Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Τι συζήτησαν Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα


Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη ρωσική πρωτεύουσα. Οι αρχηγοί των δύο κρατών συζήτησαν τα βήματα για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης, τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Κατ’ αρχήν, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν χωρίς άλλη παρουσία, και στη συνέχεια η συζήτηση επεκτάθηκε με τα μέλη των αντιπροσωπειών, οι οποίες διαπραγματεύθηκαν ζητήματα της ατζέντας.
 
Η συνάντηση διήρκησε τρεις ώρες.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η μορφή της συμφωνίας της Αστάνα παραμένει η πιο παραγωγική για την επίλυση του συριακού προβλήματος. Σημείωσε, ότι οι Ρώσοι και οι Τούρκοι διπλωμάτες είχαν πραγματοποιήσει σοβαρές εργασίες στη Συνταγματική Επιτροπή της Συρίας. Χάρη σε αυτές, δημιουργήθηκε μια σταθερή βάση για την έναρξη της πολιτικής αποκατάστασης στη χώρα.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Τουρκία κάνει πολλά για να εξαλείψει τους τρομοκράτες στην Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να συνεργασθούν για την τελική εξάλειψη των εντάσεων στην περιοχή.

Μετά τις συνομιλίες, η Ρωσία συμφώνησε με την Τουρκία ότι ο στρατός και οι διπλωμάτες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους, όπως και για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας. Σύμφωνα με τον Ερντογάν η Άγκυρα και η Μόσχα δεν έχουν προβλήματα στο θέμα αυτό.

Οι αρχηγοί κρατών συζήτησαν επίσης τη διαδικασία απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ένα κενό εξουσίας μετά την αποχώρηση του στρατού. Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται παράνομα στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας, αφού δεν έχει προσκληθεί από τη Δαμασκό και δεν υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

«Ταυτόχρονα, όπως γνωρίζετε, έχουμε καθιερώσει μια αρκετά εποικοδομητική συνεργασία με τους Αμερικανούς εταίρους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη Συρία. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχισθεί», είπε ο Ρώσος ηγέτης. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν τη συνεργασία για τον αγωγό φυσικού αερίου τον λεγόμενο ‘turkish sream’.

«Περιμένουμε ότι η εγκατάσταση του αγωγού στο έδαφος θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο επιταχυνόμενο ρυθμό του θαλάσσιου τμήματος»,είπε ο Πούτιν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο αγωγός θα μπορέσει να λειτουργήσει πριν από τέλος του τρέχοντος έτους.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.