Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Οι ΗΠΑ πήραν οριστικές αποφάσεις για την Κύπρο: «Πράσινο φως» για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Στρατιωτικός ακόλουθος στο νησί – Τέλος στα τουρκικά σχέδια

Τέρμα πλέον, η Ουάσιγκτον έλαβε οριστικές αποφάσεις για την Κύπρο οι οποίες αφορούν την ένταξη της νήσου μελλοντικά στο ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα αποστέλλει στρατιωτικό ακόλουθο για να συντονίσει την όλη κατάσταση.

«Η τοποθέτηση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της άσκησης μιας ισορροπημένης αμυντικής διπλωματίας», αναφέρει το αμερικανικό ΥΠΑΜ.

Την τοποθέτηση Κύπριου ακολούθου άμυνας στην Ουάσινγκτον, αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία.

Η Κύπρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κ. Βασιλείου, ανέφερε ότι η τοποθέτηση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και της άσκησης μιας ισορροπημένης αμυντικής διπλωματίας.

ΗΠΑ και Κύπρος συνεργάζονται πολύ στενά εδώ και καιρό σε θέματα άμυνας πραγματοποιώντας και κοινές ασκήσεις ενώ έχει τεθεί στην Ουάσιγκτον το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων.

Η ουσία όλων αυτών των κινήσεων όμως ευρίσκεται αλλού και αφορά την μετατροπή της Κύπρου σε μια τεράστια αεροναυτική και χερσαία βάση των ΗΠΑ, απέναντι από την Συρία στην οποία η κατάσταση είναι ακόμα συγκεχυμένη, ενώ επισημαίνουμε ότι η μεγαλόνησος φυσικά «βλέπει» ολόκληρη την Μ.Ανατολή.

Μόλις σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ δίνοντας συνέντευξή στην Washington Post δήλωσε ότι «ενώ θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στην περιοχή, η ώθηση στην εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και η πτώση των τιμών του αργού, αποτελούν έναν σοβαρό λόγο για να μην το πράξει έχοντας μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια του Ισραήλ.”

Δηλαδή με απλά λόγια οι ΗΠΑ με οποιαδήποτε δικαιολογία θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους στην Α.Μεσόγειο και το Ισραήλ, στο οποίο έχουν ήδη μεταφέρει αεροσκάφη F-22.

Η Κύπρος όμως ήταν είναι και θα είναι το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» πάνω στο οποίο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα «εναποθέσουν» όλα τα σύγχρονα οπλικά τους συστήματα, στον πόλεμο που ετοιμάζουν κατά Ρωσίας-Κίνας και Ιράν από αυτήν την κατεύθυνση.

Την ίδια ακριβώς στιγμή κοντά στην Κύπρο υλοποιείται το έργο της κατασκευής του αγωγού East Med, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου–Ελλάδος –ΕΕ.

Ενώ σήμερα ο σύμβουλος του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι δήλωσε :«Πολύ σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστεί το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου–Κύπρου-Ελλάδας, EuroAfrica Interconnector».

Ο El Noqrashi ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος του Αιγύπτιου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι σε θέματα ενέργειας, υποστηρίζει ότι «πολύ σύντομα αναμένεται να εγκαινιαστεί το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας, EuroAfrica Interconnector», κάτι όμως το οποίο θα μεγαλώσει την συνεργασία του ελληνικού και του αιγυπτιακού ναυτικού αλλά και άλλων κλάδων στην περιοχή με μόνιμη ναυτική παρουσία και των δύο χωρών.

Η άσκηση «Μέδουσα-2018” αποτελεί ένα «ζέσταμα” σε σχέση με αυτά που θα ακολουθήσουν ανάμεσα στις δύο χώρες και με το Ισραήλ, λόγω αγωγών.

Οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει τα σχέδια τους λοιπόν για όλα αυτά, σύμφωνα με άρθρο μας, εδώ και μεγάλο διάστημα μιας και θέλουν τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής.

Για αυτό ήταν βαρυσήμαντη η πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.

Εκεί στην αμερικανική πρωτεύουσα αποφασίστηκε η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας που θα καλύπτει θέματα άμυνας και ασφάλειας στον ενεργειακό και θαλάσσιο τομέα.

Στην ουσία, οι ΗΠΑ δίνουν πράσινο φως για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει διακρατική συμφωνία σε τέτοια ζητήματα, αν και οι δύο χώρες δεν είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ουάσινγκτον διαμελίζει τα σχέδια της Άγκυρας για την περιοχή της Κύπρου και της Α.Μεσογείου, όπου μανιωδώς ο Ερντογάν προσπαθεί να υφαρπάξει εδάφη, σε μια προσπάθεια να πάρει μερίδιο από τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού πλούτου στην περιοχή.

Η αμερικανική κυβέρνηση, προφανώς, δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση βλέπει με διαφορετικό τρόπο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ προσδίδουν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για την προώθηση πολιτικών που στόχο έχουν μέσω των συνεργασιών να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην περιοχή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.