Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

ΗΠΑ-Ρωσία στα πρόθυρα του πολέμου ή μήπως όχι;-Πλήρης ανάλυση της κατάστασης στη Συρία

Του Γιώργου Φαρμάκη

Τις τελευταίες ημέρες ακούμε πολλά και διάφορα. Έγινε λόγος για ηλεκτρονικό πόλεμο στην Συρία με τους Ρώσους να έχουν καταστήσει άχρηστα τα Αμερικανικά UAV, αυτό μεταδίδουν τα ΜΜΕ τουλάχιστον.

Οι Ρώσοι κατά την πάγια τακτική τους, παρουσιάζουν τα οπλικά τους συστήματα αιφνιδιαστικά και πιάνουν στον «ύπνο» τον εχθρό. Οι Ρώσοι δουλεύουν κάτω από το τραπέζι, δηλαδή δεν δείχνουν τι έχουν και τι δεν έχουν.

Οι Αμερικάνοι από την άλλη 100 ναυτικά μίλια από την Ρωσική βάση της Ταρτούς, έχουν στήσει το αντιτορπιλικό USS DONALD COOK, το οποίο έχει στην διάθεσή του 60 πυραύλους Cruise Tomahawk αλλά και το αντιπυραυλικό σύστημα AEGIS.

Τι δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη:

“Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων”.

Ανάλυση των δηλώσεων του Ρώσου πρέσβη

Σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος πρέσβης δεν έχει την δική του πολιτική Ατζέντα οπότε πρέπει να δώσουμε σημασία στα λόγια του. Ο Ρώσος σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να εκλιπαρεί τους Αμερικάνους και αυτό δεν ταιριάζει με την ψυχρή πολιτική που ακολουθεί ο Πούτιν. Οι δηλώσεις του μας δείχνουν ότι οι Ρώσοι είτε ροκανίζουν χρόνο και προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να το ανακοινώνουν ή ότι απλά γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ξεσπάσει πόλεμος, οπότε προχωράνε σε κάποιες δηλώσεις οι οποίες κρατάνε το θερμόμετρο στα ύψη για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο, επειδή όταν κάποιος ακούσει ένα Αξιωματούχο να εκλιπαρεί να μην γίνει πόλεμος, θεωρεί ότι όντως υπάρχει αυτή η πιθανότητα.

Η Ρωσική πρεσβεία του Λιβάνου κινήθηκε σε εντελώς αντίθετη «ρότα» από τον Ρώσο πρέσβη των Ηνωμένων Εθνών:

«Η Ρωσία θα απαντήσει στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της με τον πιο αυστηρό τρόπο αν προχωρήσουν σε επίθεση κατά της Συρίας.Και οι πύραυλοι και τα μέσα εκτόξευσης θα στοχοποιηθούν».

Ανάλυση των δηλώσεων της Ρωσικής πρεσβείας του Λιβάνου

Είναι ξεκάθαρο ότι βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο Ρωσίες, εκείνη που εκλιπαρεί και εκείνη που απαντά επιθετικά. Οι Ρώσοι δεν πάσχουν από διπολική διαταραχή, απλά παίζουν με τα νεύρα των Αμερικάνων και μάλιστα παίζει με τα νεύρα συγκεκριμένων Αμερικάνων (Θα δείτε παρακάτω, αναλυτικά).

Ο παράγοντας Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος αρκετά ψυχρός αλλά και αρκετά λογικός. Είναι κομματάκι δύσκολο να τα βάλει με την Ρωσία για «ψήλου πήδημα» , δεν είναι Ομπάμα ο άνθρωπος. Όσο ψυχρό και αν ακούγεται αυτό, η Συρία δεν αξίζει τον κόπο να ξεκινήσει Παγκόσμιος πόλεμος. Ο Τραμπ λοιπόν σίγουρα το έχει αυτό κατά νου. Δεν θα ήταν περίεργο αν προχωρούσε σε κάποιο στρατηγικό πλήγμα στην Συρία αλλά είναι δύσκολο να δώσει εντολή για να ξεκινήσει ολοκληρωτικός πόλεμος. Βέβαια όλα είναι σενάρια μέχρι να δούμε τι θα γίνει πράγματι.

