Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

«Βόμβες» Κοτζιά: «Ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας»


Συνέντευξη εφ'όλης της ύλης έδωσε νωρίτερα σήμερα ο πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, στο ραδιόφωνο του News 247.

Ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην σχδόν μηδενική δημόσια υποστήριξη που είχε από τον πρωθυπουργό αλλά και συνολικά την κυβέρνηση, σχολιάζοντας την κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο.

Τόνισε μεταξύ άλλων πως ο μισός ΣΥΡΙΖΑ είχε στραφεί εναντίον κατά τις μέρες που προηγήθηκαν της παραίτησής του:«Δεν είχα στήριξη από κανέναν υπουργό. Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ ήταν εναντίον μου. Επειδή δεν μίλαγα; Είμαι ον πολιτικό, όχι πολιτικός καριέρας. Κάποιοι ήθελαν μια πολιτική διαφορά να γίνει προσωπική διαφορά.

Οταν κάποιος υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική πρέπει να υπάρχει δημόσια υπεράσπισή της. Αυτό δεν έγινε στο υπουργικό συμβούλιο μετά το οποίο παραιτήθηκα. Μια σειρά από καμπάνιες για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν έγιναν ποτέ. Επρεπε να γίνει καμπάνια στη Μακεδονία, διακαναλική στη βόρεια Ελλάδα, δεν έγιναν για να μην ενοχληθεί ο κυβερνητικός εταίρος.

Σέβομαι την πολιτική διαφωνία αλλά είναι φτηνιάρικο να ανάγονται σε προσωπικές διαμάχες. Ο Πλουμπίδης δεν πήγε στο εκτελεστικό απόσπασμα επειδή κάποιος δεξιός τον έβριζε.

Ο πρωθυπουργός με στήριζε μέχρι που ήρθε η σύγκρουση με τον Π. Καμμένο και έκανε τον Πόντιο Πιλάτο. Ζήτησα τα πρακτικά εκείνου του υπουργικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης μου είπε ότι δεν γίνεται, κρατιούνται λίγο καιρό μετά γίνεται μια σύνοψη και πάνε στο αρχείο. Μου έκανε εντύπωση ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο κανείς δεν έκανε κριτική στον κ. Καμμένο αλλά σε μένα. Τους είπα ότι αν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον άφηναν να μου επιτεθεί μ αυτό τον τρόπο. Κανείς δεν με υπερασπίστηκε».
«Ο Καμμένος δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση – Υπάρχει πλειοψηφία για τις Πρέσπες»

Σίγουρος εμφανίστηκε επίσης τόσο για την επιβίωση της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, όσο και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπρεπε να χαρακτηριστεί ως κυβέρνηση σωτηρίας και να διαχωριστεί από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που είναι άλλου τύπου κυβέρνηση. Υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή που τη γνωρίζει ο πρωθυπουργός, και για τη συμφωνία των Πρεσπών και για μια άλλη κυβέρνηση.

Ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, γιατί δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Δεν έχετε ακούσει τον κ. Ζουράρι ή τον κ. Παπαχριστόπουλο; Ο πρωθυπουργός μπορεί να νιώθει ανασφάλεια με τα κουκιά μιας άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να προτιμά αυτήν. Για τις Πρέσπες υπάρχει πλειοψηφία 155-6 εδρών»

Η «βόμβα» του για τον ρόλο του ελληνικού στρατού, την εθνοφρουρά και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Σε μία δήλωση που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες, ο πρώην ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην…μη αναγνώριση των ελληνο-αλβανικών συνόρων από την ελληνικό στρατό, ενώ έθεσε επί τάπητος το θέμα της ύπαρξης της εθνοφρουράς στην Βόρεια Ελλάδα:

«Φοβάμαι πως με το κλίμα που επικρατεί γυρίζουμε μερικά χρόνια πίσω και ελπίζω αυτό να το αντιληφθεί η κυβέρνηση και να σταματήσει την έξαψη του εθνικισμού.

Αυτά που ακούγονται «να πάμε να τους βομβαρδίσουμε» αυτά είναι έξω από την κουλτούρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της τήρησης των διεθνών σχέσεων.

Διαβάζω διάφορους οι οποίοι ανοίγουν ξανά θέμα Βορείου Ηπείρου και εν τω μεταξύ σε αντίθεση με το παρελθόν έχει φύγει η πλειοψηφία των Ελλήνων που βρίσκονταν στην Β.Ήπειρο.

Μερικά πράγματα πρέπει να ψαχτούν και θα επανέλθω σχετικά με αυτά στη Βουλή. Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο ρόλος της εθνοφρουράς στην Β.Ελλάδα, πρέπει να δούμε γιατί ο στρατός αρνείται να αγαγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας

Ο στρατός πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να εκφραστεί η αναγνώριση των συνόρων και δεν τις κάνει.

Υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν αναγνωρίσουν τα πρωτόκολλα της Φλωρεντίας και των Παρισίων, της συμφωνίας του Ελσίνκι. Το πρωτόκολλο της Κέρκυρας προέβλεπε την αυτονομία της βορείου Ηπείρου, σε αυτό παραπέμπουν κάποιες δηλώσεις. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Και ο Μέγας Αλέξανδρος είχε φτάσει μέχρι την Ινδία, δεν είμαι πατριώτης αν πω ότι η Ινδία δεν ανήκει στην Ελλάδα;»
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.