Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Προελαύνουν στην καρδιά της Τρίπολης οι δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ: «Σε λίγες ώρες θα έχουμε καλά νέα»


Μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία «έσπασε» το σύμφωνο ειρήνης και πραγματοποιεί συνεχείς αποστολές τουρκικών όπλων και Σύρων ισλαμιστών στην Τρίπολη από την Κων/πολη με ειδικά αεροσκάφη, ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ συνέχισε την προέλασή του ακόμα πιο βαθιά στην Τρίπολη έχοντας φτάσει λίγα τετράγωνα.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), ανακοίνωσε ότι επίλεκτες δυνάμεις του προχώρησαν και άλλο στην «καρδιά της Τρίπολης», σχεδόν ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τις τρομοκρατικές και εγκληματικές πολιτοφυλακές που είναι πιστές στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σαράτζ (GNA).

Ο λιβυκός Στρατός είναι πιο κοντά τώρα περισσότερο από ποτέ, στη διεκδίκηση μιας ολοκληρωτικής νίκης στη μάχη για την Τρίπολη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 καθώς εισήλθε στην γειτονιά Abou Selim.

Η κίνηση είναι ένα βήμα πιο κοντά στην έδρα του GNA, στο λιμάνι της Τρίπολης και στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης. Η προέλαση αναμενόταν την επόμενη εβδομάδα.

Ο διοικητής μιας από τις επίλεκτες μονάδες των δυνάμεων του Χαφτάρ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Asharq Al-Awsat ότι, μετά τη σχετική ηρεμία λόγω εκεχειρίας, ήρθε η κόλαση από τις σκληρές μάχες που επέτρεψαν στο LNA να προχωρήσει και άλλο στο κέντρο της Τρίπολης.

«Οι δυνάμεις μας προωθήθηκαν στο μέτωπο της περιοχής Abou Selim και κατέλαβαν σημαντικές θέσεις», δήλωσε στο Asharq Al-Awsat υπό τον όρο της ανωνυμίας Λίβυος αξιωματικός.

«Πρόκειται για σημαντική πρόοδο, διότι αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις μας βρίσκονται πολύ κοντά από το να φθάσουν στην καρδιά της πρωτεύουσας και να εισχωρήσουν βαθύτερα σε αυτήν, επειδή οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν τον LNA», πρόσθεσε.

«Οι ερχόμενες ώρες θα φέρουν καλά νέα», τόνισε χωρίς να προσθέσει τίποτε άλλο.

Ο LNA ανακοίνωσε ότι η μονάδα ΑΡΒΧΠ πολέμου είχε ξεκινήσει την απολύμανση αρκετών θέσεων που κατέλαβε από τους Σύρους Τζιχαντιστές που πολεμούσαν στο πλευρό του GNA στις περιοχές al-Mashrou και al-Hadaba, ως μέρος των προφυλάξεων κατά του νέου κορονοϊού.

Ενώ λαμβάνουν χώρα όλα αυτά, έξωθεν της Τρίπολης γυροφέρνουν 4 τουρκικές Φρεγάτες, ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού του Χαφτάρ ναύαρχος Faraj al-Mahdawi,(ο οποίος σπούδασε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της Ελλάδος) επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας με νέες ενισχύσεις είναι έτοιμο έχοντας σαφή εντολή να χτυπήσει οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο πλησιάσει προς την ακτή της Λιβύης.

Ο Ναύαρχος Μαχντάουι, σε δήλωσή του στην εφημερίδα Al-Bayan, πρόσθεσε ότι ο εθνικός στρατός διαθέτει σήμερα επαρκή ικανότητα να νικήσει την τουρκική παρέμβαση και να ανατρέψει το σχέδιό του Ερντογάν στη Λιβύη.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.