Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Φτάσαμε σε αυτό το σημείο: Η κίνηση Πούτιν σε σχέση με την Ελλάδα και τι μέλλει γενέσθαι


Οι γνώστες της ρωσικής πολιτικής επί εποχής Πούτιν γνωρίζουν καλά πως τόσο το Κρεμλίνο όσο και ο ίδιος φημίζεται για την τακτική του, να μην δρα ποτέ εν βρασμώ. του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ως εκ τούτου, η Μόσχα συνήθως καθυστερεί να αντιδράσει. Όταν όμως το κάνει, τότε το μήνυμα είναι σαφές!

Όπως ήδη γνωρίζετε, με προσωπική εντολή του Σεργκέι Λαβρόφ, ΥΠΕΞ της Ρωσίας, απελάθηκε ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών.

Παράλληλα, την είσοδο στη Ρωσία απαγόρευσαν στον Γιώργο Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στον Έλληνα πρεσβευτή στην Μόσχα Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος κλήθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις πρόσφατες «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Στις 6 Αυγούστου ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου έλαβε ένα υπόμνημα, δια του οποίου ενημερώθηκε για τα μέτρα που έλαβε η ρωσική πλευρά σε απάντηση των μη φιλικών ενεργειών της Αθήνας τον Ιούλιο αυτού του έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες».

Σας θυμίζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, δρώντας ως χώρα απολύτως υποταγμένη στο ΝΑΤΟ, χωρίς διάθεση για πολυδιάστατη πολιτική ισορροπιών, λίγες εβδομάδες νωρίτερα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών που υπηρετούσαν στην Αθήνα, αλλά και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων. Είχε προηγηθεί η καταγγελία πως οι απελαθέντες Ρώσοι διπλωμάτες προσπαθούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Άρα, η απέλαση του εμπορικού ακολούθου και του υπεύθυνου επικοινωνιών ήταν αναμενόμενη. Πρόκειται για χαμηλόβαθμα στελέχη, που δεν είναι διπλωμάτες, αλλά έχουν διπλωματική ιδιότητα και είναι ανάλογοι σε βαθμό με τους Ρώσους που είχαν απελαθεί από την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αντίδραση ήταν συμμετρική.

Εντούτοις, η Μόσχα προχώρησε και σε μια κίνηση που στρέφεται ειδικά κατά του υπουργού Εξωτερικών και άρα όσων τον έχουν επιλέξει να βρίσκεται σε αυτή την θέση,

Απαγόρευσε την είσοδο στην Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά.

Το μήνυμα λοιπόν είναι πράγματι σαφές: Η Μόσχα δεν πρόκειται να προβεί σε συνομιλίες με αυτή την κυβέρνηση, την οποία θεωρεί εχθρική.

Συγκεκριμένα, αυτό που μας λένε οι πληροφορίες από την Ρωσία είναι πως το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Πρόεδρος της Ρωσίας θεωρεί εχθρικό συνομιλητή το Νίκο Κοτζιά, κατηγορώντας τον ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Περαιτέρω επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων θα οδηγούσε αναμφίβολα σε ακύρωση κρατήσεων Ρώσων τουριστών στην χώρα μας, ακύρωση εξαγωγών με ό,τι συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε ενίσχυση των ρώσο-τουρκικών σχέσεων εις βάρος της Ελλάδας, παρότι οι δύο λαοί βρισκόμαστε πολύ κοντά.

Ωστόσο, στην πολιτική έχουμε να κάνουμε μόνο με συμφέροντα και στην παρούσα φάση η κυβέρνηση της Αριστεράς πηγαίνει κόντρα όχι μόνο στα ρωσικά αλλά και στα ελληνικά.

Απαιτείται αλλαγή πολιτικής πλεύσης ή αλλαγή πολιτικής ηγεσίας και επιτελείων. Αυτό ήταν το μήνυμα Πούτιν στην Αθήνα, προκειμένου οι ελληνορωσικές σχέσεις να έχουν ελπίδα «επαναβελτίωσης», αν μας επιτραπεί η λέξη.
 
 
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.