Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΕΒΔΟΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ


 
 Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με ιδιαίτερο δέος οι Τούρκοι έκαναν γνωστό ότι εντοπίστηκε η εβδόμη εκκλησία της Αποκάλυψης της χριστιανικής Βίβλου και όπως αναφέρουν, η μεγάλη αυτή αποκάλυψη ήρθε στο φως 1520 χρόνια μετά!


Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhurriyet, 1520 χρόνια μετά, δηλαδή από το 494 μ. Χ. που είχε γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή και η πόλη θάφτηκε, ήρθαν ξανά στο φως τα ερείπια της Λαοδικείας και τα θεμέλια μιας μεγάλης εκκλησίας που είναι γνωστή από την Βίβλο σαν η εβδόμη εκκλησία της αποκάλυψης.


Η τοποθεσία των πολύτιμων αυτών ανακαλύψεων, απέχει 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Denizli και όπως ανέφερε η δημαρχία της πόλης σε συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο Pamukkale Üniversitesi, οι έρευνες και οι ανασκαφές στο μέρος όπου εντοπίστηκε η Λαοδικεία και τα θεμέλια της εκκλησίας, είχαν αρχίσει εδώ και 12 χρόνια για να φτάσουν στη σημερινή εντυπωσιακή ανακάλυψη.
Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος των ανασκαφών, καθηγητής Cela Şimsek, έχει βρεθεί η αρχαία αγορά της πόλης, τα θεμέλια της εκκλησίας και πολλές κολώνες που πρέπει να είχαν πέσει από τον μεγάλο σεισμό του 494 μ Χ . Ο Τούρκος καθηγητής τόνισε πως οι ανασκαφές θα συνεχιστούν, ενώ έκανε και αναφορά για τις προφητείες που συνδέονται με τις 7 εκκλησίες της Αποκάλυψης.

Άλλη μια σημαντική χριστιανική αποκάλυψη της αγιοτόκου Μικράς Ασίας, αυτή την φορά στην νοτιοδυτική πλευρά.

Σημεία των καιρών!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

 
 
 
Επτά Εκκλησίες της Αποκάλυψης
Με την ονομασία Επτά Εκκλησίες, ή Επτά Εκκλησίες της Αποκάλυψης φέρονται στο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, στο βιβλίο Αποκάλυψη του Ιωάννη, οι περί την Έφεσο επτά πρώιμες χριστιανικές εκκλησίες - κοινότητες.

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά της Αποκάλυψης ένας αγγελιαφόρος από τον εξόριστο τότε Ιωάννη στη Πάτμο ανέλαβε να μεταφέρει ισάριθμες επιστολές σε επτά εκκλησίες ακολουθώντας ένα κυκλικό δρομολόγιο γύρω από την Έφεσο. Οι επτά αυτές εκκλησίες - κοινότητες των ομωνύμων πόλεων, κατά σειρά του δρομολογίου ήταν: 

  1. Η Εκκλησία της Εφέσου, στην Έφεσο.
  2. Η Εκκλησία της Σμύρνης, στη Σμύρνη (βόρεια της Εφέσου)
  3. Η Εκκλησία της Περγάμου, στη Πέργαμο, (βόρεια της Σμύρνης)
  4. Η Εκκλησία των Θυατείρων, στα Θυάτειρα, (ΝΑ. της Περγάμου, στη σημερινή πόλη Αχισάρ.)
  5. Η Εκκλησία των Σάρδεων, στις Σάρδεις, (Ν.ΝΑ. των Θυατείρων)
  6. Η Εκκλησία της Φιλαδελφείας, στη Φιλαδέλφεια, (Α.ΝΑ. των Σάρδεων, σημερινή Αλασεχίρ)
  7. Η Εκκλησία της Λαοδικείας, στη Λαοδίκεια, (ΝΑ. της Φιλαδελφείας).
Το όραμαΣύμφωνα με το όραμα όπως το περιγράφει ο Ιωάννης πηγή και θέμα αυτού φέρεται ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ο οποίος εμφανιζόμενος ενώπιόν του, του υπαγορεύει τις επιστολές μία προς μία για κάθε μία εκκλησία ερμηνεύοντάς του ταυτόχρονα τα όσα θαυμαστά συνέβησαν με την παρουσία του, αλλά και τα όσα πρόκειται να συμβούν "ταχέως", (= σχετικά σύντομα).

