Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Το πρώτο "χωριό του Αλτσχάιμερ" χτίζεται στη Γαλλία και θα μοιάζει με ακρόπολη μιας μεσαιωνικής πόλης με τείχη


 

Η Γαλλία ξεκινά τη δημιουργία ενός χωριού για άτομα που πάσχουν από ΄Ανοια. Θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να επιτρέπει στα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ, να συνεχίσουν να ζουν κανονικά, εκτός γηροκομείου.
Το πρώτο 'χωριό του Αλτσχάιμερ' θα χτιστεί στο Dax στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία.
Οι άνθρωποι που θα ζουν στο χωριό - θα ονομάζονται κάτοικοι και όχι ασθενείς - θα έχουν το δικό τους σούπερ μάρκετ, κέντρο υγείας, κομμωτήριο, μπρασερί (brasserie), γυμναστήριο, βιβλιοθήκη και ένα αγρόκτημα.
θα μπορούν να ζουν ελεύθερα με λιγότερα φάρμακα, σε ένα κάστρο (ακρόπολη) μεσαιωνικού τύπου (medieval-style citadel)
 
Ο χώρος θα έχει περίφραξη για την ασφάλεια των κατοίκων του, που ωστόσο θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα, μέσα στα όρια του, υπό την επίβλεψη των φροντιστών.
Το νοσηλευτικό προσωπικό του, θα φοράει απλά ρούχα και εθελοντές θα βοηθούν στη λειτουργία του.
Θα σχεδιαστεί με χώρους πρασίνου, ώστε οι κάτοικοι να μην αισθάνονται ότι βρίσκονται έγκλειστοι.
Το κόστος για την κατασκευή του υπολογίζεται σε 29 εκατομμύρια ευρώ (25,5 εκατομμύρια λίρες στερλίνες)

Οι κατασκευαστές του ελπίζουν ότι, θα επιτρέψει σε άτομα με Αλτσχάιμερ και άνοια να ζήσουν πιο δραστήρια και πιο ευτυχισμένη ζωή.
Οι κάτοικοι του χωριού θα ζουν σε κοινές κατοικίες και όλοι όσοι θα ζουν εκεί, θα έχουν νόσο του Alzheimer, που προκαλεί την πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας.
Το Αλτσχάιμερ μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ξεχνούν και να δυσκολεύονται να επικοινωνούν και να συγκεντρώνονται. 

Όπως αναφέρει το "The Telegraph" το χωριό θα μοιάζει με ακρόπολη μιας μεσαιωνικής πόλης με τείχη, ώστε να ταιριάζει με την περιοχή.
Θα σχεδιαστεί για να βοηθά το περπάτημα, τη μνήμη και την αίσθηση της κατεύθυνσης και προσανατολισμού των ανθρώπων.
Θα είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενεί 120 κατοίκους, συν 100 άτομα προσωπικό και 120 εθελοντές.

Ο Françoise Diris, πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας Alzheimer Landes, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι οι ασθενείς θα είναι λιγότερο περιορισμένοι και ανήσυχοι και περισσότερο ευτυχισμένοι. Το ίδιο ισχύει και για το ιατρικό προσωπικό.
Οι οικογένειες των ασθενών θα αισθάνονται επίσης πιο χαλαρά και με λιγότερη ενοχή.

Το έργο βασίζεται στο ολλανδικό μοντέλο ενός παρόμοιου χωριού, στο Weesp στις Κάτω Χώρες και ξεκίνησε από τον αείμνηστο Henri Emmanuelli, πρώην τοπικό βουλευτή και γάλλο σοσιαλιστή.
Στο ολλανδικό μοντέλο οι κάτοικοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το χωριό, αλλά είναι ελεύθεροι να περιπλανηθούν στο εσωτερικό του, ενώ παρακολουθούνται από το προσωπικό που φοράει απλά ρούχα. Το προσωπικό λέει ότι εργάζεται μάλλον για τη φροντίδα κατοίκων, παρά για θεραπεία ασθενών.

Επιστημονικοί ερευνητές θα ζουν ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού στη Γαλλία, για να συγκρίνουν τη ζωή στο χωριό με τη ζωή σε μια παραδοσιακή νοσηλευτική μονάδα και να μελετήσουν τι είναι καλύτερο για τους ασθενείς.
 
Οι ειδικοί λένε ότι το χωριό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν υγιή κοινωνική ζωή, που μπορεί να είναι δύσκολη, όταν ζουν σε μια κανονική πόλη ή ένα γηροκομείο.

Το χωριό του Αλτσχάιμερ συγκρίνεται με την ταινία "The Truman Show", όπου ο πρωταγωνιστής Τρούμαν (κωμικός Jim Carrey) ζει σε μια εντελώς κατασκευασμένη πόλη, πάνω σε ένα τεράστιο πλατό και η οποία κατοικείται από τους ηθοποιούς και το συνεργείο ενός σόου (reality TV show).
Ο Τρούμαν έζησε τo μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μπροστά στην κάμερα, πρωταγωνιστώντας χωρίς ο ίδιος να έχει ιδέα, στο δικό του σόου. Η ζωή του γυρίζεται από χιλιάδες κρυμμένες κάμερες και μεταδίδεται 24 ώρες τη μέρα ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο, επιτρέποντας στον δημιουργό του σόου Κριστόφ να αιχμαλωτίσει το αληθινό συναίσθημα και την ανθρώπινη συμπεριφορά σε διάφορες καταστάσεις. 

