Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Αυτό ζητούν οι Ρώσοι για την Συρία – Προς συμφωνία κατά της Τουρκίας Άσαντ και Κούρδοι


«Τα εδάφη που ελέγχονταν από τις ΗΠΑ θα πρέπει να περάσουν στην κυριαρχία της συριακής κυβέρνησης».

Αυτό εκτίμησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, όπως μεταδίδει σήμερα το Sputnik, με την Ρωσία, μετά την στοχευμένη αποχώρηση Τραμπ από την χώρα, να επιδιώκει την απόλυτο διακανονιστικό ρόλο στην Συρία, μέσω του συμμάχου της Άσαντ. Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Το τι θα γίνει τελικά θα εξαρτηθεί και από τις προθέσεις της Νέας Τάξης (Βαθύ Κράτος ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) καθώς η απόφαση του Τραμ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

«Ανακύπτει το ερώτημα — ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο των συριακών εδαφών που κρατούνται από τις ΗΠΑ; Είναι προφανές ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και λαμβάνοντας υπ ‘όψη τι έχουν περάσει η Συρία και ο λαός της, πρέπει να είναι η συριακή κυβέρνηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα σχετικά με οποιαδήποτε επαφή μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Δαμασκού για το θέμα αυτό», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου έρχονται μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους από την Συρία εντός 60 έως 100 ημερών.

Την ίδια ώρα, η ταξιαρχία τεθωρακισμένων «Τίγρεις» των συριακών ενόπλων δυνάμεων, την οποία καθοδηγούν Ρώσοι σύμβουλοι και διαθέτει ρωσικά οπλικά συστήματα, εισέβαλε ξαφνικά και απροειδοποίητα στο Al-Arimah περικυκλώνοντας ολόκληρα χωριά, μετά από συνεννόηση με τον κουρδικής ηγεσίας συνασπισμό SDF (Syrian Democratic Forces).

«Η περιοχή βρίσκεται κάτω από τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού» αναφέρει η Δαμασκός.



Syrian Civil War Map @CivilWarMap

The Syrian Arab Army entered Al-Arimah and surrounding villages after an agreement with the Syrian Democratic Forces. The area will initially be under joint control.http://SyrianCivilWarMap.com
4:24 μ.μ. - 25 Δεκ 2018


Επιπλέον, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, συριακές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην βόρεια παραμεθόρια περιοχή του Manbij, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους.

Είναι η περιοχή, στην οποία ετοιμάζονται, όπως διατείνονται εδώ και μέρες, οι Τούρκοι να εισβάλλουν.

Ωστόσο, πλέον απέναντί τους θα έχουν τον συριακά στρατεύματα, καθότι οι Κούρδοι μάλλον βρίσκονται κοντά σε συνεννόηση με την Δαμασκό. Άλλωστε χθες σας γράφαμε πως αυτό επιδιώκουν.

Οι Κούρδοι του Manbij ζητούν να αναγνωριστούν ως η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στην Συρία και να αποκτήσουν αυξημένες αρμοδιότητες με το βλέμμα σε αυτοδιοίκηση.

Ως εκ τούτου, Συριακά στρατεύματα αναπτύσσονται δυτικά της Μάνμπιτζ, ώστε να υπάρξει ένωση με τους Κούρδους και να σταματήσουν την τουρκική προέλαση, αν τελικά επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, στηρίζει τον Άσαντ και μάλλον δεν συμφωνεί με την όποια ανεξέλεγκτη τουρκική εισβολή και γι’ αυτό διαψεύστηκε από το Κρεμλίνο πως επίκειται σύντομα συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.