Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Αντιμετωπίστε το φόβο με αγάπη


Ο φόβος τρέχει στις φλέβες μας και σκοτώνει τα αποθέματα της ψυχικής γαλήνης του κόσμου μας.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους που προέρχονται από το ψέμα, τη μισή αλήθεια και την άγνοια.

Ένας κόσμος φόβου

Σε κάθε εποχή ο φόβος κάνει την εμφάνισή του προσπαθώντας να κυριαρχήσει. Ο φόβος του πολέμου, της τρομοκρατίας, της φτώχειας, του θανάτου, του καρκίνου είναι υπαρκτός. Αρκεί να του δώσεις όνομα και χαρακτηριστικά, για να σε φοβίζει και να σε επηρεάζει αρνητικά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν συνεχώς με άσχημα νέα. Πίσω τους βρίσκονται πολλά εμπορικά συμφέροντα που ενισχύουν πολλές ανασφάλειες, για να πουλήσουν προϊόντα, ή να ελέγξουν συνειδήσεις.

Στην ουσία πληρώνουμε τους φόβους μας με τα αρχέτυπα της φαντασίας μας, αντικατοπτρίζοντας άκομψα τις πτυχές της ζωής μας, σε ένα αέναο πόλεμο και αντίσταση απέναντι σε οτιδήποτε κακό.
Σε προσωπικό επίπεδο, πολλοί επιτρέπουν τις οδυνηρές ή προκλητικές εμπειρίες του παρελθόντος, να παρουσιάζονται στη σκέψη τους, για να παίρνουν κάποιες απαντήσεις. Ζούνε με το φόβο επανεξέτασης των τραυμάτων του παρελθόντος φυλακισμένοι, αμυντικοί και αντιδραστικοί, αντί να παραμένουν ανοιχτοί και παρόντες στις προκλήσεις.

Ο φόβος είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που μας αποσπά από την εστίαση του σημαντικού. Επηρεάζει την ικανότητα να δημιουργήσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον κόσμο μας, κρατώντας μας μέσα σε ένα περιορισμένο σύνολο δυνατοτήτων.

Τυφλωμένοι από φόβο

Ο φόβος συνήθως είναι μια εσωτερική καθοδηγητική φωνή και όχι αναγκαστικά κάτι κακό. Κάθε υπερβολή όμως ενεργεί πέρα από το ένστικτο για προστασία και σταθερό τρόπο ζωής. Έχει στόχο την γνωστοποίηση, την ενθάρρυνση και συνειδητοποίηση της φωνής και παρουσία της ψυχής. Η ταχύτητα με την οποία θα επανατοποθετηθούμε ή θα τα παρατήσουμε λόγω του φόβου, εξαρτάται από την αδυναμία να τον χειριστούμε. Η προσπάθεια θα φέρει την εμπειρία και τη γνώση.

Χειρισμός του φόβου

Η δημιουργική δύναμη της σκέψης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια, τη συνέπεια και την συναισθηματική ένταση. Αρκετοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο φόβος είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο των άλλων, δίνοντας μια ψευδή αίσθηση δύναμης. Εκείνοι που επιδιώκουν να είναι δυνατοί μέσω του ελέγχου των άλλων προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους φόβους τους.

Οι πραγματικά δυνατοί, ενώ μπορούν να ρισκάρουν και να δημιουργήσουν συνθήκες και καταστάσεις άβολων εμπειριών, επιλέγουν συνειδητά με επίγνωση των συναισθημάτων και αντιδράσεων, να μην ενεργοποιούν το φόβο μέσα τους.

Ξεπερνώντας τους Φόβους

Όταν κάποιος αρχίζει να βλέπει την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας και το παιχνίδι που παίζουμε σκόπιμα, αγκαλιάζει την αλήθεια και είναι σε θέση να δώσει μια διαφορετική προοπτική στις δυσκολίες της ζωής ελευθερώνοντας τον εαυτό του από την τυραννία των φόβων.

Η πραγματικότητα που ζεις.

Η ύπαρξη του ανθρώπου δεν τελειώνει όταν το σώμα πεθαίνει, γιατί η πραγματικότητα δεν είναι το φθαρτό σώμα, αλλά η αιώνια ψυχή. Το νήμα της συνείδησης συνεχίζει να μας συνδέει με την πηγή της ύπαρξής μας που είναι ο Χριστός. Όταν το συνειδητοποιούμε ο απατηλός φόβος του θανάτου αναγνωρίζεται και υποβιβάζεται.

Η πραγματική ζωή δεν μπορεί να σας βλάψει.

Κάθε εμπειρία αφήνει χαραγμένη στο μυαλό μια εντύπωση, αλλά δεν μπορεί να βλάψει την ψυχή αν δεν το επιτρέψετε. Η ευαισθητοποίηση λειαίνει το ακατέργαστο μυαλό, και το φέρνει πιο κοντά στην αληθινή ανθρώπινη φύση με τη συνειδητοποίηση της αλήθειας.

Η πραγματικότητα μας καλεί συνεχώς και μας παροτρύνει να αγαπάμε άνευ όρων, όπως μας αγαπά ο Δημιουργός μας. Στο παιχνίδι της ζωής, όλα φαίνονται δύσκολα και απραγματοποίητα, αλλά οι συνεχόμενες προκλήσεις αφήνουν το δυναμισμό ελεύθερο στην δημιουργία. Μπορείτε να παίξετε με τις γήινες επιλογές αναπτύσσοντας και μορφοποιώντας τις ανησυχίες και τα προβλήματα που προέρχονται από την επικινδυνότητα ορισμένων προκλήσεων, αλλά είναι αναγκαίο να καταλάβετε ότι είναι απλώς ένα παιχνίδι δοκιμασίας, το οποίο στην πραγματικότητα δεν μπορεί ποτέ να σας βλάψει.

