Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Στην ιστορία της Εκκλησίας δεν δόθηκε ποτέ αυτοκεφαλία σε σχισματικούς


Ο Μητροπολίτης Νικόδημος του Ζυτομάρ της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουλγαρία, όπου έφθασε στις 6 Δεκεμβρίου για επίσημη επίσκεψη δήλωσε ότι: «Η διάσπαση, η οποία μετά την παροχή του Τόμου μόνο επιδεινώθηκε, δεν είναι ενδοουκρανικό, αλλά Πανορθόδοξο ζήτημα», δήλωσε. «Προερχόμενος ο Τόμος από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο, δεν έφερε ειρήνη ούτε στην Ουκρανία ούτε στον Ορθόδοξο κόσμο.

Δυστυχώς, από το 1991 υπήρξε διάσπαση στην Ουκρανία. Για πολλά χρόνια η πληγή αυτή αιμορραγεί και δεν μπορούμε να την θεραπεύσουμε. Τα πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με την ίδρυση της αποκαλούμενης PCU, ο διαχωρισμός αυτός επιδεινώθηκε.

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν οι σκληρότερες δoκιμασίες για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν είναι μόνο ένα ενδοουκρανικό, αλλά Πανορθόδοξο ζήτημα και όλες οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Γνωρίζουμε ότι η νέα σχισματική δομή μόλις αρχίζει το κίνημά της, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι για ειρήνη ή για ενότητα και χωρίζει τον λαό μας και το κράτος μας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέδωσε, αλλά η πλειοψηφία των Ουκρανών δεν δέχτηκε αυτόν τον Τόμο και αυτό επιδείνωσε τη διάσπαση στο κράτος μας. Η βασική δικαιολογία του Βαρθολομαίου ήταν ότι ήθελε να συμβιβάσει την Ορθοδοξία στην Ουκρανία. Όμως, δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν συμφιλιώθηκαν και αυτό επιδείνωσε την αντιπαράθεση μεταξύ πιστών και μη πιστών».

Ευχαριστώντας τον Προκαθήμενο της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Πατριάρχη Νεόφυτο για τη βοήθεια, την κατανόηση και τη στήριξη δια των προσευχών, ο Ιεράρχης του UOC σημείωσε ότι «Ο Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στηρίζει και καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Εκκλησία μας και αγαπά τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο».

«Ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Ονούφριος είναι ένας πραγματικά λαμπρός, ωραίος και καλός άνθρωπος», δήλωσε ο επίσκοπος Νικόδημος.
«Αυτός που τέθηκε σήμερα από τον Θεό σε μια τόσο κρίσιμη ιστορική περίοδο, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Μακαριώτατος καλύπτει με την αγάπη του, όλα αυτά που ακούγονται σήμερα ακόμη και αυτά που στρέφονται εναντίον της Εκκλησίας μας. Εκατομμύρια άνθρωποι υποστηρίζουν τον Προκαθήμενό μας και παραμένουν πιστοί στην UOC. Και σήμερα αισθανόμαστε ότι είμαστε πραγματικά ενωμένοι με την πίστη και με τον Ορθόδοξο κόσμο».

Ο Ιεράρχης τόνισε: «Το χειρότερο είναι ότι στην Ουκρανία δεν πρόκειται μόνο για ένα χωρισμό, αλλά για έναν ορατό αγώνα και συνεχή αντιπαράθεση μεταξύ των ανθρώπων. Προσπαθούν να καταλάβουν τους ναούς, επιτίθενται σε ανθρώπους στα ιερά στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας. Οι ναοί βεβηλώθηκαν, σπάζονται οι πόρτες και εκρήγνυνται, μέσα στους ναούς χτυπούν τους ιερείς και τους μοναχούς. Και οι πιστοί που διώκονται έξω από τους ναούς αναζητούν τόπο να προσευχηθούν.

Είμαστε η Ουκρανική Εκκλησία, είμαστε η Εκκλησία του λαού μας, προσευχόμαστε για τον λαό μας, για την εξουσία και για τον στρατό του κράτους μας, προσευχόμαστε για ειρήνη στη χώρα μας. Αυτή η διαίρεση είναι το έργο των ανθρώπινων χεριών, και κάποιες πολιτικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για αυτό.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία προσπαθούν να μας πουν πώς να ζούμε και πώς να προσευχόμαστε.
Και σήμερα υπάρχουν πολλές δοκιμασίες για την Εκκλησία και για τους πιστούς και φαίνεται ότι ήλθε πάλι ο καιρός για να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας στην πίστη».

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Νικόδημο, «Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κοντά μας όπως κανείς άλλος και μας καταλαβαίνει.
Ο Πατριάρχης Νεόφυτος προφανώς καταλαβαίνει ποια είναι η αιτία της διάσπασης και πόσο πόνο μπορεί να προκαλέσει». συνέχισε ο ιεράρχης της UOC.

Αλλά το έλεος του Θεού ήταν πάνω και από την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βουλγαρία και το σχίσμα επουλώθηκε σε 6 χρόνια και επομένως υπάρχει ένας μηχανισμός και υπάρχουν μέθοδοι με τις οποίες θεραπεύονται σχίσματα».

Έχουμε την ελπίδα ότι ο Κύριος θα μας βοηθήσει στην Ουκρανία για να διατηρήσουμε την πραγματική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πιστεύω ότι ο Κύριος όχι μόνο θα μας βοηθήσει, αλλά θα μας κάνει και παράδειγμα για τις άλλες Εκκλησίες. Θα επιτρέψει σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο να ακούσει ο ένας τον άλλον.

Η νέα σχισματική δομή έχει καλή ισχυρή υποστήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις, και όχι μόνο από την Ουκρανία. Δεν είναι μυστικό ότι όσοι δεν συμφωνούν να την αναγνωρίσουν απλώς εκφοβίζονται.

Αλλά η αυτοκεφαλία δεν μπορεί να δοθεί στους σχισματικούς. Υπήρχαν πολλά σχίσματα στην Ιστορία της Εκκλησίας, υπήρξαν πολλές αποφάσεις, αλλά ποτέ στην Ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν δόθηκε αυτοκεφαλία σε σχισματικούς».


Πηγή: http://orthodoxostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.