Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Η εργαλειοποίηση της Εκκλησίας από Φιλάρετο-Ποροσένκο


Του Γιάννη Παπανικολάου

Πως Φιλάρετος και Ποροσένκο χρησιμοποίησαν την Εκκλησία με αφορμή το ουκρανικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαδρομή για την Αυτοκεφαλία στην Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο αυτοπακολούμενος »Πατριάρχης Κιέβου» κ.Φιλάρετος, από υπέρμαχος της απονομής του Τόμου εξελίχθηκε σε εχθρικό παράγοντα του. Ο Ποροσένκο έχασε τις προεδρικές εκλογές και πλέον δεν έχει σύμμαχο κάποιο ισχυρό πολιτικό παράγοντα.

Αξίζει να αναδείξουμε τη σχέση -στοργής που διατηρούσε Ποροσένκο και Φιλάρετος και έφεραν τον ουκρανικό λαό στον απόλυτο διχασμό εξαπολύοντας ακόμα και απειλές ως και ….αναθέματα, όποιος δεν ακολουθήσει την νέα ουκρανική Εκκλησία , όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης με ιδιαίτερη βαρύτητα και εγκυρότητα.

Οι δυο άνδρες ξεπέρασαν κάθε όριο στην ουκρανική γη για να επιβάλλουν την Αυτοκεφαλία σε έναν λαό διχασμένο και …τραυματισμένο από τα δραματικά γεγονότα στο πολιτικό και εκκλησιαστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Ο Ποροσένκο χρησιμοποίησε την Εκκλησία, διεκδικώντας την Αυτοκεφαλία ,για να ξαναπάρει την Προεδρία της Ουκρανίας και ο σχισχματικός Φιλάρετος για να είναι ο νέος Προκαθήμενος της νέας Εκκλησίας!

«Θα δοθούν κίνητρα ώστε οι ενορίες του Πατριαρχείου της Μόσχας να έρχονται μόνες τους σε εμάς. Έτσι οι επίσκοποι μπορεί να μείνουν χωρίς ενορίτες και θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν το ποίμνιό τους», είχε πει ο Φιλάρετος ο οποίος τώρα έχει κηρύξει ….πόλεμο στην νέα εκκλησία που ο ίδιος οραματίστηκε!

Κι ο Επιφάνιος εργαλοποιήσε τη νέα του θέση για τον Ποροσένκο.

Μαζί και στις εκλογές!

Ο επικεφαλής της νέας -μη αναγνωρισμένης Εκκλησίας -, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος παραμονές των εκλογών έκανε έκκληση για την ενότητα της Ουκρανίας απέναντι στην “ρωσική επιθετικότητα”, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την υποψηφιότητα Ποροσένκο.

Επίσης, μέσα από την αυτοκεφαλία ο Φιλάρετος κέρδισε την απόσυρση του αναθέματος από το οικουμενικό πατριαρχείο το οποίο είχε υοθετήσει και πήρε πίσω για να δοθεί ο Τόμος!

Οταν ο Ποροσένκο βράβευε τον Φιλάρετο

Ο πρόεδρος Ποροσένκο βράβευσε τον περασμένο Ιανουάριο τον ΄΄πατριάρχη ΄΄της νεοδημιουργηθείσας Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας, Φιλάρετο, για την συνεισφορά του στη δημιουργία της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας!

Ο Ποροσένκο του είχε απονείμει τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» στον Φιλάρετο Ντενισένκο, είχε δήλωσε η προεδρική υπηρεσία Τύπου.

Υπενθυμίζουμε ότι, Ο Ποροσένκο υπήρξε εκλεκτός του Φαναρίου πήρε παράνομα την εξουσία μετά την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου Γιαννούκοβιτς και στη συνέχεια διεξήγαγε πόλεμο κατά των ρωσογενών του Ντονμπάς με 10.000 θύματα…vesti. 16.9.18

Βία και ξυλοδαρμοί σε πιστούς και κληρικούς

Εν τω μεταξύ, η βία δημιούργησε μία έκρυθμη κατάσταση στις εκκλησίες της Ουκρανίας.

