Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Ποιός πραγματικά είναι ο νέος Αμερικανός πρέσβης Πάιατ


Ως διπλωμάτης καριέρας σε χώρες που κατά διαστήματα χρειάζονται μια "μικρή δημοκρατική εκτροπή" έχει υπηρετήσει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ που τον διόρισε στην Αθήνα ο Ομπάμα τον Σεπτέμβριο του 2016. Από τότε που ανέλαβε έχει αποδειχθεί ίσως ο πιο παρεμβατικός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένας από τους πιο "αγαπημένους" των συστημικών ΜΜΕ που τον παρουσιάζουν ως "φύλακα άγγελο" των ελληνοαμερικανικών σχέσεων... Όμως ποιο είναι το παρελθόν του Mr Ambassador;

Ο Πάιατ έγινε ευρύτερα γνωστός όταν διέρρευσε η τηλεφωνική επικοινωνία του με την τότε υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ όταν μαζί σχεδίαζαν το βίαιο και αιματηρό πραξικόπημα στην Ουκρανία στο οποίο περίπου 10.300 (!) άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το 2014 έως το 2017.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης κυρίως για τη φράση «να πάει να γ***** η ΕΕ», ήρθαν στο φως οι πραγματικές λεπτομέρειες των σχεδιασμών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιλάμβαναν ακόμη και συνεργασία με ένοπλες φασιστικές ομάδες όπως το ακροδεξιό και ανοιχτά φιλοναζιστικό κόμμα Svoboda έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης. Όπως υποστήριξε τότε ο Σεργκέι Γκαζίεβ, συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, οι ΗΠΑ διέθεσαν 20 εκατ. δολάρια σε κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, λεφτά που εν μέρη διατέθηκαν για την αγορά όπλων.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης, που συνεργάστηκε με το Svoboda, παρουσιαζόταν ταυτόχρονα ως υπέρμαχος του αντισημιτισμού στην Ουκρανία, συμμετέχοντας ανοικτά σε σειρά εκδηλώσεων της εβραϊκής κοινότητας για τα θύματα του ολοκαυτώματος! Παρόλα αυτά δεν φάνηκε να εκφράζει την παραμικρή επιφύλαξη για την ενίσχυση ενός κόμματος, το οποίο αυτοχαρακτηριζόταν εθνικο-σοσιαλιστικό, είχε νεοναζιστικό σήμα και καυχιόνταν για τους προγόνους του, οι οποίοι στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συνέβαλαν ενεργά στο Ολοκαύτωμα.

Σημαντικό επίσης είναι να αναφερθεί η σχέση του πρέσβη με τον αρχιμαγίστρο της Νέα Τάξης Τζόρτζ Σόρος. Σύμφωνα με έγγραφο του DC Leaks, υπήρξαν και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις των δύο ανδρών με χαρακτηριστική αυτήν λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσουν εμφύλιες διαμάχες στην Ουκρανία όπου στον καταγεγραμμένο διάλογό τους καταστρώνουν από κοινού το σχέδιο εγκαθίδρυσης της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας τις ΜΚΟ του Σόρος.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την τηλεφωνική υποκλοπή, στόχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν απλώς να επιβάλλει μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα να απομακρύνει από το προσκήνιο τους ανθρώπους που προωθούσε το Βερολίνο στη χώρα. «Ο Κλίτσκο θα πρέπει να μείνει εκτός κυβέρνησης και να κάνει τα μαθήματά του» έλεγε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης αναφερόμενος στον Βιτάλι Κλίτσκο, το κόμμα του οποίου είχε στενούς δεσμούς και χρηματοδοτούνταν έμμεσα από το χρηστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ.

Ο Πάιατ ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα στην Ονδούρα, όταν η χώρα ήταν ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της CIA. Αργότερα διετέλεσε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Εκεί, σύμφωνα με αποκαλύψεις από το Wikileaks, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνταν εναντίον του Ιράν, όταν η Ουάσινγκτον χτυπούσε τα τύμπανα πολέμου για την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης. Δείτε το σύντομο βιογραφικό του στη Wikipedia.

Εν κατακλείδι, το παρόν άρθρο έρχεται σε επιβεβαίωση των προηγούμενων επισημάνσεών μας ΕΔΩ και ΕΔΩ! Ενώ η στάση του πρέσβη στα ελληνοτουρκικά εγείρει ήδη πολλά ερωτήματα όπως αναφέραμε ΕΔΩ. Ένα είναι σίγουρο, ότι το γεράκι της διπλωματίας δεν ήρθε τυχαία στην Ελλάδα, και οι όποιες δηλώσεις αλλά και η γενικότερη στάση του οφείλουν να διυλίζονται και να αναλύονται επαρκώς αντί απλώς να χειροκροτούνται...

Πηγή: i Epikaira, βασισμένο σε δημοσίευμα του info-war.gr, http://greeknation.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου