Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Νέα Τάξη και Εθνική Δεξιά περιμένουν τον Μητσοτάκη στις ΗΠΑ


Θα μπορέσει η Ελλάδα να ελιχθεί χωρίς να επιλέξει ξεκάθαρα «στρατόπεδο»;

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το success story της Ευρώπης», έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επαφές του εντός και εκτός συνόρων, τόσο με ξένους ηγέτες, όσο και με μέλη της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.και στο el.gr προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε την εν λόγω τοποθέτηση.

Η αλήθεια είναι πως μετά την «πικρή» πενταετία της Αριστεράς, οι διεθνείς συνθήκες επιτρέπουν στην Ελλάδα μία (προσωρινή;) περίοδο «ανάσας» και είναι στο χέρι της νέας κυβέρνησης να την αξιοποιήσει.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος και να τιναχθεί το σπιράλ της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητο να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι φόροι και να εξορθολογιστεί το επενδυτικό περιβάλλον στον τόπο μας.

Παρασκηνιακά, για την Ελλάδα υπάρχει από την μία πλευρά, η Ατζέντα 2030 της Νέας Τάξης (Ο.Η.Ε., «πράσινοι» φόροι, πολυπολιτισμικότητα) και από την άλλη η Εθνική Δεξιά των Τραμπ και Πούτιν (μειωμένη φορολογία, δραστική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών). Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός θα δώσει το «στίγμα» του και στις δύο πλευρές, κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, στην Γενική Συνέλευση του αριστερόστροφου ΟΗΕ για το περιβάλλον, περιλαμβάνει κρίσιμα ραντεβού για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το μεταναστευτικό, ωστόσο, έχει υπάρξει μεγάλη προετοιμασία για τις επαφές που αφορούν την οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση του για την διευκόλυνση των επενδύσεων και την δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η οικονομία αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο και στην συνάντηση με τον δεξιό Ντόναλντ Τραμπ. Η μείωση των φόρων και η διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι κυρίαρχα στοιχεία στην οικονομική ατζέντα του Αμερικανού Προέδρου και υπάρχει κοινή γλώσσα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει άμεσους κώδικες επαφής. Ταυτόχρονα επιδιώκεται η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς την αμερικανική αγορά και ένα από τα αιτήματα που έχουν ήδη γίνει προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου από τους δασμούς.

Οικονομικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι. Πρόκειται για δύο μεγάλες οικονομίες που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ η Ινδία ήταν η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μάλιστα κρίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αυτών των σχέσεων που θα δώσουν ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές.

Αναμένουμε λοιπόν τις πρώτες εντυπώσεις από τις συναντήσεις. Θα μπορέσει η Ελλάδα να ελιχθεί χωρίς να επιλέξει ξεκάθαρα «στρατόπεδο»;
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.