Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ποιοι θα αποφασίζουν για τις «αξιόπιστες ειδήσεις»;

Του Άρη Δημόπουλου

Όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον παγκόσμιας χούντας.

Ερχόμενη σε πλήρη συνάρτηση με τα όσα σας είχαμε προειδοποιήσει προ ημερών για τις σαρωτικές αλλαγές στο διαδίκτυο, μία νέα είδηση βλέπει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, μεταφέροντάς μας ένα...άρωμα από τις άγριες καταστολές που θα ακολουθήσουν παγκόσμια.

Πρόκειται για τον «έλεγχο αξιοπιστία των ειδήσεων», μέσω ειδικών εργαλείων «ταυτοποίησης» που θα χρησιμοποιεί ήδη πολύ σύντομα το Facebook.

Όταν λοιπόν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έλεγε πως θα ήθελε το...δημιούργημά του να εισχωρήσει αρκετά στον χώρο της ενημέρωσης, λίγοι ανέμεναν τόσο δραστικές και σύντομες παρεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του F8 την Τρίτη ο mr.Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει δεδομένα από χρήστες, από τους οποίους και ζητήθηκε να εντοπίσουν διάφορες ειδήσεις και στη συνέχεια να τις βαθμολογήσουν με βάσει την αξιοπιστία τους.

«Βάζουμε [αυτά τα δεδομένα] στο σύστημα και με τη σειρά του αυτό προάγει ή καταστέλλει τα εκάστοτε δεδομένα. Αισθανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη να προωθήσουμε περαιτέρω την καταστολή της πόλωσης και να βρούμε κοινό έδαφος πάνω σε αυτές τις προσπάθειες».

Τα παραπάνω υποστήριξε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εξηγώντας επί της ουσίας πως τα ειδικά εργαλεία του Facebook θα αναδεικνύουν ή θα "θάβουν" μία είδηση, πάντα ανάλογα με την...αξιοπιστία των πηγών της.

Στην εν λόγω Σύνοδο, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι εκπρόσωποι πολλών «συστημικών ΜΜΕ» (mainstream media), όπως είναι το CNN.

Από αυτούς ζητήθηκαν προτάσεις και λύσεις σχετικά με τον μηχανισμό που θα ακολουθήσουν πλατφόρμες όπως το Facebook για την προώθηση ή το «μπανάρισμα» των ειδήσεων.

Οι «ελεγκτές των γεγονότων» ή αλλιώς η «αστυνομία του ειδησεογραφικού περιεχομένου», δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο για το Facebook.

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα ζητήθηκε η βοήθεια από μεγάλα πρακτορεία όπως το Associated Press και το Γαλλικό Πρακτορείο, προκειμένου να επαληθεύονται ειδήσεις. Το ερχόμενο κιόλας διάστημα το Facebook αναμένεται να προσλάβει 20.000 υπαλλήλους, που θα ελέγχουν αποκλειστικά την....αξιοπιστία των πηγών από τις ειδήσεις που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως ο κλοιός στενεύει όλο και περισσότερο σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, μιας και τα «ειδικά εργαλεία» ελέγχου της αξιοπιστίας θα αποτελούνται από στελέχη αποκλειστικά και μόνο των «mainstream media».
 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.