Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Η τελευταία «πινελιά» μπήκε – Αυτό που απομένει είναι η Τουρκία να καταστρέψει τον εαυτό της


Η δικαίωση του el.gr ολοκληρώθηκε χτες αλλά κάτι ακόμα μέλλει γενέσθαι...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες κ Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την Συρία.

Όλοι ικανοποιημένοι, καθώς όπως μόνο το el.gr είχε προβλέψει, η τουρκική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε πλήρη συνεννόηση με την Μόσχα.

Χθες μπήκε η τελευταία «πινελιά».

Με βάση την συμφωνία στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Άγκυρα, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική Συρία, από την οποία θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) με τον εξοπλισμό τους σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Παράλληλα, οι Ρώσοι θα αντικαταστήσουν τους Αμερικανούς σε πόλεις, όπως η Ράκκα.

Σε αυτή την ζώνη ασφαλείας, οι Τούρκοι θα εγκαταστήσουν, όπως λένε, με την βοήθεια της Ρωσίας, δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως «ανθρώπινη ασπίδα προστασίας» απέναντι στους Κούρδους που θα αποχωρήσουν από την εν λόγω περιοχή.

Ακόμα μία φορά να θυμίσουμε τι έγραφε το el.gr, για όσους τυχόν δεν μας είχαν διαβάσει:

Γράψαμε επί λέξει, στις 9. Οκτωβρίου, στο άρθρο μας με τίτλο «Η Ρωσία δίνει την «λύση» στην Συρία»:

Η Ρωσία σπεύδει να δώσει, για μία ακόμη φορά την λύση, η οποία θα σημάνει αρχικά την συνεννόηση, μεταξύ Άσαντ και Κούρδων, αναφορικά με την επίλυση των κούρδο-συριακών διαφορών, προκειμένου να βρεθεί «λύση» σε σχέση με το πολιτικό μέλλον της Συρίας.

Ο τουρκικός κίνδυνος «στριμώχνει» τους Κούρδους, οι οποίοι ζητούν απόλυτη αυτονομία, προκειμένου να «ρίξουν», έστω προσωρινά, λίγο νερό στο κρασί τους και να συνεννοηθούν με την Δαμασκό. (…)

Με απλά λόγια:

Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την Τουρκία, η οποία, δρα ελεγχόμενα και υπό το βλέμμα της Μόσχας, όπως είχαμε, μεταξύ άλλων, εκτιμήσει, προκειμένου να φέρει «λύση συνεννόησης» όλων των πλευρών στην Συρία, επαναφέροντας τους Κούρδους, έστω προσωρινά, στον εθνικό κορμό.

Η Συρία καλεί τους Κούρδους να ενταχθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Τουρκία από την πλευρά της, θέλει να θωρακίσει τα νότια σύνορά της απέναντι στους Κούρδους και να έχει πρόσχημα για να στέλνει… «πρόσφυγες» στην Ελλάδα (διαβάστε ΕΔΩ). Για την ώρα καθυστερεί η δημιουργία κουρδικού κράτους.

Οι ΗΠΑ του Τραμπ, πολιτικό-ιδεολογικού συμμάχου του Πούτιν (τους συνδέει ο κοινός εχθρός της Νέας Τάξης – Βαθύ Κράτος ΗΠΑ), παριστάνοντας ότι αποχωρούν από την Συρία, ανοίγουν τον δρόμο στην Μόσχα για να επιβάλλει την πολιτική της, στην εν λόγω χώρα.

Αποφασίστηκε επίσης να αρχίσουν κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων σε έξι ημέρες, σε μια στενότερη λωρίδα, πλάτους 10 χιλιομέτρων, στην «ασφαλή ζώνη» την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

Ρωσία και Τουρκία θα δημιουργήσουν έναν κοινό μηχανισμό επίβλεψης και επαλήθευσης της εφαρμογής της συμφωνίας τους στην Συρία, ενώ οι ξένοι (ανεπιθύμητοι) στρατοί θα πρέπει να φύγουν από την Συρία.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Κυρίαρχη η Ρωσία στην Συρία, το ΝΑΤΟ μέσω ΗΠΑ είναι ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης, η Τουρκία παίρνει την ζώνη ασφαλείας που θέλει (όχι βέβαια όσο βάθος ήθελε), η Συρία ισχυροποιείται με τους Κούρδους στον εθνικό κορμό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η Ρωσία διεμήνυσε στους Κούρδους ότι οι ΗΠΑ τους πρόδωσαν. Ως εκ τούτου, παρότι η προοπτική του κουρδικού Κράτους μπαίνει προσωρινά στον «πάγο», η Μόσχα κερδίζει την εμπιστοσύνη του κουρδικού παράγοντα.

Όλα καλά, λοιπόν! Τι άλλο μένει να γίνει; Μα ως συνήθως η Τουρκία, με αυτή ή με μια άλλη κυβέρνηση, να παραβιάσει την όποια συμφωνία με την Ρωσία και να προκαλέσει, αυτή την φορά, την καταστροφή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
 
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.