Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Το Ισραήλ βάζει «ΦΩΤΙΑ» στα παγκόσμια σχέδια για την Ιερουσαλήμ


«Φωτιά» στην Μέση Ανατολή ανάβει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τις «πλάτες» της Εθνικής Δεξιάς του Ντ.Τραμπ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Αυτό γιατί γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην Δυτική Όχθη, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Η Δυτική Όχθη έχει έκταση 5.640 τ.χλμ. (όση ο νομός Λάρισας). Ονομάζεται έτσι επειδή εκτείνεται στα δυτικά του Ιορδάνη Ποταμού. Βρίσκεται στα δυτικά της Ιορδανίας και ανατολικά του κράτους του Ισραήλ και έχει περίπου 2,5 εκατομμύρια πληθυσμό (Παλαιστίνιοι τα 2,2 εκατομμύρια και περίπου 350.000 οι έποικοι του Ισραήλ). Περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, από την οποία οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να παραιτηθούν.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Δυτική Όχθη

Κατά την διάρκεια ομιλίας του ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη αν επανεκλεγεί στις επερχόμενες γενικές εκλογές στις 17 Σεπτεμβρίου, αποκαλώντας την περιοχή «αμυντικό τοίχο» της χώρας.

Μάλιστα, δήλωσε ακόμη θα ακολουθήσουν κι άλλοι οικισμοί της Δυτικής Όχθης, αφότου Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσιεύσει πλήρως το «ειρηνευτικό σχέδιο» της Εθνικής Δεξιάς για την περιοχή που αποκαλεί «συμφωνία του αιώνα».

«(Το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ θα δημοσιευθεί) αμέσως μετά τις εκλογές, ίσως ακόμη και μέρες, είναι μια μεγάλη πρόκληση, μια μεγάλη ευκαιρία, μια ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά της η Νέα Τάξη, η οποία επιδιώκει την «λύση» του Παλαιστιναικού με την δημιουργία δύο κρατών (Ισραήλ-Παλιστίνη), αντέδρασε μέσω του Ο.Η.Ε.

Η «λύση» δύο κρατών θα σημάνει την ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ σε πόλη υπό διεθνή εποπτεία, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν παραιτείται από αυτήν. Η Εθνική Δεξιά με «μπροστάρη» τον Τραμπ στέκεται εμπόδιο σε αυτό το ενδεχόμενο.

Δηλώνει ο Ο.Η.Ε.:

«Μια τέτοια προοπτική θα ήταν καταστροφική για την δυνατότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για την περιφερειακή ειρήνη και για την ίδια την ουσία της λύσης των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουτζαριτς.

«Οποιαδήποτε απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία και την διακυβέρνηση του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα είχε καμία διεθνή νομική ουσία», πρόσθεσε και όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απάντησε: «Η θέση του είναι σαφής: Οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν την ειρηνευτική διαδικασία».

Οι εξαγγελίες του Νετανιάχου για προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Οχθης προκάλεσε όπως αναμενόταν έντονες αντιδράσεις και από τις χώρες του αραβικού κόσμου.

«Αυτή η κίνηση θα σύρει την περιοχή σε βία», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ-Γκεΐτ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου καταδικάζουν το σχέδιο Νετανιάχου.

Έντονη ήταν και η αντίδραση των Παλαιστινίων, που τόνισαν ότι μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία για ειρήνη».

Τι θα κάνει η Νέα Τάξη (Ο.Η.Ε., ΝΑΤΟ, Βαθύ Κράτος ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση κτλ.), προκειμένου να εμποδίσει τον Νετανιάχου, άπαξ και εκείνος εμμείνει στην πρόθεσή του να προσαρτήσει εδάφη της Δυτικής Όχθης, «βάζοντας φωτιά» στα διεθνιστικά σχέδια επίλυσης του Παλαιστινιακού;

Πάντως την στιγμή που έβγαζε λόγο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός στην πόλη Ashdod, οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πυραύλους από την Γάζα, αναγκάζοντας τον Ισραηλινό ηγέτη να αποχωρήσει με την συνοδεία του, με σκοπό να τον οδηγήσουν σε καταφύγιο.

Πρόκειται για εικόνες που βλέπουμε πρώτη φορά δημόσια σε ομιλία ανώτατου Ισραηλινού Αξιωματούχου.



Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.