Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Αναλυτές στο Sputnik: Ασκούνται πιέσεις από τη Δύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Οι πολιτικές εξελίξεις που συμβαίνουν σε Αθήνα και Σκόπια με αφετηρία τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η στήριξη που παρέχει ο διεθνής δυτικός παράγοντας στη Συμφωνία μπήκαν στο «μικρσκόπιο» των αναλυτών που μίλησαν στο Sputnik.

Στις πολιτικές εξελίξεις που υπάρχουν σε Αθήνα και Σκόπια με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προοπτική επικύρωσής της από τη βουλή της πΓΔΜ, αναφέρθηκαν, μιλώντας στο Sputnik ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο υποπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μιλώντας στο Sputnik, εκφράζει την εκτίμηση ότι αν τελικά η συμφωνία δεν περάσει από τη βουλή της πΓΔΜ, τότε, ο Ζόραν Ζάεφ θα λάβει μεγαλύτερη πλειοψηφία στις εκλογές που θα προκηρυχθούν.

Από την πλευρά του, ο υποπτέραρχος ε.α. και Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Παύλος Χρήστου, τόνισε ότι ο στρατηγικός σκοπός του δυτικού κόσμου είναι να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ακόμη και αν δεν προχωρήσει η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γιαλλουρίδης: Ο διεθνής παράγοντας θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο για να επηρεαστεί το VMRO

Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ και των ΗΠΑ, ο κ. Γιαλλουρίδης τονίζει ότι είναι σαφές πως αυτοί οι οργανισμοί υποστηρίζουν «σαφώς» τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Παρεμβαίνουν μάλιστα στα Σκόπια προς την κατεύθυνση του VMRΟ», εξηγεί.

Αναφερόμενος πάντως, στο αν οι δυτικοί σύμμαχοι θα βρουν τρόπο να εντάξουν την πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γιαλλουρίδης τονίζει ότι «δεν μπορούν να ενταχθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», τονίζοντας όμως ότι εκτιμά πως η επικύρωση της Συμφωνίας από την πΓΔΜ θα γίνει «αργά ή γρήγορα, είτε τώρα, είτε μετά τις εκλογές».

«Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τίθεται ως προϋπόθεση. Είναι η υλοποίηση μιας συμφωνίας που έχει δεχθεί την ευλογία του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων. Όμως, ένα βασικό σκέλος της συμφωνίας περιλαμβάνει την επικύρωση», σημειώνει.

«Θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει ότι ο Ζάεφ θα κερδίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία που χρειάζεται. Αν και τώρα ασκούνται πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα προς τη σκοπιανή αντιπολίτευση για να υποχωρήσει», τόνισε ο κ. Γιαλλουρίδης, ο οποίος επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, έκανε λόγο και για χρήση αθέμιτων μέσων όπως ο χρηματισμός. «Μιλάμε για ποσά μεγάλα που συνηθίζονται από τον διεθνή παράγοντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπανάπτυκτων πολιτικών συστημάτων, ή αδυνάμων χωρών».

Ερωτώμενος για το αν εκτιμά ότι τελικά η κυβέρνηση Ζάεφ θα κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για τις συνταγματικές αλλαγές, ο κ. Γιαλλουρίδης τονίζει ότι «το θεωρώ σφόδρα πιθανό, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην τα καταφέρουν διότι ο διεθνής παράγοντας θα χρησιμοποιήσει παν θεμιτόν και, κυρίως, αθέμιτον μέσον για να επηρεαστεί το VMRO και γενικώς η αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση της ψηφοφορίας».

Εκτίμησε μάλιστα ότι σε περίπτωση που τελικά οι συνταγματικές αλλαγές δεν επικυρωθούν, τότε στις εκλογές που θα προκηρυχθούν, «ο Ζόραν Ζάεφ θα κερδίσει μεγαλύτερα ποσοστά με το 'καρότο' της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης».

«Είναι μια μικρή χώρα που έχει προβλήματα επιβίωσης γιατί η αλβανική εθνότητα απειλεί με διάλυση τα Σκόπια. Είναι ένα κρατίδιο που δεν αντέχει σε μεγάλες αναταραχές και εκκρεμότητες.

Σε ό,τι αφορά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, εξηγεί ότι «το πρόβλημα της παραίτησης του κ. Κοτζιά συνίσταται στο ότι ήταν προσωπική του υπόθεση αυτή με τα Σκόπια. Συνεπώς, υπάρχει ένα ζήτημα κενού προς στιγμήν, αλλά εφόσον ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του την υπόθεση, νομίζω ότι θα προχωρήσει και δε θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς».

Χρήστου: Σκοπός των Δυτικών είναι να μη μπορέσει η ρωσική δύναμη να βγει στο Αιγαίο μέσω των Βαλκανίων

Από την πλευρά του, ο αντιπτέραρχος ε.α., Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και πρόεδρος της κίνησης «Η Ελλάδα των Πολιτών», Παύλος Χρήστου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να εντάξει την πΓΔΜ στους θεσμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ακόμη και αν δεν επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο δυτικός κόσμος θέλει τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και σε όλους τους θεσμούς της Δύσης. Πιστεύουν ότι έτσι θα λύσουν το Ανατολικό Ζήτημα, το οποίο συνίσταται στο να μη μπορέσει η ρωσική δύναμη να βγει στο Αιγαίο μέσω των Βαλκανίων. Αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός του δυτικού κόσμου, τόσο των ευρωπαίων συμμάχων, όσο και των Αμερικανών», εξηγεί ο κ. Χρήστου.

«Νομίζω ότι ακόμα και αν δεν προχωρήσει τίποτα όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα βρουν τις διαδικασίες για να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. […] Αυτός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Δύσης», τονίζει ο κ. Χρήστου.

Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχει πιθανότητα αυτά τα σχέδια να μην ευοδωθούν, τονίζει ότι «αν γίνει δυναμική αντίδραση από τους λαούς των Σκοπίων και της Ελλάδος, πιθανόν να μην προχωρήσει όπως ακριβώς θα θέλανε να προχωρήσει».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει δυναμική αντίδραση από τους λαούς των δύο πλευρών, ο κ. Χρήστου τονίζει ότι «θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια προβλήματα ή να επιβραδύνει την ένταξη των Σκοπίων».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη σημερινή παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο πρόεδρος της κίνησης «Η Ελλάδα των Πολιτών» τονίζει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. «Δε νομίζω ότι αυτό παίζει κανέναν ρόλο στη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.