Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Η πόρτα του ΝΑΤΟ ανοίγει για τα Σκόπια αυτή τη βδομάδα


Την έγκριση για να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ αναμένει να λάβει αυτήν την εβδομάδα η ΠΓΔΜ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ.

«Έχουμε μεγάλες ελπίδες και πιστεύω πως όλα είναι καθ’ οδόν και θα πρέπει να συμβούν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε στο Reuters ο κ. Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο συνόδου στο Λονδίνο για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε ενταξιακές συνομιλίες», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ αρχίζει την Τετάρτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ η προσοχή επικεντρώνεται στις επικρίσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά της συμμαχίας, η ένταξη της ΠΓΔΜ βρίσκεται επίσης στην ατζέντα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η συμμαχία είναι πιθανό να εγκρίνει τις ενταξιακές συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η πρόσφατη συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι «μια ιστορική συμφωνία που προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία» για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο η αλλαγή του ονόματος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και η συμφωνία εξακολουθεί να συναντά αντιστάσεις και στις δύο χώρες.

«Η οριστικοποίηση από την πλευρά μας της συμφωνίας (για το όνομα) θα ενσωματωθεί στη διαδικασία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να διαταράξει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ εξαιτίας των δικών της ανησυχιών, επειδή η δυτική συμμαχία παρεισφρέει στις δικές της παραδοσιακές σφαίρες επιρροής, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Αν δεν υπήρχε το θέμα του ονόματος, θα ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ από το 2008. Έτσι πιστεύουμε σταθερά πως αυτό δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας και θα επιδράσει πολύ κατευναστικά στη σταθερότητα της περιοχής».

Πάντως, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ανησυχία του «για οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να εμφανιστεί».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.