Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Τοποθετούνται ξανά οι προτομές των Μακεδονομάχων μετά από χρόνια


Έξι προτομές Μακεδονομάχων που είχαν απομακρυνθεί από την ομώνυμη πλατεία, που βρίσκεται απέναντι από την Αχεροποίητο, εξαιτίας των έργων του μετρό θα τοποθετηθούν προσωρινά σε πλατεία απέναντι από το Λευκό Πύργο.

Το θέμα της προσωρινής εγκατάστασης των προτομών θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (θέμα 46), αύριο, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να εγκριθεί η τοποθέτηση αλλά και η δωρεά της επισκευής τριών βάσεων των προτομών από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς».

Η υπόθεση με τις συγκεκριμένες προτομές έχει απασχολήσει στο παρελθόν την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, καθώς τον Ιούνιο του 2018, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπήρξαν δημοσιεύματα αλλά και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, λόγω της συμφωνίας «ξήλωσε» τις προτομές και τις πέταξε σε αύλειο χώρο δημοτικού κτιρίου στην περιοχή των Σφαγείων. Το θέμα είχε πάρει τότε τεράστιες διαστάσεις.

Οι έξι προτομές, όπως είπε στο Sputnik η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου, είχαν απομακρυνθεί από τον εργολάβο του εργοταξίου του μετρό (σταθμός Αγία Σοφία), αρκετά χρόνια πριν, τονίζοντας ότι «αυτό είχε γίνει επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, δηλαδή πριν αναλάβει ο Μπουτάρης τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης».

«Εμείς τις προτομές τις είχαμε βρει στα Σφαγεία», είπε η κ. Χρυσίδου προσθέτοντας ότι το 2018 που είχε δημιουργηθεί το θέμα είχε κάνει λάθος και στις δηλώσεις της είχε πει ότι «είχαν απομακρυνθεί 1,5-2 χρόνια πριν, δηλαδή το 2016».

«Είχα κάνει λάθος τότε για την χρονιά απομάκρυνσης των προτομών. Το τονίζω λοιπόν, οι προτομές είχαν απομακρυνθεί επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου από τον εργολάβο του εργοταξίου» είπε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσίδου. Εντός Νοεμβρίου η τοποθέτησή τους

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πριν από 15 ημέρες είχε ανακοινώσει την επανατοποθέτησή τους σε κεντρικό σημείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του μετρό και να επιστρέψουν οι προτομές στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Στην αυριανή συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τη δωρεά του Πανελλήνιου Συλλόγου, ύψους 4.500 ευρώ, για να κατασκευαστούν τρεις από τις έξι βάσεις μαρμάρου προτομών (καθώς είχαν καταστραφεί) και να τοποθετηθούν και οι έξι προτομές σε συγκεκριμένο σημείο στον χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Εθνικής Αμύνης, Παύλου Μελά και στρατηγού Τσιρογιάννη (σ.σ. απέναντι από τον Λευκό Πύργο).

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης προς το δημοτικό συμβούλιο:

«Η τοποθέτησή τους έχει λάβει τις εγκρίσεις τόσο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας όσο και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης».

Τέλος, σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, η τοποθέτησή των έξι προτομών θα έχει γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.