Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας περνάει σε ΑΛΛΟ επίπεδο: Τι πρότεινε ο Πούτιν στον Ερντογάν


Προ μεγάλων συμφωνιών οι δυο χώρες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε χθες στη Μόσχα όπου και είχε μια πολύ «ζουμερή» συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρο. Μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο συνεργασίας στα Ρωσικά μαχητικά Su-35 ή ακόμη και στα Su-57.

Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή, αφού μίλησαν και για την πιθανότητα κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να μοιραστεί τη διαστημική τεχνολογία της με την Τουρκία.

«Είναι λογικό αυτές οι εταιρικές σχέσεις να αναπτυχθούν στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης. Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει τέτοιες φιλοδοξίες. Η Ρωσία είναι μια χώρα με φιλοδοξίες και τεχνολογία. Είμαστε έτοιμοι να τη μοιραστούμε με τους Τούρκους συναδέλφους μας, συζητήσαμε διάφορους τρόπους συνεργασίας σήμερα το πρωί», είπε ο Ρογκόζιν.

Ο Ρογκόζιν μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε επίσης ότι πρότεινε στον Τούρκο πρόεδρο, να αναλάβει η υπηρεσία του την εκπαίδευση Τούρκων αστροναυτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών της Ρωσίας και οι δύο χώρες θα συζητήσουν μια τέτοια συμφωνία.

Νωρίτερα, ο Ρογκόζιν πρότεινε στον Ερντογάν να στείλει έναν Τούρκο αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας (τον Οκτώβριο του 2023). Ο Ερντογάν φυσικά δέχτηκε την προσφορά και ευχαρίστησε τη Roscosmos, προσθέτοντας: «Σας ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνατε».

«Οι συνομιλίες δεν περιορίστηκαν στη συνεργασία στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στη συνεργασία σε τομείς πολιτικής αεροπορίας, διαστήματος και αεροπλοϊας». Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35 και την πιθανή συνεργασία ακόμη και στα νέα αεροσκάφη Su-57», δήλωσε ο Πούτιν.

Επίσης, μιλώντας για τον Turkstream της Gazprom, που αφορά την παράδοση αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, ανέφερε πως «η κατασκευή του TurkStream προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα». «Εικάζουμε ότι οι Τούρκοι καταναλωτές θα αρχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο στο τέλος αυτού του έτους, ενώ ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης μέσω Τουρκίας θα ξεκινήσει αφότου η δεύτερη γραμμή επεκτείνει την χωρικότητα του TurkStream».

Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω, η Τουρκία μπορεί να πάρει από τη Ρωσία, Su-35/57, διαστημική τεχνολογία, στην οποία οι Ρώσοι πρωτοπορούν όπως είναι πλέον γνωστό, αλλά ακόμη και το να προχωρήσουν οι δυο χώρες σε κοινή παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο Πούτιν, όπως κάθε λογικός ηγέτης, κοιτάζει τα συμφέροντα της χώρας του. Ο Ερντογάν κάνει δουλειές μαζί του, τη στιγμή που εμείς απορρίψαμε οποιαδήποτε συνεργασία τέτοιας φύσεως. Έχει επομένως συμφέροντα στην Τουρκία και δεν είναι χαζός να τα αφήσει. Παρόλα αυτά, σαν πρωην πράκτορας της KGB, είναι λογικό να γνωρίζει πολύ καλά τη διπρόσωπη νοοτροπία της Τουρκίας και πάντα κρατάει «πισινή».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, ξέρει ότι έχει να πάρει πολλά από τη Ρωσία, οπότε δεν διακινδυνεύει, πλέον, οποιαδήποτε κίνηση κατά του Πούτιν.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι αυτή την ώρα, οι δυο χώρες αναμένεται να κλείσουν μερικές πολύ δυνατές συμφωνίες τα επόμενα χρόνια.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.