Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Η EXXONMOBIL ΚΑΙ ΟΙ…«ΜΑΓΚΙΕΣ» ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ…



Σε λιγότερο από τρία 24ωρα το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum φτάνει στην Κύπρο και λίγα 24ωρα αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η πρώτη από τις δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10.


Οι ΗΠΑ έχουν εμμέσως προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της δυνατότητάς της να αναζητήσει και να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της. Τελευταίο μήνυμα από τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, ο οποίος, σε συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, επανέλαβε ξεκάθαρα τη θέση των ΗΠΑ «για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς».


Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει με διαφορετικό τρόπο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι ΗΠΑ προσδίδουν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για την προώθηση πολιτικών που στόχο έχουν μέσω των συνεργασιών να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην περιοχή».

Αναφορικά με το σκηνικό έντασης που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, όπως είπε, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί σε έναν δημόσιο διάλογο που στόχο έχει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργήσει μια εικόνα γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να συνεχίσουμε να προβαίνουμε σε εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδίων.

Η Αγκυρα έχει λάβει τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον και θεωρείται απίθανο να βάλει εμπόδια ή να δημιουργήσει επεισόδιο στην Αν. Μεσόγειο και στις γεωτρήσεις των ξένων επιχειρηματικών κολοσσών. Βεβαίως, αυτό δεν την αποτρέπει από το να προχωρά σε απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ή να αυξάνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, συντηρώντας την ένταση.

Ο Ντονμέζ είπε ότι ο «Πορθητής» στη γεώτρηση της Αλάνιας έχει κατέβει στα 3 χιλιάδες 585 μέτρα βάθος και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε μήνες.

Πάντως εν αναμονή και του γεωτρύπανου της ExxonMobill στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί ηρεμία και δεν υπάρχει η προηγούμενη συσσώρευση πολεμικών δυνάμεων που θα καθιστούσε πιο πιθανό ένα «θερμό» επεισόδιο, ακόμη και ένα ατύχημα.

Τα περισσότερα πλοία έχουν απομακρυνθεί, τα αμερικανικά παρακολουθούν με ηλεκτρονικά μέσα ενώ στην περιοχή βρίσκεται το ρωσικό Makarov.

Οι ελληνικές φρεγάτες είναι σε εγρήγορση με την φρεγάτα «Σαλαμίς» να βρίσκεται πιο κοντά.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.