Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Σκόπια: Ο Ζάεφ δρομολογεί δημοψήφισμα... άρον άρον!


Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με διαδικασίες εξπρές δρομολογεί ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Οπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Ζάεφ έχει προγραμματίσει το δημοψήφισμα για την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Telegrafi οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ (11 και 12 Ιουλίου) όπου τα Σκόπια θα πάρουν πρόσκληση ένταξης.

Σύμφωνα με τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμίες, από την ανακοίνωση μέχρι το δημοψήφισμα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον δύο μήνες αλλά όχι πάνω από τρεις.
Στόχος του είναι να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το κλίμα επικείμενης ένταξης της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ το 2019.

Κατά τις ίδιες πηγές η Βουλή θα αποφανθεί το πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα αλλά και το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες.

Ενοχλημένος από την στάση της ΕΕ

Πάντως, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, έσπευσε να εκφράσει δημοσίως την ενόχλησή του για την στάση της ΕΕ.

«Για να είμαι ειλικρινής αναμέναμε κάτι περισσότερο, αλλά εντάξει, αρκετά δίκαιο» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η ΕΕ, παρά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα δεν έδωσε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα, αλλά υπό όρους και μελλοντικά.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, το χαρακτήρισε «σπαρακτική διαδικασία» και πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να υπάρχουν «πιο ακριβείς προτάσεις που θα ενθάρρυναν περισσότερο τους πολίτες μας, ενόψει και του δημοψηφίσματος».

«Αυτό που θέλει η Ευρώπη, είναι η αναζήτηση λύσεων στις διμερείς διαφωνίες. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, θέλουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε τονίζοντας ότι μερικές φορές κράτη που είναι εκτός ΕΕ πιστεύουν περισσότερο στις αξίες της Ευρώπης από ό,τι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση της χώρας του, αλλά και πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, θα ευθυγραμμιστούν με τη λαϊκή βούληση.
«Αν ο κ. Ιβανόφ δεν υπακούσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποπομπής, αλλά δεν θέλω καν να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.