Γενικά το μήνυμα και των επτά επιστολών αφορά την παγκόσμια εκκλησία, «ο έχων ους ακουσάτω τι το Πνεύμα λέγει ταις εκκλησίαις» (2:29), στις λεπτομέρειές τους όμως ο Ιησούς αναγνωρίζει τη δύναμη αλλά και την αδυναμία της καθεμιάς εκκλησίας όπου και ακολουθούν επισημάνσεις με αντίστοιχες νουθεσίες προς τους επισκόπους αυτών.


Οι 7 επιστολές (Κεφ. 2 και 3)
 
  1. Επιστολή προς Εκκλησία Εφέσου, (Αποκάλυψη 2:1-7) - η εκκλησία της Εφέσου φέρεται να ήταν καλά θεμελιωμένη και να κατείχε πνεύμα διάκρισης. Υπήρχε καλή διδασκαλία όχι όμως ζεστή αγάπη τόσο προς τον Χριστό όσο και μεταξύ τους τα μέλη, που αποτελούσε και το βασικό χαρακτηριστικό τους (2:4).
  2. Επιστολή προς Εκκλησία Σμύρνης, (Αποκάλυψη 2:8-11) - η εκκλησία της Σμύρνης φέρεται να ήταν μικρή και να είχε χτυπηθεί από φτώχεια πλην όμως ήταν πλούσια σε αξίες. Ο Χριστός ενθαρρύνοντας αυτή έχει θέσει ένα συγκεκριμένο όριο δοκιμασίας έχοντας φυλαγμένο για τα μέλη της το δώρο της μεταθανάτιας ζωής (2:10).
  3. Επιστολή προς Εκκλησία Περγάμου, (Αποκάλυψη 2:12-17), - η εκκλησία της Περγάμου φέρεται να είχε κρατήσει γενναία στάση έναντι εξωτερικών πειρασμών. Όμως κάποια μέλη της ήταν επιρρεπή σε ψευδοδιδασκαλίες και έτσι είχαν διεισδύσει παλιές ειδωλολατρικές εβραϊκές συνήθειες για τις οποίες τους καλούσε ο Χριστός να μεταννοήσουν (2:16).
  4. Επιστολή προς Εκκλησία Θυατείρων, (Αποκάλυψη 2:18-29), - η εκκλησία των Θυατείρων φέρεται ως ανάμικτη εκκλησία αλλά υγιής. Όμως υπήρχε μια δυναμική γυναίκα ψευδοπροφήτισσα που προέτρεπε τον συμβιβασμό με τον ανήθικο κόσμο, με συνέπεια να υπάρχουν πολλοί αμαρτωλοί. (2:20). Παρά ταύτα ο Ιησούς υπόσχεται τη βασιλεία των πιστών (2:27).
  5. Επιστολή προς Εκκλησία Σάρδεων, (Αποκάλυψη 3:1-6) - η εκκλησία των Σάρδεων φέρεται ως ζώσα νεκρή (3:2). Ακολουθούν προτροπές για έντονο ζήλο και αφύπνιση, με υπόσχεση ότι οι πιστοί θα προστατευθούν (3:5).
  6. Επιστολή προς Εκκλησία Φιλαδελφείας, (Αποκάλυψη 3:7-13), - η εκκλησία της Φιλαδελφείας φέρεται να είναι ενεργή και πιστή παρά τους διωγμούς, γι αυτό και η επιστολή δεν περιέχει καμία επίπληξη. Έτσι δίδεται η διαβεβαίωση ότι χαίρει της θεϊκής αγάπης και της διαφύλαξής της από κάθε πειρασμό (3:10).
  7. Επιστολή προς Εκκλησία Λαοδικείας, (Αποκάλυψη 3:14-22), - η εκκλησία της Λαοδικείας φέρεται μάλλον αδιάφορη, με χλιαρή πίστη (3:16). Ακολουθούν προτροπές ζήλου και μετανοίας (3:18). 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.