Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ


Σύμφωνα με το σχέδιο διαίρεσης της Παλαιστίνης του 1947, η Αγία πόλη της Ιερουσαλήμ AlQods θεωρείται ως ένα Corpus separatum (ένα χωριστό σώμα) που οφείλει να τεθεί υπό διεθνές καθεστώς. 
 
Η πόλη η Αγία απολαμβάνει επίσης ένα ειδικό στάτους που στοχεύει στη «διατήρηση των πνευματικών και θρησκευτικών ενδιαφερόντων όπου διαθέτει την Πόλη των 3 μεγάλων μονοθεϊσμών». 
 
Το σχέδιο της διαίρεσης προσανατολιζόταν στην δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένου τομέα της Ιερουσαλήμ δομώντας μια οντότητα διακριτή υπό την Αιγίδα του Συμβουλίου των Ην. Εθνών. που όφειλε να επεξεργαστεί ένα στάτους για την Πόλη και μα ορίσει ένα κυβερνήτη. 
 
Το 1967, μετά τον πόλεμο των 6 ημερών το Ισραήλ ελέγχει το σύνολο της Ιερουσαλήμ. Με την απόφαση n°242 / 22 Νοέμβρη 1967 το Συμβούλιο Ασφαλείας:
 
«επιβεβαιώνει το αίτημα για «απόσυρση ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα που καταλήφθηκαν στις πρόσφατες διαμάχες Σε πολλές μεταγενέστερες αποφάσεις το ίδιο όργανο:
  • «Χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη κάθε απόκτηση εδάφους με στρατιωτικά μέσα»
  • «Καταδικάζει απερίφραστα κάθε μέτρο που ελήφθη για τροποποίηση στάτους της Ιερουσαλήμ»
  • «Θεωρεί ότι όλα τα μέτρα που έλαβε το Ισραήλ για να αλλάξει τον φυσικό χαρακτήρα, τη δημογραφική σύνθεση, τη θεσμική δομή ή το status των παλαιστινιακών ή άλλων αραβικών εδαφών που καταλήφθηκαν από το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ ή οποιουδήποτε μέρους τους» δεν έχουν νομική αξία» . Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι σχεδόν ομόφωνες . Η Γ σύνοδος των Ην. Εθνών επιβεβαιώνει τις θέσεις που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας στις αποφάσεις του n° 2253 (ES-V) 4 / 7 /1967, και 2254 (ES-V) 17/ 7/ 1967 .
Το 1980 η Knesset υιοθετεί στις 30/ 7, το «θεμελιώδη νόμο» για Ιερουσαλήμ. Ανακηρύσσει την «Ιερουσαλήμ ολόκληρη, ενωμένη πρωτεύουσα του Ισραήλ» .
Το Συμβούλιο Ασφαλείας στην 2242 συνεδρία του υιοθετεί την απόφαση n° 476 της 30/6/ 1980, με 14 υπέρ και 0 κατά με απουσία των ΗΠΑ :
  • παράνομη η κατοχή εδαφών με στρατιωτικά μέσα. Λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό στάτους της Ιερουσαλήμ και ιδιαίτερα την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης της μοναδικής πνευματικής και θρησκευτικής διάστασης των ιερών τόπων αυτής της πόλης.
  • Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ισραήλ επιμένει στην αλλαγή του φυσικού χαρακτήρα, της δημογραφικής σύνθεσης, της θεσμικής δομής και του στάτους της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ.
  • Εκφράζει σοβαρό προβληματισμό για μέτρα νομοθετικά που έλαβε η Knesset για τροποποίηση χαρακτήρα και στάτους της Αγίας Πόλης της Ιερουσαλήμ.

  •  Ανακοινώνει την επιτακτική ανάγκη να τεθεί τέλος στην κατοχή εδαφών από τον πόλεμο του 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ.
  • επιβεβαιώνει ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμιά νομική ισχύ και δομούν μια κατάφωρη παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης
  • επιβεβαιώνει ότι όλα αυτά τα μέτρα που πήρε το Ισραήλ είναι άκυρα. ..
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ξαναπαίρνοντας τους όρους της n° 476 (1980) υιοθετεί την απόφαση n° 478 στις 20 Αυγούστου 1980, Καταδικάζει το θεμελειώδη νόμο περί Ιερουσαλήμ του Ισραήλ ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του και υπογραμμμίζει ότι είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονται και το 1990 και το 1997.

Στις 6 Δεκέμβρη 2017 ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κι αποφασίζει την μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας σε αυτήν πράγμα που γίνεται σήμερα με νεκρούς τουλάχιστον 37 παλαιστίνιους από ισραηλινούς sniper και περί τους 1500 τραυματίες στα σύνορα της Γάζα 70 χρόνια μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.