Παρά τον έλεγχο του Κριστόφ όμως, ο Τρούμαν καταφέρνει να συμπεριφέρεται με απρόσμενους τρόπους... τελικά, κάνει τη μεγάλη απόδραση, ανοίγει την πόρτα και εισέρχεται στον αληθινό κόσμο.

Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, το οποίο θα κοστίσει € 29 εκατομμύρια (£ 25,5 εκατομμύρια) για την κατασκευή, € 7 εκατομμύρια (£ 6,1 εκατομμύρια) για να λειτουργήσει και θα χρεώνει τους κατοίκους με € 66 (£ 58) την ημέρα - το ίδιο ποσό, που χρεώνει ένα παραδοσιακό νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το χωριό έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς, από τη δανική εταιρεία NORD Architects.
Το χωριό στο Dax, στη νοτιοδυτική Γαλλία, θα είναι αυτόνομο αλλά δομημένο σαν ένα ολόκληρο μικρό χωριό, στο οποίο οι κάτοικοί του θα μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα.
θα διαθέτει αίθουσα όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανή μουσική.
Θα περιλαμβάνει ένα μικρό αγρόκτημα για τον εμπλουτισμό της δραστηριότητας των κατοίκων, καθώς και την επαφή τους με ζώα θεραπείας.

Η κηπουρική είναι μία από τις δραστηριότητες που οι κάτοικοι θα μπορούν να απολαύσουν.
ένα σουπερ μάρκετ θα εξυπηρετεί τους κατοίκους, έτσι ώστε να μπορούν να ψωνίζουν μόνοι τους και να ζουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα.
 
Θα υπάρχει ένα γυμναστήριο στο χώρο, για να ενθαρρύνονται οι ανθρώποι, να παραμένουν δραστήριοι και υγιείς.
Τεχνικές και τέχνες θα προσφέρονται στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από άνοια
Προβλέπεται ότι, οι πάσχοντες από άνοια θα ζουν μαζί με φροντιστές, που θα μειώνουν το άγχος τους.

Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνουν δύσκολες για όσους έχουν την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου επειδή μπορεί να αγωνιστούν για να επικοινωνήσουν ή να οργανωθούν, και μπορεί να ξεχάσουν πού είναι ή τι κάνουν.

Τα συμπτώματα της κατάστασης τείνουν να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να μείνουν με σωματική αναπηρία και τελικά να τους σκοτώσουν καθώς ο εγκέφαλος αποτυγχάνει.
Η άνοια είναι ανίατη και η θεραπεία βασίζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων.


Πολυτελείς μονάδες φροντίδας ασθενών με άνοια, στο Ηνωμένο Βασίλειο

SPECIALIST DEMENTIA CARE IN THE UK 
,
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη κατασκευάσει ένα ολόκληρο χωριό αποκλειστικά για ασθενείς με άνοια - αν και υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή του πρώτου χωριού Αλτσχάϊμερ στο Kent- αλλά υπάρχουν ορισμένες εξειδικευμένες εγκαταστάσεις φροντίδας.
Ένα παράδειγμα είναι το πολυτελές Chelsea Court Place στο King's Road στο Λονδίνο, το οποίο είναι αποκλειστικά για άτομα με Αλτσχάιμερ ή άνοια.

Οι κάτοικοι στο Chelsea Court, πέντε αστέρων, ζουν σε διαμερίσματα με ιδιωτικό μπάνιο και διαθέτουν διάφορες υπηρεσίες ψυχαγωγίας και υπηρεσίες για να τους κρατούν απασχολημένους.
Δεν υπάρχουν καθορισμένοι χρόνοι γεύματος, χρόνοι ύπνου ή ώρες επισκέψεων.
Υπάρχει κινηματογράφος, βιβλιοθήκη και 24ωρη κουζίνα, καθώς και υπηρεσίες σπα και ομορφιάς.
Οι κάτοικοι μπορούν επίσης να απολαύσουν τη θεραπεία με κατοικίδια ζώα, μαθήματα μαγειρικής, μαθήματα χειροτεχνίας, κηπουρική, μουσική, Zumba και γιόγκα.

Το κέντρο διαθέτει δικό του κήπο και στελεχώνεται από εμπειρογνώμονες άνοιας και φροντιστές όλο το εικοσιτετράωρο. Όταν άνοιξε οι τιμές του ξεκίνησαν από 2.000 λίρες την εβδομάδα.

Στη χώρα μας το άτομο με άνοια, εάν δεν έχει δικά του συγγενικά άτομα, που θα το προστατέψουν, είναι ευάλωτο σε εκμετάλλευση και κακοποίηση.
εάν δεν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση, εάν δηλαδή δεν αναλάβει την επιμέλεια του ένα απόλυτα έμπιστο και ηθικό άτομο, οι συνέπειες για τη ζωή του είναι καταστροφικές... 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.