Κρατικές αρχές με εντολή Ποροσένκο ήταν βίαιες εναντίον των πιστών και των κληρικών της εκκλησίας υπό του Ονούφριου. Το ίδιο και οι θρησκευτικές αρχές απειλούσαν με αναθέματα τους εν λόγω πιστούς.

Βίαιη επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν πιστοί στην πόλη Τερνοπόλ της Ουκρανίας, τον περασμένο Φεβρουάριο .

Όπως καταγγέλλουν Ιερείς και πιστοί που ανήκουν στην Ουκρανική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, πιστοί της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας δεν τους επέτρεψαν να τελέσουν την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.

Παράλληλα, η Αστυνομία που έφτασε στο σημείο επιτέθηκε στους πιστούς της ενορίας με αρκετούς τραυματίες, ενώ ένας Ιερέας τραυματίστηκε στα χέρια και στο πρόσωπο.

Επίσης, τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης Λειτουργίας, γνωστοί-άγνωστοι κατέλαβαν με την βία την εκκλησία των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού στο Rozvazh Ostrog, στην περιφέρεια Rivne, όπως αναφέρουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Άρπαξαν ανθρώπους από τα χέρια, τα μαλλιά, από σκισμένα ρούχα, παιδιά έπεσαν, περπατούσαν πάνω από τα παιδιά”, κατήγγειλε η ενορίτης Βαλεντίνα.

Όπως αναφέρθηκε επίσης η βία συνεχίστηκε υπό την ανοχή της αστυνομίας, ενώ μια γυναίκα κατήγγειλε πως της πήραν το κινητό με το οποίο κατέγραφε όσα συνέβαιναν.

Στον ουκρανικό Τύπο αναφέρονται συχνά περιστατικά βίας κυρίως στη δυτική Ουκρανία, όπου εθνικιστές εισβάλουν στις εκκλησίες και παίρνουν δια της βίας τον έλεγχο από τους ιερείς της παραδοσιακής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Ξεκινήσαμε 20 λεωφορεία με πιστούς από τη Ζαπορίγιε, για να έρθουμε στο Κίεβο», είχε περιγράψει ο Μητροπολίτης Ζαπορίγιε Λουκάς. «Από αυτά τα λεωφορεία, μόνο τα 9 έφτασαν απρόσκοπτα. Τα υπόλοιπα 11 τα σταμάτησαν στο δρόμο, για έλεγχο, λέγοντας ότι μεταφέρουμε βόμβες και εκρηκτικά, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ούτε αποδείχθηκε φυσικά, με αποτέλεσμα να φτάσουν πολύ αργότερα στον προορισμό τους».

Δηλώσεις -φωτιά από Βαρθολομαίο για τον Φιλάρετο

Η Αυτοκεφαλία δείχνει ότι …μπάζει από παντού. Στην΄΄ εμπόλεμη ζώνη΄΄ των συγκρούσεων προστέθηκε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώσντας στο πρακτορείο ειδήσεων BGNES, -glavkom.ua, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΄΄Πατριάρχη Κιέβου΄΄ λέγοντας, »Στις 11 Οκτωβρίου 2018, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από τις σχετικές αιτήσεις του Φιλάρετου Ντενισένκο και του Μακαρίου Μάλετιτς, τους αποκατέστησε στον Αρχιερατικό βαθμό και όχι στη θέση που κατείχαν.

Αυτό σημαίνει ότι ο Φιλάρετος δεν είναι πλέον Πατριάρχης Κιέβου, αλλά ο πρώην Μητροπολίτης Κιέβου, και ο Μακάριος δεν είναι Μητροπολίτης Λβιβ αλλά ο πρώην Μητροπολίτης Λβιβ» 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.