Μετακίνηση από το φόβο στην αγάπη για πραγματική ζωή

Φανταστείτε την αντίδρασή σας αν στην πραγματικότητα του κόσμου σας, είχατε μια μεμονωμένη επώδυνη εμπειρία, ή συνέβαινε μια μεγάλη καταστροφή. Πως θα αισθανόσασταν αν σε κάθε εμπειρία του παρελθόντος, ανταποκρινόσασταν με φόβο; Θα μπορούσατε να διαγράψετε τον τρόμο να τον μετατρέψετε ή να τον αντικαταστήσετε με κατανόηση; Ποιο στοιχείο θα σας έδινε τη δύναμη να αναγνωρίσετε ότι τα απρόβλεπτα της ζωής δε συμβαίνουν μόνο σε όλους τους άλλους αλλά και σε εσάς; Ίσως στην τρέχουσα κατάσταση της ζωής σας δεν αντιμετωπίσατε ακόμη κάτι παρόμοιο, και δεν έχετε απάντηση. Θα πρέπει να θυμάστε όμως ότι η αντίσταση, η απογοήτευση, το άγχος και η ανησυχία, είναι επίσης πτυχές του φόβου.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλές καταστάσεις, όπου φαίνεται φυσιολογική η αντίδραση με φόβο, θυμό και αγανάκτηση. Σκεφτείτε πως θα ήταν αν αντιδρούσαμε με αδιαφορία σε κάθε αντιξοότητα και με συμπόνια σε κάθε συνάνθρωπό μας. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την αγάπη και το φως του Χριστού να γαληνέψει την ψυχή μας. Μέσα μας θα υπήρχε η διαβεβαίωση ότι ο κόσμος μας είναι ψεύτικος και θα ομολογούσαμε την απόλυτη επιλογή μας στον κόσμο του φωτός.

Από την καλοσύνη γεννιέται η αγάπη, που εξαφανίζει τον φόβο. Όταν η ροή της αγάπης του Χριστού ρέει ανεμπόδιστα, τότε όλα είναι πιθανά και μπορούν να εκδηλωθούν εύκολα φωτεινά και τέλεια. Απλώς απαιτείται να παρατηρήσετε και να συνειδητοποιήσετε μερικά σημεία:
 
Ο φόβος σας είναι ψεύτικος.

Εδώ στη Γη, κυριαρχεί ο εγωισμός και η παραδοχή της είναι δύσκολη για τις σκέψεις. Όταν η ψυχή φανερώσει την πραγματικότητα της αλήθειας του φωτός, τότε όλοι οι φόβοι σας θα διαλυθούν γιατί όλα είναι μέσα μας κρυμμένα στο σκοτάδι. Όταν αγκαλιάστε πλήρως αυτή την αλήθεια, γίνεται πολύ πιο εύκολο να κάνετε την επιλογή σας. Χρειάζεται επιμονή, επειδή ο φόβος που είναι δυσπιστία μπορεί να έχει ριζώσει, αλλά με σταθερή εστίαση θα αισθανθείτε την γέννηση της ελπίδας μέσα σας. Η έντονη επιθυμία να ξεπεράσετε τους φόβους, σας ενθαρρύνει συνέχεια και θα είστε σε θέση να σκέφτεστε με περισσότερη σαφήνεια και δύναμη.
 
Συγχώρεση

Όταν αναγνωρίσετε την αντίδρασή σας στον φόβο, μην πανικοβληθείτε. Συγχωρήστε τον εαυτό σας και προχωρήστε, ξέροντας ότι είναι μια συνηθισμένη αναμενόμενη αντίδραση. Άλλωστε θα χρειαστείτε χρόνο για να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια.

Μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας, με συντήρηση υπό όρους. Η αντίδραση στο φόβο θα αρχίσει να ενεργεί σαν ένα άνοιγμα που θα σας επιτρέψει να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα με συγχωρητική διάθεση. Η αποκόλληση από τον φόβο θα σας δώσει τη δυνατότητα συνειδητά να επιλέξετε τη δική σας πραγματικότητα παρ’όλες τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε.

Συναίσθημα

Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στο κόσμο μας αυτή τη στιγμή, προκαλούν τρόμο, πόνο και ταλαιπωρία. Αναγνωρίζουμε ότι πολλές καταστάσεις λειτουργούν ως καταλύτες για θετικές αλλαγές σε πολλούς ανθρώπους που ενεργοποιούνται και ξυπνούν μέσα τους την αλήθεια.

Ο αντίποδας της Αγάπης είναι ο φόβος. Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα άδειο μπουκάλι. Αν επιλέγετε να το γεμίζετε με φόβο, δεν θα θα υπάρχει χώρος για την Αγάπη. Όλοι φοβόμαστε για το τι θα κάνουν οι άλλοι, ή φοβόμαστε τον εαυτό μας για αυτά που θα κάναμε αν μας δινόταν η ευκαιρία.

Αν έχεις να δώσεις, σίγουρα έχεις κάτι να χάσεις. Ο μοναδικός τρόπος για να διαπιστώσουμε τι κρατά το χέρι που μας δίνουν οι άλλοι άνθρωποι είναι να ρισκάρουμε και να το απλώσουμε κι εμείς το δικό μας.

Η αγάπη δεν έχει φόβο μέσα της, αλλά είναι ο φόβος που μας ενώνει με τους άλλους. Το φως όμως μας περιμένει όλους.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.