Τι μας έδειξε στο πρόσφατο παρελθόν η επιθετική ρητορική του Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος από τότε που ανέλαβε, μας έχει συνηθίσει να ακολουθεί μια επιθετική ρητορική. Θα θυμάστε τι έλεγε για τον «ψυχάκια» Κιμ της Βόρειας Κορέας. Υπήρχε η ανοιχτή απειλή για πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Β.κορέας, αφού τα Αμερικανικά βομβαρδιστικά «έκοβαν» βόλτες πάνω από την Β.Κορέα. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να πείσει την Νότια Κορέα ότι χρειάζεται να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ ώστε να προστατευτεί από την Βόρεια Κορέα. Τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη είχαν ξεκινήσει τον Γ’Παγκόσμιο Πόλεμο 10 φορές.

Τελικά τι έγινε;
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Β.Κορέας ως δια μαγείας φτιάχτηκαν και επίκειται συνάντηση Τραμπ-Κιμ. Για αυτό λοιπόν θα πρέπει να κρατάμε «πισινές» όταν ακούμε για πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ με αφορμή την…Συρία η οποία είναι κατεστραμμένη έτσι και αλλιώς.

Η οικονομική διάσταση του….πολέμου
Ο Τραμπ από την πρώτη στιγμή που έγινε πρόεδρος, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν, τα μαλλιοκέφαλα τους για το ΝΑΤΟ ενώ οι υπόλοιπες χώρες-μέλη δεν πληρώνουν τίποτα. Οπότε σου λέει:

Θα προχωρήσω σε πολεμική ενέργεια περιορισμένης κλίμακας ή απλά θα αφήσω να πλανάται στον αέρα ο φόβος πολεμικής σύγκρουσης με την Ρωσία, ώστε οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να βάλουν το χέρι στην τσέπη επιτέλους. Τους δημιουργεί δηλαδή την ανάγκη να ξεκινήσουν μια κούρσα εξοπλισμών με αυτό τον έξυπνο τρόπο.

Αυτό δεν θα ήταν απίθανο να το κάνει ο Τραμπ, ούτε και παράλογο.

Η σχέση Τραμπ-Πουτιν

Ο Πουτιν και ο Τραμπ τα πηγαίνουν καλά στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά υπάρχει το εξής πρόβλημα:

Ενώ ο Τραμπ συμπαθεί και συμφωνεί απόλυτα με τον Πουτιν, το βαθύ Αριστερό κράτος των ΗΠΑ είναι κατά του Δεξιού Πουτιν, όπως είναι κατά και του Δεξιού Τραμπ. Αυτό το γεγονός αναγκάζει τους δύο προέδρους να έρθουν σε ελεγχόμενη αντιπαράθεση. Ο Πουτιν παίζει το πολεμικό παιχνίδι του Τραμπ, ώστε το βαθύ Κράτος των ΗΠΑ, να μην έχει λόγο να υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι βοηθάνε τον Τραμπ (ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές κλπ).

Πόλεμος μόνο καταλάθος

Ρώσοι και Αμερικάνοι δεν θέλουν να πολεμήσουν μεταξύ τους γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αν γίνει κάτι τέτοιο κανένας δεν θα βγει κερδισμένος. Οι δυνάμεις εκείνες που θα ήθελαν την καταστροφή στην ουσία του πλανήτη, δεν έχουν την εξουσία ούτε στην Ρωσία αλλά ούτε και στις ΗΠΑ, συνεπώς: Είναι «κομματάκι» δύσκολο να ξεκινήσει πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων με αφορμή την Συρία.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Ο μόνος τρόπος να ξεκινήσει πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι ο εξής:

Το βαθύ Κράτος των ΗΠΑ, να κάνει κάποιου είδους πραξικόπημα και δεν αφήνει τον Τραμπ να κυβερνήσει. Ο Τραμπ αποφασίζει να κάνει ένα αποφασιστικό πλήγμα στους Ρώσους, ώστε να εξάγει την εσωτερική κρίση που έχει. Οι Ρώσοι απαντάνε δυναμικά και έτσι ξεκινά ένας πόλεμος ο οποίος θα καταστρέψει τις υποδομές όλου του πλανήτη.

Συμπέρασμα:

Είναι αρκετά δύσκολο να γίνει κάτι τρομερό στην Συρία και να έχουμε συμπλοκή μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αλλά δεν είναι και σίγουρο το τι μπορεί να γίνει φυσικά.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.