Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

«Θεία Δίκη»: Μένει ΜΟΝΟΣ του ο Ερντογάν- Όλη η Δύση απέναντί του


Νέο ηχηρό ΟΧΙ» στον Σουλτάνο, για ένταξη στην ΕΕ.

Οι εκατοντάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο, η προκλητική στάση της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η εξάμηνη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης, ήταν αρκετά για να σταματήσουν την πορεία ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Η έκθεση-κόλαφος της Κομισιόν, τονίζει μεταξύ των πολλών άλλων τα προβλήματα που υπάρχουν στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η χώρα.

Πλην τούτων, εκφράζει έντονη ανησυχία για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, αναφέροντας ταυτόχρονα πως η πολιτική της Τουρκικής κυβέρνησης έχει επηρεάσει αρνητικά τις αγορές.

Τον Ιούνιο του 2018, το Συμβούλιο σημείωσε ομόφωνα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» και ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα ή η ολοκλήρωση άλλων κεφαλαίων.

«Πολλοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, γιατροί, δικηγόροι και δικαστές συνεχίζουν να κρατούνται, ορισμένες φορές χωρίς κατηγορητήριο….», τονίζει επίσης η έκθεση.

Στην απόφαση αυτή της Κομισιόν, λήφθηκαν υπόψιν όπως προείπαμε και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο.

Αναφέρει η έκθεση σχετικά:

«Τον Μάιο του 2019, η Τουρκία έστειλε πλωτή πλατφόρμα εξορύξεων, που συνοδευόταν από πολεμικά πλοία, στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2018, καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Υπενθύμισε, επίσης, την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να διατηρεί καλές γειτονικές σχέσεις και ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και το δικαίωμά της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους, όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία».

Η Κομισιόν υπογραμμίζει επίσης πως οι εντάσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

«Υπήρχαν επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και των εναέριων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου από πλευράς της Τουρκίας» αναφέρει η έκθεση, και συμπληρώνει: «Μια ακόμη σημαντική πηγή ανησυχίας ήταν και η εξάμηνη κράτηση δύο Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι περιπολούσαν στα χερσαία σύνορα αλλά οι σχέσεις των βελτιώθηκαν μετά από την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο του 2018 και μετά από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. έχει για ακόμη μια φορά εκφράσει σοβαρή ανησυχία και προέτρεψε την Τουρκία να αποφεύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που απευθύνεται κατά κράτους-μέλους ή οποιαδήποτε άλλη απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Η απάντηση της Τουρκίας, ήρθε δια του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Φαρούκ Καϊμάκτσί, ο οποίος δηλώνει πως η έκθεση δεν αξιολογεί με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και δεν είναι δυνατόν για την Άγκυρα να δεχθεί τις άδικες επικρίσεις που η έκθεση περιέχει.

Η Τουρκία, συνεχίζει ο υφυπουργός, θα σημειώσει προσεκτικά την εποικοδομητική κριτική που υπάρχει στην έκθεση και πρόσθεσε πως η Άγκυρα περιμένει από τους Ευρωπαίους συμμάχους της να υποστηρίξουν τη μάχη της εναντίον απειλών για την ασφάλειά της.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.