Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Γαλλικό τείχος από τον Μακρόν: «Δεν έχετε θέση στην Ευρώπη» – «Ο Ερντογάν έχει πανισλαμικό σχέδιο»


Τελειώνουν τα όνειρα του Ερντογάν για την ΕΕ. Η Άγκυρα κατηγόρησε την Τρίτη 28 Αυγούστου τον Εμανουέλ Μακρόν ότι βρίσκεται μακριά από το «να καταλάβει» την Τουρκία λίγο αφότου ο Γάλλος πρόεδρος πρόσαψε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι κατασκευάζει ένα «πανισλαμικό σχέδιο» ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης των πρέσβεων τη Δευτέρα στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την «έξοδο από την υποκρισία» σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή Ένωση προτείνοντας, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, «μία στρατηγική συμμαχία».

«Κάθε μέρα το σχέδιο του Τούρκου προέδρου (…) είναι ένα πανισλαμικό σχέδιο εντελώς αντιευρωπαϊκό, τα μέτρα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μας» είπε ο Μακρόν.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία άνοιξε το δρόμο το 2005 για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στην ουσία είναι νεκρή έδώ και πολλά χρόνια. Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας είναι εξαιρετικά τεταμένες από την εποχή της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος, τον Ιούλιο του 2016 και των μαζικών διώξεων που εξαπέλυσε μετά το καθεστώς Ερντογάν, γεγονός που δέχθηκε έντονες κριτικές από τους Ευρωπαίους. Η Αγκυρα όμως έχει επανειλημμένως ανακοινώσει οτι η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει για την Τουρκία «ένας στρατηγικός στόχος».

Η Αγκυρα αμέσως κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν οτι βρίσκεται μακριά από το «να καταλάβει» την Τουρκία λίγο αφότου ο γάλλος πρόεδρος πρόσαψε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οτι κατασκευάζει ένα «πανισλαμικό σχέδιο» ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για την χώρα μας (…) δείχνουν για άλλη μία φορά οτι είναι μακριά από το να καταλάβει την πραγματικότητα στην Τουρκία», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η δραματικη στροφη του Ερντογαν προς τον Ισλαμισμο, συμπιπτει με την εκδιωξη του Μορσι, μελους της τρομοκρατικης οργανωσης της Μουσουλμανικης Αδελφοτητας, οπως ειναι και ο Ερντογαν απο την Προεδρια της Αιγυπτου, και φτανει στο αποκορυφωμα της με το πραξικοπημα του Ιουλιου του 2016 στην Τουρκια. Ολα αυτα τα χρονια ο Ερντογαν αργα και συστηματικα εχει προβει σε εναν Εξ-Ισλαμισμο της Τουρκιας, κυριος αποδεκτης του οποιου ειναι το εκπαιδευτικο συστημα της Τουρκιας.

Ετσι ο Ερντογαν δεν ειναι οτι κλεινει μονο δημοσια σχολεια και διωκει 33,000 καθηγητες, αλλα στη θεση τους ιδρυει θρησκευτικα σχολεια (imamhatip), ο ρολος των οποιων ειναι συμφωνα με το Τουρκικο Υπουργειο Παιδειας, η δημιουργια ενος «συστηματος αξιων» οι οποιες θα προωθησουν τον σκοπο του Ερντογαν που ειναι η δημιουργια μιας «αγνης γενιας»”.

Ο βασικός λόγος που θεωρείται ότι η Γαλλία είδε εξ αρχής με καχυποψία μια ενδεχόμενη τουρκική είσοδο στην Ε.Ε. έχει να κάνει με το πληθυσμιακό. Η Γαλλία μαζι με την Γερμανία έχουν την «αριθμητική» ηγεμονία στην Ένωση. Η Τουρκία είναι στα 79 εκατ. και πολύ σύντομα, λόγω των αυξημένων γεννήσεων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα γινόταν η πρώτη χώρα.

Και μόνο αυτό το ενδεχόμενο, που δεν είναι ενδεχόμενο, αλλά βεβαιότητα, αποτελεί αιτία για να μην θέλει η Γαλλία την Τουρκία στην Ε.Ε.

Η Γαλλία θεωρεί την Τουρκία εξαιρετικά ευάλωτη σε κάθε διεθνή και εσωτερική μεταβολή, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η θέση της Τουρκίας είναι τέτοια, που δέχεται ισχυρές πιέσεις απ’ όλες τις πλευρές όταν κατά καιρούς αλλάζουν τα δεδομένα. Στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας αποτελεί χώρα σημαντικής γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά η γειτονιά της την επηρεάζει άμεσα και συχνά την αποσταθεροποιεί. Το ίδιο και τα εσωτερικά ανοιχτά της μέτωπα.

Κι όπως όλοι γνωρίζουν πια, η Γαλλία απεχθάνεται τις δυσάρεστες εκπλήξεις και καταστάσεις που δεν μπορεί να προβλέψει και να ελέγξει άμεσα. 

Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος παίκτης. Διαταράσσει τις ισορροπίες και τις συμμαχίες της Άγκυρας διαρκώς. Έχει παγώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και απομακρύνεται σιγά-σιγά από την Δύση. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.