Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ο ανεξέλεγκτος Ερντογάν στρέφεται κατά Πούτιν και Τραμπ – Θα τον «τελειώσουν»;


Ο Ερντογάν είναι ο νο.1 φόβος για την ειρήνη που προωθούν οι μεγάλες δυνάμεις γύρω από τη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Άγκυρα αναφορικά με τη βορειοδυτική Συρία, όπου η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους.

«Με τη Ρωσία υπογράψαμε συμφωνίες (…) Αν η Ρωσία σέβεται τις συμφωνίες αυτές, τότε θα κάνουμε το ίδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν τις σέβεται», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η σπάνια αυτή κριτική του Τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία έγινε μετά την ανακατάληψη από τον συριακό στρατό της Μααρέτ αλ Νούμαν, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών.

Η κλιμάκωση της βίας ώθησε δεκάδες χιλιάδες Σύρους να κατευθυνθούν προς τα σύνορα με την Τουρκία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα για ένα νέο κύμα προσφύγων.

Μάλιστα ο «σουλτάνος» έδωσε συνέχεια στις πρωτοφανείς απειλές του λέγοντας:

«Οι αρμόδιες αρχές μας συνομιλούν με τους Ρώσους ομολόγους τους. Τους λέμε: “Σταματήστε τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ. Αν το κάνετε, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, η υπομονή μας εξαντλείται. Από τώρα και στο εξής θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο”»

Η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, και η Ρωσία, που στηρίζει το συριακό καθεστώς, ξεκίνησαν να συνεργάζονται στενά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία το 2016.

«Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτό που αποκαλούμε Αστάνα και Σότσι», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τι μπορούν να κάνουν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν για να αναβιώσουν αυτή τη διαδικασία; Θα πρέπει να δούμε», πρόσθεσε.

Προσωπική επίθεση και στον Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν άφησε ούτε τον εκπρόσωπο της Εθνικής Δεξιάς στις ΗΠΑ εκτός του νέου παραληρήματός του.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν επέκρινε αυστηρά το «σχέδιο του αιώνα» που προωθεί ο κυβέρνηση Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο».

«Η Ιερουσαλήμ είναι ιερή για τους μουσουλμάνους. Το σχέδιο που προβλέπει να δοθεί η Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτο»

Σε μία περίοδο όπου οι «μεγάλες δυνάμεις» εργάζονται πλέον για την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης, ηγέτες χωρών που χαρακτηρίζονται ως «απρόβλεπτοι» συνήθως έχουν δύο καταλήξεις:
Είτε…συμμορφώνονται στην «γενική θέληση» των «μεγάλων»
Είτε απομακρύνονται από το προσκήνιο με κάθε πιθανό μέσο

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι εξελίξεις στην «γειτονιά» της Ελλάδας θα είναι ραγδαίες το ερχόμενο διάστημα με το βλέμμα όλου του πλανήτη να έχει στραφεί γύρω από την Μεσόγειο.
 
 
Πηγή: https://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.