Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΓΩΝΕΙ η Συμφωνία των Πρεσπών; Τέλος τα χαμόγελα

Μια δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει δεκάδες σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Μιλώντας στο Euronews, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, είπε πως «δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος της θα παγώσει διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους».

«Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για τη χώρα και τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο».

Και συνέχισε: Δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα.

Τι μέλλει γενέσθαι επομένως με τη Συμφωνία των Πρεσπών; Το τοπίο είναι ΠΟΛΥ θολό για την ώρα για να πούμε οτιδήποτε.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα παρευρεθεί τελικώς στη 2η Ευρωαραβική Σύνοδο στην Αθήνα, παρόλο που αρχικά ήταν ανάμεσα στους ομιλητές της Συνόδου.

Ο λόγος είναι φυσικά οι εξελίξεις που πυροδότησε το γαλλικό βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η απόφαση των πρόωρων εκλογών στη χώρα. Τέλος σήμερα ο Ζαεφ θα δεί τον Έντι Ράμα, ο οποίος θυμίζουμε ότι έλαβε επίσης αρνητική απάντηση για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.
 
 
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.