηγίες που θα δίνονται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αφού θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των φαρμακευτικών.

Συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες και Κράτος δηλαδή θα εποπτεύουν τα πάντα στον χώρο της Υγείας. Όλα συγχωνεύονται για να ελέγχονται πιο εύκολα. Εν συνεχεία το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας θα βρεθεί, με την σειρά του, υπό την εποπτεία ενός παγκόσμιου Κέντρου Υγείας.

Σχετικά με το ποιοι γιατροί θα πηγαίνουν στα συνέδρια ΚΑΙ ΑΥΤΟ θα είναι υπό τον τελικό έλεγχο του ΚΕΣΥ, το οποίο και θα δίνει το πράσινο φως και για το ποιος θα αμειφθεί για εργασίας ή άλλες επιστημονικές μελέτες. Τουτέστιν, όποιος δεν είναι «καλό παιδί» δεν θα παίρνει τίποτα.

Το καλύτερο είναι πως η παρέμβαση έρχεται στον απόηχο της συζήτησης της υπόθεσης Novartis, καθώς πάντα σου δίνουν το πρόβλημα:

«Υπόγειες συζητήσεις φαρμακευτικών εταιρειών με γιατρούς, πάρτι χρημάτων κτλ.»

σου δίνουν και την λύση:

«Απόλυτος έλεγχος από το Κράτος σε συνεννόηση με τις… ‘ενδεδειγμένες φαρμακευτικής εταιρείες’ που ακολουθούν την… κατάλληλη συνταγή»!

Εκτός των άλλων, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο στην εκπαίδευση και στη συνεχόμενη εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού, η οποία θα καθορίζεται αποκλειστικά από το Κράτος.
 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.