Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η «ανακάλυψη του αιώνα» για τον πλανήτη Άρη


Όλος ο επιστημονικός κόσμος ασχολείται τα τελευταία 24ωρα με την «ανακάλυψη του αιώνα» σχετικά με τον πλανήτη Άρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνητών από το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (NASA) που δημοσιεύτηκαν προ ημερών στο θεματικό περιοδικό «Nature Geoscience», ο «κόκκινος πλανήτης» δεν είναι τελικά τόσο αφιλόξενος όσο πίστευαν πολλοί μέχρι σήμερα. Για την ακρίβεια οι ανακαλύψεις σχετικά με τις ποσότητες οξυγόνου και αλμυρού νερού που διαθέτει ο συγκεκριμένος πλανήτης αφήνουν ανοικτά τα περιθώρια να φιλοξενεί ζωή ακόμη και σήμερα!

Τα υπολογιστικά μοντέλα έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει αρκετό οξυγόνο μέσα σε μικρές και μεγάλες υπόγειες λιμνούλες, ώστε να δίνει ζωή όχι μόνο σε μικροοργανισμούς, αλλά ακόμη και σε σπόγγους. Μάλιστα το αλμυρό νερό, άρα και το οξυγόνο, εκτιμάται ότι βρίσκονται κυρίως στους πόλους του «κόκκινου» πλανήτη.

«Ελπίζω ότι η νέα μελέτη θα δημιουργήσει αρκετό ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, σε όλο τον κόσμο, ώστε να σκεφθεί τον ‘Αρη ως ένα πιθανό μέρος για ύπαρξη ζωής, ίσως ακόμη και σήμερα» ανέφερε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA, Βλάντα Σταμένκοβιτς. Όλοι πλέον , ακόμη και «έγκριτοι» επιστήμονες, συμφωνούν πως ο «κόκκινος πλανήτης» έχει πάρα πολλά μυστικά σχετικά με το παρελθόν αλλά και το παρόν του.

Μυστικά τα οποία η μεγάλη πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας αγνοούσε την ύπαρξή τους μέχρι πολύ πρόσφατα. Χρόνια πριν τις ανακαλύψεις αυτές, όταν όλα τα παραπάνω αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για την επιστημονική κοινότητα, ας δούμε τι έλεγε ο Δημοσθένης Λιακόπουλος για τον…μυστήριο γείτονα της Γης. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.