Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Που είναι αφιερωμένη η κάθε ημέρα της εβδομάδος


 
Η Αγία μας Εκκλησία έχει αφιερώσει την κάθε μία ημέρα της εβδομάδας σε κάποιο (ή κάποια) σημαντικό Ιερό Πρόσωπο ή Γεγονός ή Σύμβολο, με σκοπό να το τιμήσει ιδιαιτέρως. Οι Ύμνοι επομένως σε κάθε Ιερή Ακολουθία Της, έχουν ως κεντρικό τους νόημα το συγκεκριμένο αυτό Πρόσωπο ή Γεγονός ή Σύμβολο της εκάστοτε ημέρας.

Αναλυτικά, οι ημέρες της εβδομάδας είναι κατά σειρά αφιερωμένες ως εξής:

Η Δευτέρα είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αγγέλους.

Η Τρίτη είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Η Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση της Προδοσίας του Κυρίου μας από τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Είναι επίσης αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Η Πέμπτη είναι αφιερωμένη στους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους και στον Άγιο Νικόλαο, τον Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον Θαυματουργό.

Οι Άγιοι Δώδεκα Απόστολοι του Κυρίου μας είναι: Πέτρος (Σίμων), Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, Ιάκωβος ο υιός του Ζεβεδαίου, Ιωάννης ο Θεολόγος, Φίλιππος, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Θωμάς (που λεγόταν και Δίδυμος), Ματθαίος, Ιάκωβος ο υιός του Αλφαίου ο μικρός, Σίμων ο Κανανίτης (δηλαδή ο Ζηλωτής), Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του Αδελφοθέου (και υιός του Ιωσήφ του Μνήστορος) και Ματθίας, ο οποίος εξελέγη μετά την Ανάληψη του Κυρίου (τις παραμονές της Πεντηκοστής) σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη.

Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη, τη Σταύρωση και τον Θάνατο του Κυρίου μας, όπως επίσης και στον Σταυρό Του, ο Οποίος αποτελεί το Ιερότερο Σύμβολο της Χριστιανοσύνης.

Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στους Αγίους Μάρτυρες της Πίστεώς μας, όπως επίσης και στους κεκοιμημένους (λόγω της Καθόδου του Κυρίου μας στον Άδη κατά την Ημέρα του Σαββάτου).

Η Κυριακή είναι Ημέρα Αναστάσιμη. Είναι η Ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Είναι αφιερωμένη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό (γι’αυτό και ονομάζεται Κυριακή) και στην Ανάστασή Του.

Αυτό σημαίνει πως κάθε Κυριακή Εορτάζουμε το Πάσχα, με εξαίρεση τις ακόλουθες Κυριακές:

α) Την Κυριακή των Βαΐων, όπου Εορτάζουμε την Πανηγυρική Είσοδο του Κυρίου μας στην Ιερουσαλήμ.

β) Την Κυριακή της Πεντηκοστής, όπου Εορτάζουμε την Κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους.

γ) Όταν Εορτάζουμε Κυριακή τα Χριστούγεννα ή τα Θεοφάνεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.